Plamanarica remineralizeaza organismul si este recomandată pentru tuberculoza

plamanarica planta medicinala

Daca esti racit si nu poti respira cu usurinta, atunci plamanarica este una dintre cele mai bune remedii naturale. Aceasta planta medicinala inca este consumata sub forma de ceai si este disponibila si in alte forme. Deci, ce este plamanarica si pentru ce este buna?

Unde creste plamanarica, denumiri populare, asemanari si deosebiri

Plamanarica, in latina Pulmonaria Officinalis este o planta medicinala erbacee, perena, intalnita prin locuri umbroase, in padurile de foioase, pe marginile raurilor, prin fanete, de la campie, pana in zona de deal si montana inferioara. Citeste tot articolul pentru a afla cum se prepara ceaiul de plamanarica, pentru a afla ce beneficii are si cum se administreaza. 

Planta se mai numeste popular iarba-plamanilor, albastrele, boranze, crucisor, cuscrisor, iarba-pamantului, malcavita, mierea-ursului, sângiorgel, sudoare, sudoarea calului, sudorele, tutun de padure, țâța oii, mosnegei. Florile plantei la inceput sunt rosii, iar mai apoi devin albastre-violet. Aceeasi planta are flori de culori diferite datorita infloririi lor in etape diferite. La baza, florile sunt usor dulci, motiv pentru care planta este denumita popular si mierea ursului.

Pulmonaria officinalis poate fi confundata cu planta cunoscuta oficial sub denumirea de mierea ursului (Pulmonaria mollis). Cu toate acestea, poate fi deosebita destul de usor. Plamanarica are frunzele patate, are ca niste puncte albe, in timp ce frunzele de la mierea ursului are frunzele complet verzi.

Plamanarica – Proprietati si beneficii pentru sanatate

Frunzele de plamanarica au utilizari terapeutice in medicina umana si veterinara, in cea culta si traditionala. Principiile active actioneaza diuretic si reconstituent, emolient si antiinflamator, antidiareic, analgezic si cicatrizant, expectorant si antiseptic bronsic, remineralizant si sudorific. Pulmonaria officinalis este recomandata in bronsite, laringite, tuse, raguseala, afectiuni renale, diaree, ulcer gastric si duodenal, reumatism, boli pulmonare, cistite, rani, pecingine, degeraturi, matreata, craparea sanilor.

Recoltare – cand se culeg frunzele de plamanarica?

Frunzele se culeg in timpul infloritului si dupa inflorire. Tot in aceasta perioada se pot recolta partile aeriene. Recoltarea se face doar pe timp frumos, dupa ce s-a ridicat roua. Uscarea frunzelor se face la umbra, in strat subtire.

Cum se prepara ceaiul de plamanarica ~ utilizari in tratamentele interne

Ceaiul de plamanarica este recomandat in mod special pentru tratarea bolilor de plamani, dupa cum ne spune si numele plantei in latina. Cu toate acestea, este recomandat si in alte afectiuni:

Pentru tratarea gastritelor hiperacide, in ulcer gastric si duodenal, diaree, tuse de diverse etiologii, bronsita, laringita, traheite, astm, afectiuni renale si pentru remineralizare:

  • se prepara o infuzie din 1 lingura pulbere de frunze sau frunze uscate maruntite peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, dupa care se strecoara. Se beau 2-3 cani din acest preparat pe zi.

Pentru tratarea tuberculozei:

  • se prepara un decoct din 1 lingura pulbere de frunze sau frunze uscate maruntite la o cana (250 ml) cu apa rece. Se fierbe 5-10 minute, dupa care se strecoara. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi.

Pentru tratarea cistitei:

  • se face o infuzie din 1-2 lingurite de frunze uscate maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi.

Ceaiul de Pulmonaria Officinalis ~ Utilizari externe

Pentru tratarea ranilor, se prepara o infuzie: din 2 linguri de frunze uscate si maruntite peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute, se strecoara si se fac bai locale sau se aplica comprese pentru efect cicatrizant.

Pentru tratarea degeraturilor, pecinginei, reumatism, matreata si sani crapati, se prepara acelasi tip de infuzie cu care se fac lotionari, frectii locale.

Alte utilizari ale plantei

Pulmonaria officinalis este o specie melifera. Florile furnizeaza albinelor culesul de nectar si polen. productia de miere este in medie de 70kg/ha. Ponderea economico-apicola este mica.

Florile la baza sunt usor dulci. In copilarie culegeam florile proaspat inflorite si le mancam pentru dulceata lor.

Plamanarica ~ Contraindicatii

Pana in prezent, nu se cunosc potentiale efecte secundare ale consumului de ceai de pulmonaria.

Precautii – Nu exista informatii suficiente pentru utilizarea ceaiului de Pulmonaria Officinalis in timpul sarcinii si alaptarii, insa daca nu esti sigura, poti evita folosirea acestuia sau poti intreba medicul.

Bibliografie:

  • Universul Plantelor – Prof. Dr. Constantin Parvu

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Plamanarica remineralizeaza organismul si este recomandată pentru tuberculoza”

  1. Avatar Zahiu Catalina Carmen
    Zahiu Catalina Carmen

    Bună seara! Ceaiul de plămânărică se poate administra și copiilor și de la ce vârstă?

    1. Bună ziua. Se poate administra ceaiul de plămânărică copiilor de peste 1 an, însă în cantități foarte mici. Se recomandă să se înceapă cu cantități mici – 1-2 lingurițe – pentru a se vedea cum este asimilat și dacă nu apar reacții adverse, se poate mări doza, în funcție de vârstă. Oricum, ceaiul de plămânărică se consumă doar în caz de nevoie, nu este un ceai care poate fi consumat zilnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *