Oxitocina artificiala – nasterile induse

Oxitocina este un hormon natural care provoaca contractiile uterului. Organismul secreta acest hormon în timpul nasterii pentru a intensifica contractiile. Hormonul este secretat si dupa nastere pentru a mentine uterul contractat si pentru reducerea hemoragiilor uterine. Suptul laptelui din sânul mamei de catre copil stimuleaza secretia de oxitocina si, astfel, contractiile uterine.

Pitocina este varianta sintetica de oxitocina. Aceasta nu ar trebui sa fie folosita de rutina pentru a stimula contractiile naturale si nici pentru inducerea nasterii într-un moment care pare mai potrivit. În schimb, poate fi foarte utillă pentru mamele care au depasit cu mai mult de doua saptamâni termenul sau în cazul în care copilul este în pericol. Mai mult, pitocina s-ar putea sa fie de ajutor în timpul travaliilor prelungite sau pentru a ajuta contractiile uterine dupa nastere.

Oxitocina artificială se administreaza intravenos. O cantitate prea mare de pitocina poate provoca atâta durere sau contractii uterine extrem de puternice încât se impune folosirea sedativelor pentru contracararea efectelor. Pitocina ar trebui sa se administreze doar în prezenta un medic capabil sa execute o operatie de cezariana în caz de nevoie.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *