Lingurile şi cioiurile sunt obiecte casnice din lemn indispensabile în gospodării şi în stâni. Ele au forme sferice, ovoidale sau eliptice, corpurile cioplite şi prelungite cu cozi lungi ce au la cap un cârlig pentru a se putea agăţa în perete. Ele servesc la amestecarea mâncărurilor, a laptelui şi a derivatelor lui.

Se presupune ca decorarea lingurilor şi cioiurilor (măsuri de lapte şi unelte de manipulat lichide) a început odată cu străvechiul sistem de evidenţă păstorească (crestarea unor semne pe partea superioară a cozii). Pentru confecţionarea lingurilor dar şi a altor obiecte casnice din lemn, se foloseşte lemn de paltin, frasin sau fag.

Scobirea lingurilor se face prin intermediul focului, tehnica folosită încă din preistorie, iar decorul, foarte variat, se face cu cuţitul, briceagul şi scoaba. Sunt celebre lingurile de mâncat jintiţă din zona Lăpuşului, combinaţiile de lingură-furculiţă din Neamţ si lingurile din sudul Moldovei şi din Oltenia.

Dacă doriţi lingurile prezentate în galeria următoare, vă sfătuiesc să „mergeţi” direct la Sursă.

Share the Love!

4 comentarii la „Obiecte casnice din lemn”

 1. Gabriel Cristian

  Succes si felicitari

 2. Florina

  Bună ziua! Niște preturi ma interesează. Mulțumesc

 3. Free eBooks

  sunt tot mai putini cei care fac asa ceva ..cu timpul se pierde si traditia si tot :(

 4. Supraveghere video

  Mi-a placut acest post. Sunt foarte frumoase obiectele facute din lemn. Cred ca au nevoie de multa pricepere si rabdare. Cred ca am sa-mi utilez bucataria cu mai multe produse din lemn.

Spune care este gândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *