Proiectul Phoenix este cea mai complexă cercetare din lume în domeniul căutării inteligenței extraterestre. Sunt cercetate toate semnalele radio ce provin de pe alte planete. Proiectul Phoenix este succesorul ambițiosului program NASA, SETI care a fost anulat de către Congresul USA în 1993 din cauza bugetului scăzut.
Cercetătorii implicați în Proiectul Phoenix au început observațiile în februarie 1995 folosind un telescop Parkes de 210 picioare (aprox. 6300 m) plasat în New South Wales, Australia, fiind și cel mai mare radio telescop din emisfera sudică.
Telescoapele proiectului Phoenix nu cercetează tot cerul, ci doar semnalele ce provin de pe planete aflate la o distanță de pâna la 200 de ani lumină și care se află în apropierea unor stele-sori aproximativ 700 la numar, capabile să susțină viața și posibile civilizații.
Pentru că “ascultarea” semnalelor se face simultan, pe toate acele milioane de canale radio, munca efectivă este facută de computere, astronomilor revenindu-le sarcina de a lua doar decizii în anumite momente sau de a cerceta mai amănunțit semnalele care stârnesc semne de întrebare.
Telescoapele din Proiectul Phoenix, caută semnale pe o frecvență cuprinsă între 1,000 și 3,000 MHz, pentru că specialiștii presupun că aici se pot găsi “semnăturile” unor transmisii inteligente. La mijlocul anului 1996 se cercetaseră deja o treime dintre stelele aflate pe lista de verificare. La începutul anului 1998 observațiile acumulate se studiau la Green Bank, West Virginia cu un telescop de 140 de picioare (4200 m).
Proiectul Phoenix – descoperirea unor fiinte inteligente
Până acum nu s-au găsit semnale care să provină de la civilizații extraterestre, dar căutările continuă. Scopul Proiectul Phoenix este descoperirea unor ființe inteligente aflate oriunde în univers. Este primul proiect care și-a propus o cercetare sistematică a semnalelor radio pe o arie întinsă.
Datorită colaborării cu NASA, Proiectul Phoenix s-a putut finanța cu 58 milioane $, reprezentând zeci de ani de muncă ai inginerilor și oamenilor de știință implicați. Desfășurarea proiectului este încă sub presiune din cauza bugetului foarte mare de care este nevoie, dar NASA le-a pus la dispoziție specialiștilor implicați echipamente sofisticate fapt care le-a permis continuarea muncii lor pentru încă o perioadă.
Cercetările au demarat în Australia cu telescopul Parkes, strict pentru stelele vizibile din emisfera sudică. S-au observat aproximativ 200 de stele-sori în timpul primelor scanări ale cerului. S-au creat filtre de semnale care au ușurat munca astronomilor.
După concluziile observațiilor din Australia din 1995, proiectul phoenix a primit echipamente noi pentru îmbunătățirea performanțelor și pentru a putea face observații fără asistența unor operatori. În septembrie 1996 cercetările s-au mutat în West Virginia la Observatorul National.
La mijlocul lui 1998 s-a schimbat antena, cu una Arecibo, de 1000 de picioare și care a fost montată în Puerto Rico. Cu ajutorul ei, s-a acoperit o arie de cercetare mult mai întinsă. Telescopul din Virginia a fost transformat în telescop-satelit al lui Arecibo, mărindu-i-se astfel capacitățile.
“Atât timp cât proiectul phoenix va continua, echipamentele vor fi îmbunătățite treptat. Proiectul Phoenix folosește pentru munca de observare o rețea de 5 calculatoare de mare putere, capabile să diagnosticheze informațiile primite de la subsisteme. Fiecare schimbare în câmpul de observație, precum creșterea temperaturii, este anunțată către observator.”
SETI susține că Proiectul Phoenix a încetat în 2004, dar cercetarile asupra semnalelor radios in găsirea inteligentei artificiale nu s-au oprit aici. Căutările se fac la nivel de frecvente radio, semnalele în Mhz sunt echivalente cu oxigenul si hidrogenul, aspect ce se știe că ține de susținerea vieții pe o planeta.
Lasă un răspuns