Acest tip de monitorizare a cordului fetal este posibil de foarte mult timp prin auscultatia cu un stetoscop a batailor cordului fetal. Bataile puternice si regulate sunt un semn ca fatul se descurca bine în timpul travaliului. O scadere semnificativa prelungita a intensitatii batailor cardiace este un semn de îngrijorare si o indicatie ca operatia cezariana s-ar putea sa fie necesara pentru a preveni afectarea copilului.
Stetoscoapele au fost înlocuite de monitoare electronice atunci când este vorba de urmarirea starii cordului fetal. Uneori sunt folosite monitoare externe pentru a monitoriza atât contractiile uterine, cât si inima fatului prin aplicarea de electrozi la nivelul abdomenului mamei. În alte cazuri, se folosesc monitoare interne. În prima faza a travaliului, se introduc electrozi care sunt pozitionati direct pe capul fatului. Aceasta interventie necesita ruperea membranelor amniotice, daca acest lucru nu a avut deja loc. Unele dintre aceste monitoare sunt capabile sa masoare aciditatea (pH-ul) sângelui fatului, cât si pulsul acestuia. Pe lânga acestea, mai sunt masurate si contractiile uterine ale mamei.
Avantajul teoretic al monitoarelor fetale este ca ele ajuta la detectarea timpurie a problemelor fetale. Multe femei nu sunt de acord cu ele sustinând ca interfereaza cu mobilitatea pe care o au în timpul travaliului. Cu toate acestea, exista un dezavantaj mult mai semnificativ al monitoarelor fetale. Odata cu folosirea regulata a monitoarelor fetale la unele spitale, numarul de operatii cezariene s-a dublat. Cu toate acestea, procentul de complicatii la spitalele care nu folosesc monitoarele fetale nu pare a fi diferit de cel al complicatiilor la care se folosesc aceste aparate si care au un numar mai mare de nasteri prin cezariana.
Pentru ca nu au fost lamurite toate avantajele si riscurile folosirii monitoarelor fetale, acestea nu ar trebui sa fie folosite în mod regulat. Pentru sarcinile cu risc scazut, organizatiile profesionale au recomandat fie auscultatia pulsului fetal la fiecare 15 minute în timpul primei etape a travaliului si cel putin la fiecare cinci minute în cea de a doua parte, fie folosirea monitoarelor electronice la aceleasi intervale. Monitoarele fetale pot fi totuşi importante în cazul sarcinilor cu risc crescut sau complicate, sau atunci când apare o problema în timpul travaliului.
Lasă un răspuns