10 din profetiile lui Nostradamus – Profetul Michel de Nostre-Dame

Timp de citire estimat: 15 minute


Profețiile lui Nostradamus aparțin astrologului și medicului francez Michel de Nostre-Dame, cunoscut mai degrabă sub numele de NOSTRADAMUS (Saint-Remy de Provence 1503 – Salon, 1566). Aproape la o jumătate de mileniu după prima publicare a operei sale principale, Les Centuries (1555), profeţiile sale sunt obiectul atâtor comentarii, încât personajul nu poate să ne lase indiferenţi.

Despre Michel de Nostre-Dame

Michel de Nostre-Dame îşi petrece copilăria cu cei doi bunici, amândoi medici; tot medicina o va alege şi el ca s-o studieze la Montpellier, în universitatea cel mai bine cotată din Europa. În 1526, când ciuma decimează Languedocul, tânărul medic străbate în lung şi-n lat regiunea, oferă îngrijiri, dovedind o mare generozitate.

nostradamus

Apoi, se hotărăşte să deschidă un cabinet la Agen; aici se căsătoreşte şi leagă excelente relatii cu unul dintre cei mai mari savanţi ai vremii, Jules Cesar Scajiger. Trec câţiva ani, timp în care se poate crede că Nostre-Dame trăieşte fericit. După moartea soţiei şi a copiilor săi, răpuşi de o nouă epidemie de ciumă, ia toiagul călătorului, dacă nu al pelerinului, şi începe un periplu care se spune că l-ar fi dus până în Egipt.

Atunci s-ar fi revelat darul său de prezicător ce l-a consacrat pentru Profețiile lui Nostradamus atât de uimitoare: întâlnind un călugăr, el îi cade în genunchi şi recunoaşte în el pe viitorul papă Sixtus al V-lea. La întoarcerea sa în Salon (1546), unde se recăsătoreşte (1548), practică încă, cu succes, medicina, dar se ocupă, mai ales, ca şi bunicul său dinspre mamă, de astrologie.

În 1550 apare primul său almanah, Pronostication, “cu preziceri”, ţine el să spună, pe care le va completa cu multe altele până la moartea sa. În paralel cu Profețiile lui Nostradamus, scrie Traite des fardement (1552), în care se regăsesc amestecate sfaturi pentru frumuseţe şi reţete băbeşti în stilul medicilor vremii.

Lucrarea de geniu va veni odată cu Centuries, pe care le scrie, după propria sa mărturisire, într-o stare de “frenezie poetică”. Va explica acest fapt într-o scrisoare către fiul său Cesar: nu şi-a scris Profețiile lui Nostradamus decât “plecând de la ceea ce divina esenţă i-a dat să ştie mulţumită mişcărilor astrelor”.

Profeţie – minciună sau adevăr Nostradamus

“Am compus, adaugă el, cărţi de profeţie conţinând fiecare o sută de catrene astronomice pe care am vrut să le şlefuiesc neclar şi care constituie prorociri de astăzi până la 3797.”

La fel, el explică fiului său motivul pentru care a fost atât de neclar prin „profețiile lui Nostradamus” din Centuries:

“De multe ori, de multă vreme, am prezis cu mult înainte ceea ce s-a şi întâmplat între timp: evenimente fericite sau nefericite, anunţate de mine cu o promptitudine instantanee şi care s-au produs de atunci în diverse ţări ale lumii.

Totuşi, din cauza persecuţiilor pe care le puteam suferi, nu am vrut să descriu clar evenimentele pe care le prevedeam pentru viitor; într-adevăr, regatele şi religiile vor suferi răsturnări de o asemenea amploare, încât, dacă le-aş anunţa de pe acum, oamenii din diverse partide, de diferite religii şi credinţe s-ar înfuria şi ar condamna ceea ce nu ar reuşi să împiedice.”

Centuries vor fi publicate la Lyon, în 1555, sub titlul Les Propheties. Lucrarea are un succes considerabil. El cunoaşte gloria. În anul următor, Caterina de Medici, pasionată de ocultism, îl cheamă la Curte pentru a face horoscopul fiilor ei. Astrele anunţă că trei dintre ei vor domni.

Predicția lui Nostradamus, uluitor de corectă: cei trei băieţi vor purta, rând pe rând, coroana, sub numele de Francisc al II-lea, Carol al IX-lea şi Henric al III-lea. Întors la Salon, Nostradamus află despre moartea tatălui lor, regele Henric al II-lea. E un nou succes: nu prevăzuse oare profetul din Salon acest eveniment şi împrejurările în care va avea loc?

Leul tânăr pe cel bătrân va învinge în câmp războinic într-un ciudat duel; În colivia de aur ochii îi vor crăpa Două clase una, apoi să moară, moarte cruntă. În ciuda tuturor aşteptărilor, Henric al II-lea moare, într-adevăr, într-un turnir. El nu şi-a închis bine coiful şi contele de Montgomery, adversarul său, i-a străpuns creierul cu lancea, prin ochiul drept.

Profețiile lui Nostradamus au menținut intriga și comentariile aprinse asupra lor de-a lungul secolelor. Dar despre ele, ca şi despre altele, se poate spune numai că nu poţi să le apreciezi adevărul decât retrospectiv.

Profeții ale lui Nostradamus – 10 dintre cele mai controversate

Profetiile lui Nostradamus

Michel de Nostredame (Nostradamus) a fost “profetul” francez al secolului al 16-lea. Nostradamus a studiat astrologia şi diverse ştiinţe “oculte”  şi a folosit toate informaţiile pentru a prezice viitorul. El este cunoscut mai ales pentru  “profeţiile” sale, o colecţie franceză  publicată în 1555. Deci, sunt profetiile lui Nostradamus previziuni credibile de viitor, sau mai degrabă vagi observaţii, modificate pentru a se potrivi cu trecutul evenimentelor?

Urmează o listă cu profetiile lui Nostradamus, 10 dintre cele mai celebre.

Nr. 1  – Sfârşitul Lumii

Vă aminţi când lumea trebuia să se termine în 1994? Dar în 1998?  Sau 2000?

Se spune că Nostradamus a declarat că lumea o să se termine şi el nu a făcut nici o afirmaţie greşită până acum.În prezent,cea mai cunoscută zi pentru sfârşitul lumii este în anul 2012, mai precis 21 decembrie 2012.Dacă vrei, poţi crede. Un lucru este clar: Nostradamus însuşi a ajuns cu profeţiile până în anul 3797. Asta înseamnă că lumea se va încheia târziu în secolul al 38-lea? Doar timpul va putea spune.

Nr. 2 – 11 septembrie, 2001

Un foc din centrul Pamantului
Va aduce în jurul New York-ului un tremurat destul de puternic.
Două mari pietre se vor războii pentru o lungă perioadă de timp,
Apoi Arethusa va aprinde un nou fluviu.

Ei bine, două pietre mari ar putea fi două turnuri, nu-i asa? Dar putem spune că cele două turnuri s-au războit?
Dacă citeaţi aceste versuri înainte de 11 septembrie, probabil v-aţi fi gândit la un cutremur sau o erupţie vulcanică-foc, tremur, roci ce se războiesc (cu alte cuvinte, plăci continentale aflate în coliziune), dar cine ştie cu adevărat?

Pe vremea când Nostradamus a scris aceste rânduri, cele două turnuri gemene Twin Towers, oraşele moderne cum ar fi New York-ul, erau de neimaginat si de neconceput, aşa că, dacă el a prevăzut aceste evenimente, ar fi cunoscut  ceea vedea?

Nr. 3 -. Al doilea război mondial / Hitler

Cele două mai mari a Asiei şi Africii,
De la Rin la Dunărea de Jos
Se spune că vor aduce,
Plingeri, lacrimi de la Malta şi partea Liguriană.

De asemenea, …

Din adâncurile Europei de Vest ,
Un tânăr copil va fi nascut din cei săraci,
El, cu limba va seduce o mare de trupe;
Faima lui va creşte şi va ajunge până în ţinuturile de Est.

Aceste două versuri descriu, de fapt, al doilea război mondial şi  pe Hitler … sau nu.

A fost cea mai de seamă parte sărăcia lui Hitler şi educaţia lui?Cum rămâne atunci cu tendinţele genocide, megalomaniacale ?

Profetia despre Hitler ar putea proveni din utilizarea în textul original, a cuvântului în latină ” Hister “pentru a descrie Dunărea.Nu cred că vorbea despre un dictator, ci despre un râu, nu ar face o astfel de extraordinară eroare de ortografie.

Nr. 4 – Bomba atomică

Lângă porţi, între două oraşe
Vor fi  chinuri cum nu s-au mai văzut niciodată ,
Foamete şi ciumă, oamenii eliminaţi de oţel,
Plânsete la marele nemuritor Dumnezeu pentru ajutor.

Aceasta este o dezbatere destul de dificilă.Să recunoaştem-este vorba de o descriere exactă a bombardamentelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki. “Chinuri similare, cum nu s-au mai văzut”  “plânsete la marele nemuritor Dumnezeu.”

Criticii spun că descrierea este destul de  vagă pentru că ar putea fi folosită pentru a descrie o întreagă serie de atrocităţi în timpul războiului-din multele războaie, care au avut loc din timpul lui Nostradamus şi până astăzi … sau chiar şi din viitor.

Nr. 5 – Louis Pasteur

Lucrul pierdut este descoperit,
ascuns pentru multe secole.
Păstorul va fi celebrat, aproape ca un Dumnezeu-ca şi figură.
Acesta este momentul în care Luna îşi completează marele ei ciclu,
Dar, după cum spun alte  zvonuri, el ar trebui să fie dezonorat.

Ca si alte nume de familie, Louis Pasteur probabil a indicat cândva o profesie.

Pasteur, în franceză, poate fi deasemenea pastor, aşa încât unii susţin că acestă parte a prozei lui Nostradamus poate vorbi despre orice vechi preot.

Nr. 6 – Asasinatele John F. Kennedy & Bobby F. Kennedy

Marele om va fi lovit în plină zi printr-o lovitură de trăsnet,
O faptă rea va fi săvârşită de un purtător a unei petiţii.
Confrom  previziunii, un altul va cădea la timp de noapte.
Conflictul de la Reims, Londra şi ciumă în Toscana.

Trăsnetele şi focurile de armă: nu sunt foarte diferite. Şi marele om a fost lovit în mijlocul zilei, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui John F. Kennedy. Celelalt care “cade” noaptea ar fi Bobby Kennedy (cinci ani mai târziu). Si cum rămâne cu Reims, Londra şi Toscana?

Nr. 7 – Katrina

Orasele Tours, Orleans, Blois, Angers, Reims şi Nantes
Sunt tulburate de o schimbare bruscă.
Corturile(oamenii) vor fi şterse de  de limbi străine;
Râuri, săgeţi la Rennes, agitarea uscatului şi a mării.

S-a referit la New Orleans? Hmm …agitarea uscatului şi a mării ar putea descrie uraganul (Ei bine, tremuratul mării ar putea descrie mult mai bine). Pot oamenii cu limbi străine fi de ajutor ca lucrători proveniţi din alte părţi ale lumii sau de alte părţi ale ţării?

Dar ce sunt Tours, Blois, Angers, Reims şi Nantes atunci?Pre-Katrina, această profeţie a fost iniţial gândită pentru Franţa. Poate că încă mai trebuie.

Nr. 8 – Moartea prinţesei Diana

Penultimul nume de familie al profetului
O va lua pe Diana [joi] pentru ziua lui de odihnă.
El va hoinări din cauza unei minţi nebuneşti,
Şi va aduce o mulţime de oameni spre supunere.

OK, fiţi atenţi: tatăl prietenului prinţesei Diana, Dodi Al-Fayed, a fost numit Mohamed ( “Profetul” – nu a fost numele lui, dar nu contează acest lucru).

A adus moartea Dianei “o mulţime de oameni spre supunere” ? Poate că nu, dar suntem cu toţii de acord că britanicii sunt o mulţime de oameni, nu-i asa? Faptul că numele Dianei este în text spune foarte multe deoarece în lucrările lui Nostradamus denumirile specifice sunt, în general, o raritate.

Nr. 9 – Focul Londrei

Sângele drepţilor va comite o greşeală, la Londra,
Ars prin iluminarea din douăzeci şi trei a şasea:
Doamna străbună va cădea de la locul ei din înălţime,
Mai multe din aceeaşi zonă vor fi ucise.

Tocmai pentru că nu aţi auzit despre Marele Foc din Londra din 1666 nu înseamnă că nu a fost un lucru foarte mare .

Este destul de mult  ştergerea tuturor lucrurilor medievale din Londra ( “vechea doamnă”). Doar şase decese s-au inregistrat , deşi moartea celor obişnuiţi nu s-a inregistrat la momentul respectiv.

Focul, care a început într-o brutărie, a ars timp de trei zile fix. Doar dacă cineva le-ar fi dat o copie de-a lui Nostadamus  poate londonejii ar fi ştiut ce-i aşteaptă.

Nr. 10 – Revoluţia franceză

“De la gloata înrobită , cantece,
Cântări şi rugăminţi
În timp ce prinţesele şi lorzii sunt ţinuti în captivitate în închisori.
Acestea vor fi în viitor, de către  idiotii fără cap,
Primite ca rugăciuni divine “

Îţi aminteşti de  Revoluţia Franceză, nu-i aşa?

Ţăranii ( “gloata înrobit”) crescând în putere, aristocraţia decăzută (“idioţii fără cap” în captivitate în închisori”). Într-un alt vers, “căderea marelui zid” se referă la asaltul Bastiliei.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

6 răspunsuri la „10 din profetiile lui Nostradamus – Profetul Michel de Nostre-Dame”

 1. Avatar Jorjette

  @romy, vorbea despre profeţiile 8 şi 9 de mai sus! Mai detaliat în sensul unei interpretări profunde ca să fim mai luminaţi.

   

  Mersi DEI pentru detalii!

 2. Mai concret ce -ai vrut sa spui aici . daca nu ma insel era vorba de nostradamus , acum vad ca este altceva .

 3. La focul Londrei , din al doilea vers , se poate interpreta numai eufonic , adica : Arse de focul divin , ca Troia , dar numai sase au murit . [Bruslez par fouldres de vigt Trois les six] . Traducerea textului dintr-o limba in cealalta nu se face automat , dupa cum este textul in vers , el incearca sa asocieze evenimentele din viitor cu cele cunoscute in perioada medievala -[trecut] . In urma cu secole franceza veche nu se asemana cu cea actuala , iar conversia  traducerilor nu era asa de usoara . De aceea multi comentatori , traduc motamo versurile care se pare ca nu au efect . Spre exemplu -Strabuna/Batrina Doamna se referea in mod cert la o biserica care a fost distrusa in incendiu –Catedrala-SAINT-PAUL’S- . Se pare ca acest incendiu , a avut si efecte bune , daca tinem cont de profetie . Ceea ce pare ca dintr-o profetie cat se poate de dezastruoasa a incendiului , sa se poata naste una mai optimista , adica RECONSTRUCTIA ORASULUI LONDONEZ . Importanta celor -6- victime nu a fost insemnata , dat fiind ca fusese distruse -13200- case , 50 de grajduri , 87 de biserici…si multe altele . De aceea a fost catalogat ca -prevestire- ptr orasul londonez , in urma caruia avea sa inceapa marea reconstructie . Cazul este foarte amplu , daca tinem cont de ceea ce  a fost inainte de incendiu .

 4. Este vorba de interpretare eufonica – a Zeita romane Diana care este lunea———-. Spre exemplu in Franta , Saint-Lunedi era sfantul asociat zilei de luni —- asa ca aceasta a devenit o zi de odihna ptr muncitori , intarind si mai mult legatura din primele doua versuri ale catrenului . Este cu totul un alt punct de referinta de cat joia , probabil al altui verset. Catrenul este in felul urmator 2/28-2028 —-1-PENULTIMUL DETINATOR AL NUMELUI PROFETULUI .—-2-O VA LUA PE DIANA PTR ZIUA , SI PTR ODIHNA SA .—-3-VA RATACI MULT MACINAT DE GANDURI.—–4-SI VA ELIBERA UN POPOR DIN SUBJUGAREA FINANCIARA . Este un catren despre viitorul economiei financiare , care in -2028- va arunca lumea occidentala , din nou , intr-un colaps economic —- si asta poate duce la un gol spiritual , si la o intoarcere treptata spre religia organizata — ca un fel de practica religioasa spre ceva anume . De fapt -CAZUISTICA acestor catrene este mult mai ampla , eu ma-m limitat doar la un mic segment dintre acestea .

 5. Avatar Cristescu Bogdan
  Cristescu Bogdan

  Poţi să dezvolţi ideea?
  La cine crezi că se referă?

 6. Diana — la care face referire Nostradamus , este cu totul altceva decat se crede

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *