Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Spiritualitate – un fals, o iluzie, o comedie

Spiritualitatea este o capcana a mintii, a devenit azi o unealta de control a maselor, o modalitate de a face bani si de a obtine anumite beneficii. In proportie de 90 %, cam aceasta este spiritualitatea zilelor noastre. Daca mai exista pe undeva un 10% spiritualitate pura, manifestata prin traire si actiune, si nu prin teorii, atunci tot putem spune ca mai avem o sansa.

Spiritualitate și spiritual – Definiții din DEX

SPIRITUALITÁTE s. f. Calitatea, caracterul a ceea ce este spiritual. Ceea ce caracterizează o colectivitate umană din punctul de vedere al vieții sale spirituale, al specificului culturii sale. (definitie dex)

SPIRITUÁL1, -Ă, spirituali, -e, adj. 1. Care aparține spiritului, privitor la spirit; ideal, imaterial; sufletesc; intelectual; p. ext.cultural. 2. Inteligent, deștept, ager; dotat cu umor. Care oglindește, exprimă, denotă inteligență, istețime, umor. 3. Care aparține religiei sau bisericii; bisericesc, religios; duhovnicesc. (definitie dex)

Spiritualitatea spiritualilor

Traind cu totii aceasta spiritualitate, bineinteles ii avem prezenti si pe asa numitii oameni spirituali, mari maestri ai acestei societati care vor sa schimbe lumea, dar care nu s-au schimbat pe ei insisi, care cara dupa ei mai multa suferinta decat ceilalti care merg la ei si se lasa invatati. Traim intr-o perioada grea in care oricine poate fi maestru, oricine poate fi invatator, chiar daca poate ceilalti stiu chiar mai multe despre ceea ce inseamna viata si a trai.

Cum ar spune cineva drag mie, „O ardem aiurea”, o ardem cu cuvinte pompoase care nici macar nu stim ce inseamna. Ne pricopsim cu niste informatii care ajung sa ne controleze si sa ne dicteze manifestarea si comportamentul zilnic. O „ardem” numai cu citate din Osho, cursuri saptamanale de autodezvoltare, cursuri de vindecare care multe dintre ele se rezuma doar la niste cursuri de socializare. Ne dam palme peste palme care nu fac decat sa ne ameteasca si mai tare, ne invartim in cerc fara a fi capabili sa iesim din el, si pentru asta, mai dam si bani.

Au aparut acum atat de multe tehnici de vindecare incat te intrebi de unde au iesit. Si cand auzi ca toate sunt vechi de mii de ani, si toate au ajutat foarte multi oameni, ca daca incerci, aceea este calea – parca te simti si tu atras. La una trebuie sa faci intr-un fel, la alta in alt fel, unele dintre ele se si contrazic, dar foarte putine sunt cele care sunt facute gratuit, cu daruire maxima, cu sinceritate.

Foarte multi din cei care predau aceste tehnici se simt maestri, guru, samani, psihologi, etc. si ii fac si pe cei pe care ii invata sa se simta la fel. Ma intreb care o sa fie finalitatea, o sa ajungem oare toti profesori de spiritualitate?

Ce crezi tu despre spiritualitate?

Hai sa incercam atunci sa redefinim termenul de spiritualitate. Ma ajuti?

Tu ce crezi ca este aceasta spiritualitate despre care toti vorbesc azi, despre care toti stim cate ceva, de la care cu totii asteptam minuni? Unde suntem noi cei adevarati care putem sa ne rezumam doar la o traire proprie si nu la o teoretizare a realitatii? Cum am reusit sa ne lasam atrasi de aceasta spiritualitate iluzorie care incearca sa ne duca pe un anume drum, nu pe cel pe care suntem noi capabili sa mergem? Unde tinem ascuns potentialul nostru de a fi cu adevarat oameni si de a ne manifesta alaturi de univers, ca facand parte din el? De ce am inceput ca tot ceea ce traim si manifestam sa punem in mana spiritualitatii?

Prea multe intrebari…

Discuții: 8 păreri

  1. danoiu gheorghita danoiu gheorghita
  2. Cosma Cosma
  3. Radu Calin Radu Calin

Lasă un răspuns

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.