Sfântul Graal – cupa cu care Iisus a celebrat ultimul Paşte

3 comentarii la Sfântul Graal – cupa cu care Iisus a celebrat ultimul Paşte

Graal provine de la cuvântul celtic care înseamnă farfurie, cupă. Dacă este să ne limităm la un punct de vedere istoric, se pare că, într-adevăr, credinţa referitoare la Graal nu este decât o resurecţie medievală (şi tardivă) a unui mit celtic sau preceltic, anterior mult erei creştine.

sfantul graalGraalul ar fi vasul (cupa) cu care Iisus a celebrat ultimul Paşti cu discipolii săi şi în care Iosif din Arimateea a adunat apa şi sângele care au ţâşnit din coastele Crucificatului după lovitura de lance. Sfântul Graal ar fi fost apoi adus de Iosif din Arimateea în Anglia, după care i s-ar fi pierdut urma. I s-au atribuit puteri supranaturale: trebuia, între alte minuni, să-i dea deţinătorului lui o tinereţe veşnică. Prin virtuţile sale talismanice (foarte devreme i se atribuie miracole), el a devenit miza faptelor de vitejie cavalereşti şi a aventurilor imaginare, până când a reapărut în 1102, la Genova, unde este expus în catedrala oraşului spre pietatea credincioşilor.

Către sfârşitul secolului al XVIII-lea, a fost transportat la Paris de către genovezi şi el este examinat de savanţi: vasul cu pricina (dar oare acesta este Graalul?) este din sticlă colorată dintr-o singură bucată. De atunci nu se mai ştie unde se află.

Valoarea Sfântului Graal este mai puţin istorică şi mai mult mitică. Cucerirea lui a fost, pentru cavalerii Mesei Rotunde (ciclul regelui Arthur), o aventură mistică de natură să conducă la purificarea interioară şi la perfecţiunea spirituală.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

3 comentarii

Spune gândul tău...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *