Mulaje ectoplasmice create la sedintele de spiritism cu mediumi

Mulaj ectoplasmatic produs la sedintele de spiritism

Cum să răspunzi detractorilor fenomenelor fizice ale mediumnitaţii? Cum să dovedeşti realitatea ectoplasmelor şi a materializărilor? Doctorul Gustave Géley, director la Institutului Metapsihic Internaţional, a avut ideea să obţină mulaje ectoplasmice ale “entităţilor” materializate.

Iată cum prezintă el, în L’Ectoplasmie et la Clairvoyance (1924), diferitele faze ale operaţiei:

mulaj-ectoplasmic-2
Ectoplasma ce apare la o sedinta de spiritism
Mulaj ectoplasmatic
Chipul entitatii chemate se observa pe ectoplasma emanata.

“Am recurs la vechiul procedeu al parafinei topite, descris pe larg de Aksakof (Animism şi spiritism). Acest procedeu este singurul, după ştiinţa noastră, care permite obţinerea de mulaje foarte repede şi în acelaşi timp complete, singurul care este bine adaptat la condiţiile atât de speciale ale materializării metapsihice. […]

Să reamintim în ce constau mulajele de parafină: un vas cu parafină topită pluteşte pe apă caldă. El este aşezat lângă medium în timpul şedinţelor. «Entitatea» materializată este rugată să introducă o mână, un picior, sau chiar o parte a feţei în parafină.

Se formează, aproape instantaneu, un mulaj ectoplasmic exact aplicat pe acest membru. Acesta se întăreşte repede în contact cu aerul sau cu apa rece aflată într-un vas din apropiere. Apoi partea organică despre care este vorba se dematerializează şi abandonează mulajul ectoplasmic experimentatorilor.

Mai târziu se toarnă ipsos în mulaj şi se înlătură parafina, scufundând totul în apă clocotită. Rămâne atunci ipsosul care reproduce toate detaliile părţii materializate.”

Iată cum se pot obţine aceste mulaje ectoplasmice:

“(Ele) se alcătuiau la cerere, în timpul şedinţei. Operaţia începea, în general, după un interval destul de mare de timp (douăzeci de minute în medie) şi era foarte rapidă (unul până la două minute, uneori mai puţin). Această rapiditate n-a putut să nu ne surprindă, căci, la temperatura exterioară a aerului, parafina nu se solidifică atât de repede.

După spusele mediumului, se pare că entităţile care operează pot, după dorinţă, să modifice temperatura membrului şi să-l răcească suficient pentru a accelera priza parafinei în contact cu el. Dăm explicaţia ca atare, remarcând că mâinile mediumilor în transă suferă şi ele în mod frecvent o răcire bruscă şi considerabilă.

Lumina slabă nu permitea să se urmărească complet de viu fenomenul; fazele le recepţionam prin zgomotul făcut de amestecarea lichidului. Operaţia se făcea în doi sau trei timpi. Mâna care acţiona se scufunda în bazin, ieşea din el şi venea cu degetele impregnate de parafină caldă să atingă mâinile controlorilor; după aceea se cufundă iar în bazin.

După operaţie, mănuşa de parafină, caldă încă, dar deja solidă, era aşezată, în general, lângă mâna unuia dintre controlori. Astfel, am obţinut două mulaje în şedinţa din 8 noiembrie 1920 (prima şedinţă); două la şedinţa din 11 noiembrie (a doua şedinţă); unul singur la şedinţa din 15 (a cincea şedinţă); două la şedinţa din 27 decembrie (a zecea şedinţă); două la şedinţa din 31 decembrie (a unsprezecea şi ultima şedinţa).”

Şi Geley menţionează diferite mărturii în favoarea autenticităţii mulajelor obţinute; le atestă artişti, modelatori, pictori, anatomişti şi alţi medici. “Aceasta, adaugă el, elimină de la început ipoteza unei fraude cu ajutorul unei mâini de cauciuc.” Primul director al Institutului Metapsihic Internaţional a fost oare înclinat spre extrapolări temerare? (Acesta era sentimentul celor care au lucrat cu el.)

Citind cărţile sale (de exemplu: Monisme idealiste et palingenesie, 1912; La Physiologie dite supranormale et les Phenomenes d’ideoplastie, 1918), suntem destul de frapaţi de faptul că, la el, postulatul metafizic comandă observaţia şi protocolul experimental, care nu servesc decât ca argumente în favoarea atotputerniciei Ideii.

Ectoplasmă, spiritism – Aventurile ciudatului

Pe de altă parte, după cum arată Maurice Colinon în Esprit, es-tu la?

“Specialiştii americani au descoperit aproape în acelaşi moment în care Kluski «lucra» la Paris, mai multe procedee graţie cărora ei obţineau în parafina caldă mulaje cu ectoplasma identice celor făcute de acesta. Doctorul Geley nu avea deci dreptul să excludă, a priori, frauda. Ea era posibilă, chiar uşor de comis, iar Kluski era capabil de fraudă – toată lumea o ştia.

La Varşovia, el avea reputaţia de a ajuta fenomene le de câte ori era nevoie. El nu a onorat invitaţia Sorbonei, ca şi pe aceea a Institutului de Cercetare Psihică din Statele Unite.”

Dar nimeni nu ne împiedică să credem că aceste mulaje ectoplasmatice, multă vreme expuse la Institutul Metapsihic Internaţional, erau autentice.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *