Sfantul Andrei – traditii si obiceiuri romanesti

Sfantul Andrei - Traditii si obiceiuri romanesti in noaptea de Sfantului Andrei 29-30 noiembrie

Ziua Sfantului Andrei se sarbatoreste la 30 noiembrie sau 1 decembrie. El “coase” raul, adica il face sa inghete, ceea ce indica inceputul iernii. Sfantul Andrei este stapanul lupilor, adica el este cel care le imparte acestora hrana, dar si cel pe care acestia il asculta.

Ziua Sfantului Andrei se sarbatoreste pentru ca animalele domestice si oamenii sa fie feriti de lupi. In general nu se lucreaza, ba chiar sunt interzise pieptanatul parului si cusutul, e interzis totodata a imprumuta ceva din casa, a da de poamana, a scoate gunoiul sau cenusa, etc.

Sfantul Andrei - Traditii si obiceiuri romanesti in noaptea de Sfantului Andrei 29-30 noiembrie

Traditii la romani de Sfantul Andrei

In seara din ajunul Sfantului Andrei, pe 29 noiembrie, nu se doarme deoarece el este considerat si stapanul strigoilor, cu care, in aceasta seara, umbla din loc in loc. Toate intrarile casei (usi, ferestre, hornuri) sunt acoperite si se face pe fiecare o cruce cu usturoi, impotriva lupilor si a strigoilor. In unele zone doar se pune usturoi la toate intrarile casei si sub perna pentru a-i proteja pe cei care dorm.

In noaptea Sfantului Andrei oamenii mananca usturoi (ai) pentru a nu fi atacati de lupi sau de strigoi. Mielitele trebuie ascunse atunci, pentru ca strigoii sa nu le poata gasi si sa se bata cu ele, pieptenii de pieptanat lana sau fuioarele sunt pusi cu dintii unul in celalalt pentru ca gura lupilor sa nu se poata deschide.

In noaptea Sfantului Andrei, pe 29 noiembrie, tinerii si tinerele sarbatoresc “pazirea usturoiului” pentru ca acesta sa nu fie furat de strigoi. In acelasi timp, fetele incearca sa afle daca se vor casatori in cursul anului urmator si daca cel predestinat este sarac sau bogat.

De Sfantul Andrei se rup crengute de mar pentru fiecare membru al familiei si sunt puse intr-o vaza cu apa. Crengutele celor care infloresc pana la Anul Nou arata ca aceia vor avea noroc tot anul.

In noaptea Sfantului Andrei se sculpteaza bostanii, se aprind lumanari in ei si se pun pe stalpii de la poarta casei pentru protectie, sau pe terase.

Legenda despre Sfantul Andrei

Se spune ca un inger numit Andrei i-ar fi slujit lui Dumnezeu drept vaslas la inceputul lumii. Cand vasla ii scapă din mana si cazu in apa, el sari sa o caute. In acest timp Dumnezeu lua putin mâl ce se formase pe barca si facu din el Pamantul, care de atunci sta pe spatele lui Andrei, fapt ce aminteste de legenda lui Atlas.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *