Sucul de sfeclă roșie și proprietățile sale de vindecare

Slabeste cu suc de sfecla rosie si lamaie

Sucul de sfeclă roșie are un gust ușor dulce, o culoare foarte intensă și proprietăți vindecătoare. Adaugă suc de sfeclă roșie în dieta zilnică! Sfecla roșie (Beta vulgaris) face parte din aceași familie ca și sfecla de zahăr și spanacul. Frunzele de sfeclă au un gust puțin amar, dar sunt foarte bogate în clorofilă. Chiar dacă sunt puțin amare, frunzele au o valoare nutritivă mai mare decât rădăcina.

Atât rădăcina de sfeclă roșie, cât și frunzele sunt cunoscute pentru efectele sale, de a curăța sângele și a-l regenera. Substanța vinovată de minunata culoare asemănătoare “ametistului” este betacyanina, aceasta reducând semnificativ nivelul de homocisteină.

sfecla rosie radacina si frunze

Sfecla roșie – Proprietăți și utilizări terapeutice

Sfecla roșie este bogată în vitaminele A, B1, B2, B6 și C. Se știe că frunzele au un conținut de fier mai mare chiar decât spanacul. Ele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de calciu, magneziu, cupru, fosfor și sodiu. Mai mult, frunzele conțin acid folic, mangan, potasiu, fibre și carbohidrați sub formă de zaharuri naturale. Conținutul de fier este de cea mai bună calitate pentru regenerarea sângelui.

Principiile active ale sfeclei roșii au proprietăți antibiotice, antiseptice, antitumorale, citostatice, colagoge, depurative, diuretice, hipotensive, echilibrante pentru sistemul nervos, laxative, tonice, sedative, nutritive, remineralizante, rubefiante, stimulente ale glicogenei.

Frunzele și rădăcina de sfeclă roșie – proprietăți:

  • au proprietatea de a distruge microorganismele;
  • limiteaza dezvoltarea tumorilor prin oprirea multiplicarii celulelor canceroase;
  • favorizeaza secretia bilei;
  • retrage din masa umorilor toxinele si favorizeaza eliminarea lor;
  • actioneaza asupra epiteliului renal, marind cantitatea de urina eliminata;
  • provoaca o usoara scadere a tensiunii arteriale;
  • echilibreaza functia intregului sistem nervos;
  • stimuleaza hematopoeza, constand in formarea de hematii (globule rosii), leucocite (globule albe), trombocite;
  • usureaza tranzitul intestinal si favorizeaza defecatia, cu aparitia scaunelor moi;
  • tonifiaza si aprovizioneaza organismul cu substante minerale;
  • stimuleaza transformarea la nivelul ficatului a glucozei in glicogen – rezerva de substanta energetice pentru corp.

Sfecla rosie si sucul de sfecla rosie sunt recomandate in afectiuni renale, afectiuni hematologice, anemie, artrita, astenie fizica si nervoasa, colita, cancer, constipatie, anterita, afectiuni hepatice, guta, gripa, viroze, afectiuni ale vezicii urinare, hipertensiune, febra tifoida, hemoroizi, afectiuni nervoase, hernie, malarie, pecingine, reumatism, dermatoze, demineralizare, tuberculoza, abces, stari febrile, lauzelor care nu expulzeaza placenta.

Actiunea benefica asupra organismului este cunoscuta inca din Antichitate. Medicul grec Dyphilos din Siphos arata ca sucul de sfecla rosie poate fi utilizat ca medicament in locul mierii de albine.

Suc de Sfeclă Roșie – Beneficii pentru sănătate și proprietăți

Sfecla rosie este cunoscuta de mult timp pentru beneficiile sale uimitoare pentru aproape fiecare parte a corpului, si, totusi, este ceva ce foarte putini oameni consuma, si anume sucul.  Acesta poate fi consumat simplu sau in amestec cu suc de mar si morcov.

Suc de sfecla rosie morcov si mar contraindicatii

Sucul de sfecla rosie este o sursa importanta de nitrati, care s-au dovedit a dilata vasele de sange, a creste fluxul sanguin in tesuturi, reduc cerintele de oxigen a muschilor si inhiba cheagurile de sange. Acest suc este bogat in pigmenti rosii-galbui, ce prezinta o puternica activitate antioxidanta.

Adaugă sucul de sfeclă roșie în dieta zilnică pentru a profita de beneficiile și proprietățile sale de vindecare

Pentru normalizarea metabolismului general, stimularea glicozuriei la nivelul ficatului, adjuvant in tratamentul colitelor, enteritelor, in tuberculoza, gripa, cancer, hipertensiune si alte boli mentionate la utilizarile terapeutice, se consuma sfecla rosie ca atare, in salate si alte preparate culinare. Fiarta sau coapta isi pierde in mare parte proprietatile terapeutice.

Pentru eliminarea toxinelor din organism si marirea diurezei, se consuma sucul de sfecla rosie. Se bea 100-150 ml de suc dimineata pe stomacul gol. Sucul de sfecla rosie este depurativ, ca urmare, vei merge mai des la toaleta.

Pentru tratarea litiazei urice si diatezei urice, se bea suc de sfecla rosie, suc de morcov si suc de castravete in parti egale. Se bea sucul de sfecla rosie, morcov si castravete dimineata pe stomacul gol, 150 ml. Este indicat sa se tina o cura cu acest suc.

Sucul de sfecla rosie anuleaza acidoza sangelui. Alcalinitatea sucului de sfecla este esentiala si eficienta in combaterea acidozei (cresterea aciditatii sangelui).

Se recomanda sucul de sfecla rosie in afectiuni ale pielii. Datorita continutului de acid folic, lupta impotriva ridurilor si a afectiunilor pielii. Ridurile pot fi reduse aproximativ 60% cu un consum regulat de suc de sfecla rosie.

Sucul de sfecla rosie este recomandat in anemie. Continutul ridicat de fier din sfecla regenereaza si reactiveaza celulele rosii din sange si ofera noi provizii de oxigen pentru organism. Continutul de cupru ajuta la o mai buna asimilare a fierului. Pentru tratarea anemiei, se bea sucul de sfecla rosie dimineata si seara dupa mese, cate jumatate de pahar.Cura dureaza pana la completa ameliorare.

Pentru ateroscleroza, sucul de sfecla rosie are efecte benefice. Acest minunat suc rosu este un puternic solvent pentru depozitele de calciu anorganic care determina intarirea arterelor.

Se bea sucul de sfecla rosie in boli de rinichi si vezica biliara. In amestec cu sucul de morcov, actioneaza eficient pentru a vindeca bolile legate de aceste doua organe.

Pentru a preveni cancerul sau pentru a-l ameliora, se consuma sucul de sfecla rosie. Betaina, un aminoacid prezent in sfecla rosie, are importante proprietati anticancerigene. Studiile au demonstrat ca sucul de sfecla rosie inhiba compusii ce cauzeaza cancerul si este un bun protector in fata cancerului de stomac si de colon. Ca adjuvant in tratamentul cancerului:

  • se bea sucul de afecla rosie obtinut din una sau mai multe radacini. Se spala, se curata de coaja. Se da prin razatoarea mica si apoi se stoarce prin panza de tifon. Din sucul de sfecla rosie rezultat, se bea cate un pahar dimineata, la pranz si seara. Sucul de sfecla rosie se poate obtine si prin storcatorul de fructe si legume. Se bea simplu sau in amestec cu suc de morcov, mere sau castravete;
  • se mananca salata de sfecla rosie, obtinuta prin razuirea radacinii prin ochiurile mari ale razatoarei. Se aromatizeaza salata cu infuzie de frunze de telina si ulei vegetal. Se consuma cate 20 g o data sau de 2 ori pe zi. Cura dureaza sase luni.

Sucul se sfecla rosie ajuta in constipatie. Continutul de celuloza usureaza tranzitul intestinal. Consumul regulat de suc de sfecla rosie ajuta la ameliorarea constipatiei cronice.

Sucul de sflecla rosie este un bun detoxifiant natural. Colina din sucul de sfecla rosie detoxifica nu numai ficatul, dar si intreg organismul.

Suc de sfecla rosie pentru sange si intregul organism

Pentru degenerescenta maculara se recomanda sucul de sfecla rosie. Bogat in vitamina A si carotenoizi, previne sau amelioreaza degenerescenta maculara.

Sucul de sfecla rosie este benefic pentru ficat si bila. Virtutile de curatare ale sucului de sfecla rosie sunt vizibile si pentru toxicitatea hepatica sau bolile biliare, cum ar fi icterul, hepatita, intoxicatia alimentara, diaree sau varsaturi. In amestec cu un strop de suc de lamaie, sucul de sfecla rosie isi sporeste eficacitatea in tratarea acestor afectiuni. Descopera tratamentul minune cu sfecla rosie murata (vezi aici), recomandat pentru problemele hepatice.

Sucul de sfecla rosie are proprietati benefice in caz de guta. Aceasta este o alta afectiune ce poate fi ajutata de efectele de detoxifiere a sfeclei rosii.

Sucul de sfecla rosie imbunatateste functiile creierului. Sfecla rosie are efecte pozitive asupra functiilor cerebrale, ajutand la cresterea fluxului de sange la nivelul creierului. Acesta, la randul sau, ajuta in lupta cu dementa. Sucul de sfecla rosie, bogat in antioxidanti, este benefic in apararea impotriva bolii Alzheimer. Persoanele care au peste 40 de ani, ar trebui sa bea in mod regulat jumatate de pahar de suc de sfecla rosie in amestec cu alte sucuri de legume verzi.

Sucul de sfecla rosie inlatura matreata. Se adauga putin otet la o ceasca mica de suc de sfecla rosie. Se maseaza scalpul cu varful degetelor cu acest suc si se lasa timp de aproximativ o ora, dupa care se clateste foarte bine. Aplica acest tratament natural zilnic, pana matreata dispare. Atentie: mirosul este putin neplacut in aceasta ora in care trebuie sa astepti!

Sucul de sfecla este indicat pentru sanatatea oaselor. Sfecla rosie in dieta inseamna oase sanatoase, dar si dinti mai puternici. Siliciul din sfecla ajuta organismul sa utilizeze in mod corespunzator calciul – nutrientul cheie pentru oase sanatoase si puternice. Sfecla este de asemenea bogata si in alte elemente nutritive pentru oase, cum ar fi acidul folic, vitamina C, mangan, magneziu si cupru. Toate aceste substante au un rol cheie in constituirea si consolidarea oaselor tale. Consumand cate o jumatate de sfecla rosie proaspata zilnic in salate sau sucul de sfecla rosie, te ajuta sa tii la distanta osteoporoza sau boala oaselor fragile.

Se consuma sucul de sfecla rosie pentru tensiune arteriala. Normalizeaza tensiunea arteriala in mod eficient, scazand hipertensiunea arteriala si ridicand tensiunea arteriala scazuta.

sucul de sfecla rosie pentru o viata sanatoasa

Sucul de sfecla rosie trateaza ulcerul gastric. Se amesteca miere cu suc de sfecla rosie si se bea de 2-3 ori pe saptamana pe stomacul gol (mai des in cazul in care corpul tau este familiarizat cu sucul de sfecla). Consumul de suc de sfecla rosie ajuta la accelerarea procesului de vindecare.

Daca ai inceput de varice, iti recomand sa bei sucul de sfecla rosie. Asa cum ajuta la mentinerea elasticitatii arterelor, consumul regulat de suc de sfecla rosie previne aparitia varicelor.

Cum se prepară sucul de sfecla rosie?

Cel mai simplu mod de a prepara suc de sfecla rosie necesita prezenta unui storcator, de preferinta prin presare la rece, pentru a pastra cat mai bine proprietatile. În storcător putem să intriducem atât rădăcina de sfeclă roșie, dar și minunatele frunze.

In cazul in care nu ai aceasta posibilitate, se poate face suc de sfecla rosie la blender. Se poate bea sucul de sfecla rosie cu tot cu pulpa sau se poate strecura.

Daca nu este posibila nici una din variantele de mai sus, atunci cel mai simplu este sa dai sfecla rosie pe razatoarea mica si sa o scurgi foarte bine. Acesta este un mod de preparare simplu al sucului de sfecla rosie, eficient si ieftin.

Ce trebuie sa stii inainte de a consuma sfecla rosie?

Sfecla rosie inainte de consum trebuie sa fie ferma si fara cute. Cu tot cu frunze, sfecla poate fi pastrata 3-4 zile in frigider, timp in care radacina furnizeaza umiditate frunzelor. Fara verdeata, radacina poate fi pastrata cateva saptamani sau chiar si cateva luni de zile daca este depozitata cum trebuie (in nisip sau rumegus). Este indicat insa sa consumi sfecla rosie proaspata pentru a te bucura de aromele prospetimii. Daca o gatesti, trebuie sa stii ca substantele nutritive esentiale sunt distruse de orice forma de caldura.

Din studiile efectuate, s-a ajuns la concluzia ca sfecla rotunjita este mai dulce decat cea cu forma mai aplatizata.

In cazul in care alegi sa faci suc de sfecla rosie, adauga si o felie de lamaie, cu tot cu coaja pentru a creste rata de absorbtie a nutrientilor, precum si pentru a accentua gustul sucului.

Sucul de sfeclă roșie – Contraindicații

sucul de sfecla rosie - proprietati si beneficii pentru sanatate

Deoarece sucul de sfecla rosie este foarte puternic, nu se consuma in cantitati foarte mari, mai ales daca organismul tau nu este obisnuit cu el. Pentru un incepator, e indicat sa consume sucul de la jumatate de sfecla rosie de marime medie o data pe saptamana. Incet se creste doza la sucul de la o sfecla pe saptamana sau chiar de mai multe ori.

Sucul de sfecla rosie este atat de concentrat incat poate provoca uneori ameteli pe parcursul detoxifierii, ca urmare a eliminarii toxinelor. Detoxifierea este un proces ce poate cauza disconfort, insa nu este nimic care sa te alarmeze. In acest timp, bea multa apa pentru a elimina toxinele.

Sfecla rosie este contraindicata in diabet.

Ai grija de tine si de sanatatea ta! Adauga sucul de sfecla rosie in dieta ta!

Întrebări frecvente despre sucul de sfeclă roșie

Când se bea sucul de sfeclă roșie?

Sucul de sfeclă roșie poate fi băut în orice moment al zilei, dar este recomandat să fie consumat dimineața, pe stomacul gol, pentru a maximiza beneficiile asupra sănătății. De asemenea, se poate consuma cu 30 de minute înainte de mesele principale pentru a ajuta la digestie și a reduce pofta de mâncare. Este important să fiți atent la cantitatea de suc de sfeclă roșie consumată, deoarece poate cauza scaune roșii sau urină roșie, ceea ce poate fi alarmant, dar este complet normal.

Câte calorii are sucul de sfeclă roșie?

O porție de 240 ml de suc de sfeclă roșie conține în medie între 70 și 80 de calorii. Sucul de sfeclă roșie conține, de asemenea, nutrienți benefici pentru organism, cum ar fi vitamina C, potasiu și fibre. Este important de menționat că aportul caloric al sucului de sfeclă roșie poate varia în funcție de adaosurile și aromele adăugate, atunci când este cazul.

Sucul de sfeclă roșie crește tensiunea?

Sucul de sfeclă roșie poate avea un efect benefic asupra tensiunii arteriale, deoarece conține nitrați care se transformă în nitric oxid în organism, dilatând astfel vasele de sânge și reducând tensiunea arterială. Cu toate acestea, persoanele care iau medicamente pentru tensiunea arterială ar trebui să consulte medicul înainte de a consuma cantități mari de suc de sfeclă roșie, deoarece poate interacționa cu aceste medicamente și poate duce la o scădere excesivă a tensiunii arteriale.

Sucul de sfeclă roșie constipă?

Sucul de sfeclă roșie poate avea un efect laxativ, datorită conținutului său ridicat de fibre și de anumite substanțe care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Prin urmare, consumul de suc de sfeclă roșie poate ameliora sau preveni constipația. Cu toate acestea, excesul de suc de sfeclă roșie poate duce la diaree și alte probleme digestive, deci este important să se consume în mod moderat și în cadrul unei diete echilibrate. De asemenea, este recomandat să se consulte un medic înainte de a începe să consume cantități mari de suc de sfeclă roșie, mai ales dacă există probleme de sănătate preexistente.

Sucul de sfeclă roșie îngrașă?

Sucul de sfeclă roșie conține relativ puține calorii, iar consumul moderat al acestuia nu ar trebui să conducă la îngrășare. De fapt, unele studii sugerează că sucul de sfeclă roșie poate ajuta la pierderea în greutate datorită conținutului său de fibre și nutrienți esențiali, care pot ajuta la menținerea unei diete echilibrate și a unei stări bune de sănătate. Cu toate acestea, consumul excesiv de suc de sfeclă roșie poate conduce la aportul excesiv de zahăr și carbohidrați, ceea ce poate duce la îngrășare.

Sucul de sfeclă roșie se bea imediat?

Sucul de sfeclă roșie este cel mai bine să fie băut imediat după ce a fost preparat pentru a beneficia de toate vitaminele și nutrienții pe care îi conține. În general, sucul de sfeclă roșie se oxidează rapid și își pierde proprietățile nutritive și gustul în timp. Dacă dorești să îl păstrezi pentru mai mult timp, se poate depozita într-un recipient etanș la frigider, dar este recomandat să fie consumat în decurs de 24 de ore. Este important să agiți bine sucul înainte de a-l consuma, deoarece sedimentul se poate forma în timpul depozitării.

Sucul de sfeclă roșie se poate păstra la frigider?

De preferință, pentru a beneficia la maxim de proprietățile sale, se recomandă să se facă în cantități mici, cât să se bea imediat. Dar da, sucul de sfeclă roșie se poate păstra la frigider timp de câteva zile, într-un recipient etanș și curat. Este recomandat să se consume în cel mult 3-4 zile de la preparare pentru a evita contaminarea și degradarea calității sale. Este important să se amintească că sucul de sfeclă roșie pătează, așa că este recomandat să se manevreze cu atenție.

Bibliografie si surse online:


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

5 răspunsuri la „Sucul de sfeclă roșie și proprietățile sale de vindecare”

  1. Felicitari pentru articol 🙂

  2. eu o mănânc dată pe răzătoare cu usturoi şi oţet şi cu pâine proaspătă şi am avut o masă!

    1. Chiar nu am incercat aceasta combinatie, cu usturoi. In schimb imi place foarte mult salata de sfecla rosie cu hrean! Uneori imi este suficienta si mie doar aceasta salata, atat de mult imi place!

  3. sincer imi place si goala sflecla rosie, mai ales cea pusa la murat, Sper ca zic bine. Mereu cand bunica mea punea sfecla rosie la borcan, o mancam pe ascuns.

    1. Am descoperit si eu sfecla murata de curand, este foarte buna! Am mancat pentru prima data in Viena. Era murata cu ardei iute. Extraordinar de gustoasa, aromata, intensa! Pe viitor o sa incerc si eu sa pun sfecla rosie la murat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *