Nuci pecan – minerale si vitamine pentru o sanatate optima!

Hei, hei, nuci pecan aici! Fie copac pecan (poate vrei nuci pecan altoiti), fie miez de nuca pecan (poate vrei sa le incerci), fie o punga cu nuci pecan (poate vrei sa le plantezi), avem de toate! Un pom pecan iti da roada mare daca ii dai apa pe masura (genul insetat). Plantat in sol cu umiditate crescuta sau irigat, produce aproximativ 5kg de nuci la varsta de 3 ani. Pecanul are mai multe soiuri. Exista soi autopolenizant sau la care ai nevoie de mascul si femela.

Miezul este bogat in vitamine ( doar din complexul B cam noua), minerale (magneziu, zinc, calciu si altele), antioxidanti si amino-acizi.  Desi au un continut ridicat de carbohidrati, consumand miez de nuci pecan nu te ingrasi. Nucile pecan ajuta la eliminarea colesterolului, are rezultate spectaculoase in tratarea cancerului (3 tipuri cu succes).

Continua sa ma urmaresti in cele ce urmeaza pentru ca fix despre toata “Lumea Pecanului” voi spune.

Despre Pomul Nuc Pecan

Nucul pecan este un arbore foios de dimensiuni foarte mari, fiind un membru al familiei nucilor, numiti si Juglandaceae. Este originar din partile centrale si sudice ale Stalelor Unite ale Americii (fostul tinut al triburilor de indieni nativi). Nucii pecani erau sursa de hrana si materie prima pentru popoarele nativ americane (indieni) cu mult inainte de a fi “descoperita” America.

Nucul pecan ajuns in Europa putin dupa 1700, transportat cu expeditiile spaniole. Daca atunci doar indienii nativi faceau negot cu nuci pecan, in prezent este cultivat in multe regiuni ale lumii, in special pentru comercializarea puietului si a semintelor, nuci pecan.

Denumirea stiintifica, in latina, a Pecanului originar din sud-centrul Americii este Carya illinoinensis.

In fiecare primavara, pomul nuc pecan dezvolta muguri care formeaza mai apoi flori monoice aranjate de-a lungul unei tije centrale, care, in cele din urma dezvolta in toamna fructe. Arborele pecan poate ajunge pana la 50 m inaltime si rezista la temperaturi de pana la -29 grade. Fapt ce il face cultivabil pe aproape tot teritoriul Romaniei. Multi fermieri si-au inceput plantatii tinere de nuc pecan pentru recolta deosebit de avantajoasa in raport productie/pret kg nuci.

Din studiile de specialitate ale expertilor botanici, aflam ca in culturile noi de nuc pecan, se obtine o recolta de 4-13 kg de nuci / pom (varsta 6 ani). Pomul nuc pecan are o productie alternanta, astfel intr-o livada cu nuci pecan, productia este scazuta pentru ca nu toti pomii produc aceeasi cantitate an de an.

Tabel 1 – Cultivarile de soiuri de Pecan

Soiurile cultivabile recomandate de Universitatea din Florida (UFL), Universitatea din Georgia (UGA), si Universitatea Auburn (AU):

Legendă: Notă explicativă
0Adaptat dupa Wells si Conner (2015) si Goff (2015).
1Tipul polenizarii: Tipul I = Protoanndrie (Proterandrie); Tipul II = Protoginie (Proteroginie).
2Cota de randament: 1 = mic, 2 = mediu, 3 = bun, 4 = excelent.
3Gradul (Statutul) recomandarii: R = recomandat, RO = Recomandat Ocazional, NR = Nerecomandat, PR = Recomandat de Proba .

Soiuri Tip Polenizare '1 Gradul de Randament '2 Nuci/kg % miez Rezistenta la paraziti Data recoltei Gradul recomandarii '3
UFL '0 UGA '0 AU '0
‘Adams 5’ ? 2 37 53 Excelenta 7-Oct ? ? RO
‘Amling’ I 2 27 53 Excelenta 17-Oct RP RO RO
‘Apalachee’ I 4 36 57 Medie 7-Oct ? ? R
‘Baby B” II 3 30 50 Buna 28-Sep ? ? R
‘Byrd’ I 3 20 62 Medie 22-Sep NR RP RO
‘Caddo’ I 4 38 54 Medie 11-Oct RO R R
‘Cape Fear’ I 3 25 51 Medie 19-Oct RO RO NR
‘Creek’ I 3 24 50 Medie 18-Oct NR RO RO
‘Desirable’ I 4 21 52 Mica 14-Oct RO R RO
‘Eclipse’ ? 4 28 56 Buna+ 8-Sep PR ? R
‘Elliott’ II 2+ 34 51 Good 12-Oct R R RO
‘Excel’ II 3 20 49 Excelenta 13-Oct R RP R
‘Forkert’ II 3+ 24 57 Medie 19-Oct RO R RO
‘Gafford’ I 4 24 50 Excelenta 18-Oct ? ? R
‘Giftpack’ II 4 28 56 Medie 10-Oct ? ? R
‘Gloria Grande’ II 3- 20 48 Buna+ 20-Oct RO NR NR
‘Headquarters’ II 3 24 57 Excelenta 17-Oct ? ? R
‘Kanza’ II 2 29 52 Excelenta 20-Sep NR R RO
‘Kiowa’ II 4 22 58 Medie 21-Oct RO RO NR
‘Lakota’ II 4 34 57 Excelenta 25-Sep R RP R
‘Mandan’ I 2 23 57 Medie 21 Sep ? RP RO
‘McMillan’ II 4 25 51 Buna+ 12-Oct RP RP R
‘Oconee’ I ? 22 54 Medie 12-Oct NR R NR
‘Pawnee’ I 3 23 57 Mica 17-Sep RO R NR
‘Stuart’ II 3 25 46 Medie 15-Oct RO RO ?
‘Sumner’ II 3+ 23 52 Buna+ 29-Oct R R RO
‘Surprize’ I 3+ 23 49 Medie 1-Noi ? ? RO
‘Syrup Mill’ I 4 29 47 Medie+ 20-Oct ? ? RO
‘Zinner’ II 3 22 56 Buna+ 12-Oct NR RP R

Despre nuci pecan

In comparatie cu fructele celorlalti membrii ai familiei nucilor, aceste nuci pecan nu sunt de fapt nuci, ci drupe, din punct de vedere botanic. Coaja tare face ca fructul pomului nuc pecan sa se numeasca nuca. Samanta nucului, este considerata a fi o drupa. Drupele sunt acele seminte, cu o majoritate in grupa Prunus (cais, piersic, prune, piersici etc.). Drupe sau nuci, fructele pecanului au un sambure (miez) bogat in nutrienti, grasimi, minerale, vitamine si amino acizi.

Nucile sunt ovale, de un maro inchis (uneori patat cu nuanta mai inchisa), cu forma alungita. Coaja exterioara este dura, neteda si desparte in interior patru sectiuni, care la maturitate elibereaza un nucleu comestibil. Nucile pecan se recolteaza in general din octombrie pana in decembrie, dupa care sunt supuse procesului de deshidratare, esential pentru a elimina umezeala si pentru a imbunatati calitatea pastrarii.

Beneficii ale consumului de nuci pecan

Consumand nuci pecan adaugam in alimentatie o sursa bogata de energie. Cu 690 kcal la 100g si un continut bogat in nutrienti, minerale, antioxidanti, amino-acizi si vitamine, aceste nuci pecan le putem considera esentiale pentru intarirea sanatatii si buna functionare a organismului zi de zi.

nuci pecan

Nucile pecan sunt bogate in acizi grasi mononesaturati, precum acidul oleic (50%). Prin presarea nucilor se extrage un ulei de pecan comestibil. Uleiul de pecan este cel mai adesea utilizat la gatit, dar si pentru masaj sau in aromaterapie.

Sunt o sursa excelenta de antioxidanti fenolici. Proprietatile antioxidante si antibacteriene ale nucilor pecan au fost testate cu succes asupra unor bacterii ce provoaca afectiuni infectioase precum pneumonia sau e.coli.

Un consum regulat de nuci pecan ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau si la cresterea nivelului de colesterol bun. Studiile efectuate sugereaza ca in dieta bogata in fibre alimentare, acizii grasi mononesaturati si antioxidantii ar contribui la prevenirea bolilor coronariene si al accidentului vascular cerebral prin favorizarea sanatatii profilului lipidic al sangelui.

Nucile pecan sunt o sursa bogata de substante fito-chimice care pot contribui la activitatea antioxidantilor. De asemenea, au un continut ridicat de vitamina E, beta-caroten, luteina si zeaxantina. Studiile de cercetare au sugerat ca acesti compusi ajuta la eliminarea radicalilor de oxigen liber, toxici. Prin urmare, protejeaza organismul de cancer si boli infectioase.

Nucile pecan sunt o sursa excelenta de vitamia E, fiind deosebit de bogate in gamma-tocoferol – aproximativ 1,4 mg la 100 de g. Vitamina E este un antioxidant solubil in lipide, necesar pentru mentinerea integritatii membranei celulare a membranelor mucoase si a pielii prin protejarea de radicalii liberi.

Nucile pecan mai sunt si surse foarte bogate in complexul de vitamine B. Contin riboflavina, niacina, tiamina, acid pantotenic, vitamina B-6 și folati. Împreună, aceste vitamine lucreaza pentru metabolismul enzimatic in interiorul corpului uman.

Se recomanda consumul periodic al acestor drupe pecan pentru ca sunt o sursa bogata de minerale precum magneziu, potasiu, calciu, fier, mangan, zinc si fosfor. Adauga in dieta ta zilnica o mana de nuci pecan pentru a mentine in echilibru nivelul de minerale, vitamine si proteine. Doar 100 g de nuci pecan asigura procentual *DZR (doza zilnica recomandata) pentru adulti, astfel: Magneziu 121mg(Mg=34%),  Fosfor 277mg(P=40%), Zinc 4,53mg (Zn=48%), Fier 2,53mg (Fe=19%) etc.

Cum sa faci rost de nuci pecan

Daca vrei miez de nuca, spargi nuci pecan. Daca vrei nuci pecan, le poti cumpara sau culege dintr-un nuc pecan. Nucul pecan este un arbore rezistent. Poate creste in mai toata Romania. Poti planta un nuc pecan (atentie ce soi, ca unii vor plantati cate 3) si dupa 2-3 ani sa culegi nuci! Fie ca vrei sa stii pretul la miez, la nuca sau la nuc, iata recomandarile mele:

Tabel 2: Surse de unde poti cumpara nuci pecan la pret rezonabil

Per gramaj sau la bucata, puieti de nuc pecan, nuci pecan crude in coaja sau miez de nuca pecan:

Nuci pecan crude in coaja Miez de nuca pecan Puieti de nuc pecan
Sursa
 1. Price.ro
 2. OLX
 1. Magazine online: 100g, 500g
 2. Price.ro
 3. OLX
 1. Publi24

Și noi avem un mic pui de nuc pecan!

Carya illinoinensis sau nuc pecan

Daca locuiesti la casa, iti sugerez sa-ti cumperi un arbore pecan pentru a avea propriile nuci pecan! Pretul pentru nuci pecan am observat ca este destul de mare, asa ca este mai rentabil sa ai propriul nuc pecan, care in cativa ani iti va oferi suficiente nuci pecan incat sa nu mai cumperi! Potrivit mediei garantate de o crestere sanatoasa, 5kg de nuci / pom de 5 ani, este un prag usor de atins.

Plantarea si ingrijirea nucului pecan

Exista peste 20 de soiuri de nuci pecan. Prin Europa avem mai putine soiuri folosite in plantatii. Indiferent de tipul de floare (hermafrodita sau bisexuata) polenizarea se face prin vant. Pentru o dirijare de crestere controlata, se recomanda tunderea de ingrijire.

Se recomanda plantarea de primavara, dupa ce trece perioada de ingheturi matinale. Necesita un grad ridicat de umezire a solului. Daca nucul pecan nu se planteaza in zona mlastinoasa, in pamant ce retine apa mult timp, atunci trebuie udat periodic de la plantare pana la finalul perioadei de vegetatie.

Potrivit tabelului urmator, la nuc pecan avem mai multe tipuri de polenizari. In functie de asta poti stabili expunerea lui pe diverse forme de relief. Intro zona expusa la vant puternic, poti avea o recolta slaba de nuci pecan la pomii cu polenizare.

Cum poti sa consumi nucile pecan

Nucile pecan crude pot fi consumate ca si nucile normale, simple, sarate sau indulcite.

Nucile pecan au o consistenta untoasa si o aroma usor dulce. Continutul ridicat de grasimi le fac perfecte pentru pregatirea unor retete delicioase, cum ar fi briosele, baclavaua, placintele, cozonac cu cacao etc.

nucile pecan cu zahar ars

Sunt adesea presarate peste deserturi, in special pe inghetata si alte prajituri cu creme. Ele sunt utilizate pe scara larga in cofetarii, pentru prepararea biscuitilor, a dulciurilor si prajiturilor. De asemenea, nucile pecan sunt folosite pentru prepararea untului de nuci pecan, care se consuma pe paine sau biscuiti.

Sa ai o viata sanatoasa si plina de arome! Incepe sa consumi si tu nuci pecan!

Bibliografie de specialitate despre pecan:

 1. P.C. Andersen, Prof. de horticultura in Florida (UF) – Despre copacul Pecan (HS982 si HS984)
 2. Toxicitatea si activitatea antimicrobiala a plantelor din Mexic (Jurnalul Indian de Cultura Traditionala – Vol. 16(2), Aprilie 2017, pag. 203-207)
 3. Pecanul – Despre Carya illinoinensis pe Wikipedia, enciclopedia gratuita
 4. Pomul Nuc Pecan – Deosebiri soiuri cultivate
 5. Proprietatile uleiului de pecan ( acizii grasi )
 6. Raport nominal 12142, a constituentilor din nuci pecan (USDA – Departamentul de Agricultura a Statelor Unite)
 7. Constituentii fitochimici si capacitatea antioxidanta a diverselor soiuri de Nuc Pecan (studiu oferit de Universitatea A&M din Texas )
 8. Despre drupe (Wikipedia)
 9. Metode de stratificare pentru o rata de germinare ridicata.

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

5 răspunsuri la „Nuci pecan – minerale si vitamine pentru o sanatate optima!”

 1. La noi e prezentat NUCUL PECAN ca fiind extrem de valoros din punct de vedere al sanatatii prin elementele care ni le ofera si NUCII nostrii sunt prezentati sub aceeasi forma la ei. Este adevarat este ca amibii NUCI sunt f. valorosi ptr. sanatate. In rest este doar vrajeala de comercianti. Dar sa nu uitam un lucru!!! ADNul nostru este pregatit (adaptat) ptr. consumul de NUCI de la noi din zona. Orice fruct adus din alta parte va fi mai putin asimilat de organism in comparatie cu fructele autohtone.
  Sanatate maxima!

  1. Nu tot ce plantam are menirea sa fie pentru consum. Poate unii vor pecan in curte! Si diversificarea mediului este ceva gresit?

 2. Avatar George C.
  George C.

  Locuiesc la casa in judetul Prahova si am in curte un nuc pecan care are aproximativ 15 ani dar nu a facut nicio nuca pana acum. stiti cumva de ce?

  1. Ai un mascul sau o femela. Daca e “un nuc” de 15 ani, ar trebui sa iei in serios sa ii cauti femela. In 2 ani o femela va face flori si poate se vor ajuta reciproc! Avantajul e ca poti avea sexe de soiuri diverse. Se combina fara probleme! Deci, puiet sau din nuca?

 3. Avatar Andrada
  Andrada

  Când vin și la noi minunile alimentare din alte țări, nu putem socoti asta decât un câștig!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *