O fișă de lectură este modalitatea de consemnare a datelor provenite din cărţi, studii, lucrări etc. Această fisă de lucru este acel fişier (document) ce completează biblioteca personală. O bună fişă de lectură conţine sumarul lucrării, ideile principale şi opinii personale.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Cum se realizeaza o fișă de lectură?
În funcție de categoria fișei de lucru, fișa de lectură poate conține:
- Fişă de semnalizare a datelor – are un format A4, conţine date despre cota cărţii, bibliotecă, autor, titlul cărţii, apariţie, editura;
- Fişa adnotată – completează fişa 1 cu informaţii generale asupra lucrării;
- Fişa de citate – conţine extrase din lucrarea respectivă şi aprecieri asupra acesteia;
- Fişa terminologică – conţine precizări asupra sensurilor şi semnificaţiilor unor termeni folosiţi în lucrare.
Fișa de lectură este necesară în general pentru persoanele care sunt pasionate de citit, pentru bibilioteci și pentru persoanele care au acasă o bibliotecă impresionantă. Această fișă de lectură este utilă pentru a recomanda anumite carți, anumite subiecte și pentru a ști mereu unde să cauți dacă ai nevoie de o anume informație.
Ce conține mai exact o fișă de lectură?
O fisa de lectura poate fi complexă, și în acest caz trebuie sa contina mai multe elemente, printre care:
- date importante despre autor, cand a scris opera, prima editie etc.
- alte opere importante care apartin autorului și merită a fi menționate sau au legătură cu opera citită;
- genul literar al operei pentru care facem fisa;
- specia literara căruia aparține (basm, poveste, roman, nuvela, fabula etc.),
- structura operei: carti, parti, capitole, volume, etc;
- locul si timpul desfasurarii actiunii,
- ideile importante prezentate sub formă rezumat – ideea centrala sau subiectul pe capitole – rezumatul fiecarui capitol sau al fiecarui volum (in functie de structura operei),
- mijloace artistice folosite de autor;
- moduri de expunere: naratiune, dialog, descriere, monolog etc.; citate favorite;
- descrierea personajelor – putem folosi citate – mentionam care este caracterizare directa sau indirecta;
- putem mentiona cateva citate care au lasat o impresie mai puternica si care ar putea fi comentate;
- opinii personale despre opera citita, cu argumente pro sau contra: Ce mi-a placut – de ce mi-a placut? Ce nu mi-a placut – de ce nu mi-a placut?
- critici aduse operei respective.
Care este scopul unei fișe de lectură?
Fisa de lucru este un fel de reamintire pe scurt a cuprinsului cartii, avand rolul de a ne readuce în prim plan, într-o formă mai scurtă, esența cărții. O fisa de lectura poate fi utila ulterior pentru rezumate, prezentari, lucrări de licență sau doar pentru a ști aceste informații. Fisele de lectura sunt mult mai utile și se intocmesc pentru carti pe care nu le avem in biblioteca personala.
Cu toate acestea, ele sunt utile chiar și pentru toate cartile din biblioteca proprie pentru ca nu se stie cand avem nevoie de anumite informatii si pana sa rasfoim cartea, aflăm informația necesară direct din fisa. Fisa de lucru este si un instrument care poate contribui la dezvoltarea abilitatilor de a lucra cu texte.
Fisa de lectură este o modalitate de a te ține conectat cu o întreagă colecție de cărti, cu informații prețioase. Folosind informațiile din aceste fișe, te poți ajuta pe tine, dar și pe alții la a găsi carțile sau la a vedea dacă acestea merită citite. În general elevii au nevoie de fișe de lectură care îi ajută ulterior în realizarea unor proiecte, rezumate, fără a fi nevoie să recitească cartea sau cărțile.
O fișă este diferită și în funcție de vârsta celui care o face. O fisă va fi diferită pentru un copil de clasa a 2-a față de o fisă de lucru a unui copil din clasa a 8-a, a unui student sau a unui adult.
Exemplu de fișă de lucru: Fișa de lectură
Sursa foto: Florin George
Lasă un răspuns