Ochii nou-născutului

Bebelusii pot vedea destul de bine înca de la nastere, desi au unele dificultati în a focaliza în primele luni de viata. Una dintre cele mai frecvente întrebari este ce culoare vor avea ochii copilului. Marea majoritate a nou-nascutilor vor avea aceeasi culoare – albastruie. Culoarea ochilor nu poate fi determinata în general cu certitudine decât dupa a treia luna de viata.

Îngalbenirea albului ochilor (sclerei), denumita si icter, este normala la nou-nascutî. Ficatul nou-nascutilor nu este suficient de dezvoltat înca pentru a face fata în totalitate reziduurilor produse de eritrodte (hematii sau celule rosii). Acest lucru provoaca icter în primele zile de viata. Un icter pronuntat poate reprezenta, însa, o problema. Daca sunteti îngrijorati în aceasta privinta dupa ce ati adus copilul acasa, contactati medicul imediat. Lumina solara este benefica pentru reducerea icterului la nou-nascut, dar aveti grija pentru ca pielea acestuia este foarte sensibila la aceasta lumina. Pentru a reduce icterul se poate folosi o forma speciala de tratament numit fototerapie.

Ocazional, pleoapele pot fi inflamate datorita presiunii care a fost exercitata asupra lor în timpul nasterii. Inflamatia se remite de la sine de obicei în primele trei zile.

Lacrimarea excesiva este normala la nou-nascuti. Deseori, este rezultatul picaturilor de azotat de argint puse în ochii copilului pentru a-l proteja de infectii. Lacrimile sunt absorbite de canalele lacrimale localizate pe partea interioara a pleoapelor inferioare. Lacrimarea excesiva la un singur ochi ar putea semnala un conduct lacrimal blocat.

De obicei, medicul examineaza ochii nou-nascutului cu multa atentie la nastere, incluzând chiar un test de vedere. Frecvent, însa, medicul va ajunge la locul nasterii atunci când copilul doarme sau plânge, iar testul nu este adecvat pentru aceste conditii. Din acest motiv, mama este cea care confirma ca bebelusul ei vede bine observând daca acesta îi urmareste fata si ochii când ea se misca dintr-o parte în alta. Medicul va verifica ochii copilului si pentru a se asigura ca acesta nu prezinta cataracta la niciunul dintre ei. Pe lânga aceasta, medicul, cu ajutorul unui oftalmoscop, va verifica fundul ochilor, adica retina, pentru a se asigura ca nu exista infectii. Retina va fi examinata si pentru a semnala orice zona întunecata, care indica prezenta unui retinoblastom, o tumora oculara extrem de rara, dar tratabila, ce poate fî întâlnita la nou-nascuti.

Strabismul (ochi încrucisati) este frecvent la nou-nascuti.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *