Posedarea – ritual consacrat

Numeroase au fost, începând din cea mai îndepărtată Antichitate, cazurile de posedare. Posesia face parte din ritualurile consacrate în religiile popoarelor numite primitive, fără a mai vorbi de vodu care se acomodează, de altfel, foarte bine cu modernitatea. După ce au trasat pe sol veve-uri (desene simbolice cu puternică încărcătură magică), participanţii se lasă pradă dansului până ajung în stare de transă.

posedare

Dansatorii sunt atunci consideraţi “călăriţi de ioa”, adică locuiţi de divinităţile panteonului vodu. Cu totul alta este natura posedării pentru Biserica Catolică care decelează în asta acţiunea Diavolului. Este motivul pentru care bisericile creştine, în general, formează exorcişti, care îi dau, este adevărat, pe majoritatea presupuşilor posedaţi de Diavol pe mâinile psihiatrilor şi ale altor psihoterapeuţi.

Atrăgând atenţia corpului social asupra stărilor anormale de conştiinţă – catalepsie, epilepsie, ipohondrie, isterie, letargie, convulsii – primii fluidişti şi magnetizatori au pus în cauză majoritatea posedărilor şi a manifestărilor diabolice. În anexa la al său Dictionnaire de superstitions (IS56), A. de Chesnel, autor catolic, dacă există astfel de autori, îşi face o datorie din a readuce la proporţii corecte ceea ce religia considera, de multă vreme, lucrare a Necuratului.

Dacă nu are îndrăzneala să nege în bloc posedarea de către spirite demonice, A. de Chesnel le consideră “părelnice” sau “false” pe cele care au stârnit atâtea comentarii timp de două sau trei secole. Astfel caracterizează el posedarea de la Loudun, cu Urbain Grandier, pe aceea de la Louviers etc.

Medicalizând fenomenele care ţineau mai înainte de demonologie, magnetizatorii creează noţiunea de “paranormal” înainte chiar de folosirea cuvântului şi de intrarea lui în dicţionare.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Posedarea – ritual consacrat”

 1. Avatar 2015bertt
  2015bertt

  Interesant blogul merci.

  Mintea omului este ca un computer… depinde ce aplicatii incarci.
  Scuza-mi te rog sugestia daca ai timp Incearca adresa de mai jos.
  Ai putina rabdare sa il vezi pana la capat. Sper ca o sa iti faca placere.

  Daca nu functioneaza schimba browserul. (Chrome, Firefox…)
  Unele servere l-au bannat videoclipul.

  CB.

  1. Interesant! Am avut asteptari mari. In prima faza am facut ce a zis, am ales o carte, dar la final mi-am dat seama foarte repede ca nu erau aceleasi carti.

   Totusi referitor la posedare nu ai nici un comentariu de facut?

   1. Avatar 2015bertt
    2015bertt

    Referitor la posedare subiectul e un pic mai complex.
    Dar cred totusi ca de multe ori ne pierdem in ”peisaj” fara a mai avea ca scop imaginea de ansamblu. Este cumva diferenta dintre complicat si complex. Analogia structurala cu un copac (radacina, trunchi …ramuri ) pt lamurirea celor doi termeni este binevenita cred.
    Complex- este atunci cand calea de a ajunge la final, capat este lunga probabil si obositoare dar cumva stiuta.(radacina,trunchi, ram, crenguta, frunza).
    Complicat – este atunci cand nu se stie ‘calea’catre sau daca telul va fii atins …chiar daca va lua un timp mai lung sau nu.
    Referitor la subiect: legenda ne face curiosi, e ok. Adevarul ne elibereaza cumva. Totul e sa nu ramanem numai pe calea dintre.
    Este ceva adevar in trupul este templul(‘casa’) spiritului. Spiritul e liber si vesnic …. ‘casa’ poate fi diferita si efemera. In ceea ce definim ca lume reala este posibila de asemenea shimbarea locatiei spiritelor intre doua corpuri fizice. Posedarea este ceva asemanator. Religia cred ca are ceva raspunsuri deja. Totusi interpretarea tine de initiere asupra principiilor care functioneaza si relationeaza corpul asa-zis fizic si spirit nu doar citirea in sine. Ca si in cazul calculator(masinarie,corp) – software(spirit).
    Povesti desigur …tot de mai sus. O zi minunata in continuare.

 2. sper sa nu mi se intample niciodata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *