Obiecte casnice din lemn


Print Friendly, PDF & Email
modele traditionale de linguri din lemn

Lingurile şi cioiurile sunt obiecte casnice din lemn indispensabile în gospodării şi în stâni. Ele au forme sferice, ovoidale sau eliptice, corpurile cioplite şi prelungite cu cozi lungi ce au la cap un cârlig pentru a se putea agăţa în perete. Ele servesc la amestecarea mâncărurilor, a laptelui şi a derivatelor lui.

Se presupune ca decorarea lingurilor şi cioiurilor (măsuri de lapte şi unelte de manipulat lichide) a început odată cu străvechiul sistem de evidenţă păstorească (crestarea unor semne pe partea superioară a cozii). Pentru confecţionarea lingurilor dar şi a altor obiecte casnice din lemn, se foloseşte lemn de paltin, frasin sau fag.

Scobirea lingurilor se face prin intermediul focului, tehnica folosită încă din preistorie, iar decorul, foarte variat, se face cu cuţitul, briceagul şi scoaba. Sunt celebre lingurile de mâncat jintiţă din zona Lăpuşului, combinaţiile de lingură-furculiţă din Neamţ si lingurile din sudul Moldovei şi din Oltenia.

Dacă doriţi lingurile prezentate în galeria următoare, vă sfătuiesc să “mergeţi” direct la Sursă.

Print Friendly, PDF & Email

Etichete: #Mancare, #Modele, #Romania, #Simbol

4 comentarii la „Obiecte casnice din lemn”

  1. Imagine Avatar pentru comentariul lui Supraveghere video
    Supraveghere video

    Mi-a placut acest post. Sunt foarte frumoase obiectele facute din lemn. Cred ca au nevoie de multa pricepere si rabdare. Cred ca am sa-mi utilez bucataria cu mai multe produse din lemn.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *