Ochiul lui Horus – simbol egiptean de putere, protectie si iluminare


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!
Ochiul lui Horus - explicatii si comparatii cu creierul uman

Ochiul lui Horus sau Ochiul lui Ra este un simbol egiptean de protectie, sanatate si putere regala. Horus a fost zeul egiptean al cerului, de obicei descris ca un soim. Ochiul lui drept a fost asociat cu soarele RA. In dinastiile egiptene tarzii, Horus si RA s-au unit, devenind un tot ce a condus toate partile lumii – cerul, pamantul si lumea de dedesubt.

Simbolistica ochiului lui Horus poate fi destul de complicata, si asta din cauza ca este un amestec de simboluri diferite si semnificatii arhetipale. In esenta, ochiul simbol al zeului soare egiptean, Horus, este un amalgam de mai multe sensuri diferite toate intr-un pachet. Hai sa desfacem impreuna acest pachet sa vedem ce descoperim:

Ochiul lui Horus este de asemenea cunoscut si sub numele de wadjet, utchat, ujat si multi alti termeni. Toti acesti termeni inseamna “ochi”, intr-o forma, cum ar fi ochi vopsit, ochi verzi…

Ochiul Lui Horus

Horus este fiul lui Osiris si nepotul lui Set. Dupa ce Set la ucis pe Osiris, Horus si mama lui, Iris, au planuit impreuna sa-l reinvie pe Osiris si sa-l puna ca stapan al lumii de dedesubt. Potrivit unei povestiti, Horus si-asacrificat unul din ochii lui pentru Osiris. Intr-o alta poveste, Horus isi pierde ochiul intr-o batalie ulterioara, cu Set. Ca atare, simbolul este legat de vindecare si de restabilire.

Irisul ochiului lui Horus are adesea culoarea albastra.

Ochiul lui Ra

Ochiul lui Ra are calitati antropomorfe si uneori este gasit si sub denumirea de fiica lui Ra. Ra isi trimite ochiul pentru a cauta informatii, dar si pentru a isi manifesta mania si razbunarea impotriva celor ce l-au insultat. Astfel, este un simbol mult mai agresiv decat ochiul lui Horus.

Ochiul lui Ra este dat si unor zeitati precum sekhmet, Wadjet si Bast. Sekhmet a aratat o data o asemenea ferocitate impotriva omenirii lipsite de respect, incat a trebuit sa intervina Ra pentru a impiedica exterminarea rasei umane.

Ochiul lui Ra are de obicei irisul rosu.

Wadjet

Wadjet este o zeitate cobra, stapana a Egiptului inferior. Imaginile lui Ra il arata cu un disc de soare in jurul capului si o cobra infasurata in jurul discului. Cobra ste Wadjet, o divinitate protectoare. Un ochi in asociere cu o cobra este, de obicei, Wadjet, desi uneori este ochiul lui Ra.

Pentru a fi si mai confuz, ochiul lui Horus este uneori numit si Wadjet.

Exista trei componente principale ale simbolului ochiul lui Horus

ochiul lui Horus sau ochiul lui Ra
 1. Ochiul in sine
 2. Lacrima, marcata la coltul ochiului
 3. Spirala extinsa de la marginea de jos a ochiului

1. Simbolistica Ochiului din simbolul egiptean Ochiul Lui Horus

Soarele era considerat ca ochiul care vede totul, este deschiderea prin care lumina este emisa, permite ca toate lucrurile sa fie iluminate. Puse alaturat, ochiul si soarele sunt sinonime ca si simbolistica. De foarte multe ori, ochiul lui Horus se intalneste pe obiectele funerare – ochiul care se deschide si straluceste o raza de lumina, conducand sufletul in calatoria sa dincolo de moarte.

2. Simbolistica Lacrimei din simbolul Ochiul Lui Horus

Explicatiile sunt diferite! Unii ar spune ca acea lacrima este de fapt urma unui accident vascular cerebral cauzat de zeul egiptean Set. Cei doi zei s-ar fi luptat pentru tronul lui Osiris. Set i-ar fi prins ochiul si l-ar fi scos afara, ramanand acea urma sub forma de lacrima. Thoth, zeu al echilibrului si armoniei, i-ar fi pus ochiul lui Horus la loc, dar rana de jos a ramas ca o cicatrice pentru a le reaminti egiptenilor esenta, si anume aceea de a “juca frumos”.

O alta parere este aceea ca lacrima imita marcajele din jurul ochiului unui soim. Acest lucru este logic, deoarece soimul calator era un animal sacru pentru Horus. Soimul este de asemenea un animal solar – asociat cu soarele si se spune despre el ca vede totul din inaltul cerului.

3. Simbolul Spiralei din semnul egiptean Ochiul Lui Horus

Alaturi de soim, sarpele era un alt animal sacru, insa nu orice fel de sarpe. Spirala din semnul egiptean Ochiul Lui Horus reprezinta pe Uraeus, un sarpe care scuipa foc ce l-a protejat pe Horus, Ra. Uraeus este un sarpe de gen feminin, asociat cu cobra. Cobra este un simbol sacru in intelepciunea egipteana, cu puterea de a da si a lua viata. Acest simbolism este probabil datorat prezentei veninului otravitor al cobrei.

Spirala ce se intinde sub Ochiul lui Horus poate fi de asemenea un simbol al expansiunii constiintei dupa moarte. Concret , spirala egipteana este un simbol al vietii si a mortii, a expansiunii si contractiei, a cresterii si a recesiunii. Mai mult, spirala este o reprezentare a ciclului vietii, a continuitatii. De exemplu, la egipteni moartea nu este un sfarsit, este o alta curba in spirala vietii, un nou ciclu de viata, o forma diferita de existenta.

Acum ca stiti care este semnificatia simbolica a componentelor din simbolul egiptean Ochiul Lui Horus, il puteti intelege mai bine. Atunci cand sunt combinate, aceste elemente creaza un simbol foarte puternic. Nu e de mirare ca in prezent exista atat de multe amulete sau bijuterii cu Ochiul Lui Horus – acestea fiind un simbol omniprezent de putere, protectie si iluminare.

Ochiul lui Horus - explicatii si comparatii cu creierul uman
Ochiul lui Horus – Explicatii si comparatii cu creierul uman.

Semnificatie pentru obiectele de putere cu Ochiul lui Horus

pandantiv ochiul lui horus
Da click pe poza pentru a putea cumpara un pandantiv din argint cu Ochiul lui Horus!

Un simbol al perfecțiunii și al starii de bine, este o amuletă puternica ce se poarta pentru:

 • Onoare
 • Putere
 • Claritate
 • Viziune
 • Justitie
 • Cinste
 • Autoritate
 • Indrumare
 • Echilibru
 • Protectie
 • Lumina
 • Omnipotenta
 • Viata dupa moarte

Un comentariu la „Ochiul lui Horus – simbol egiptean de putere, protectie si iluminare”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

6 + 1 =