Tot ce nu ştii despre Giza

Timp de citire estimat: 3 minute

[printfriendly current=’yes’]


Hai să vedem ce nu știi despre Giza. Trei piramide din dinastia a patra ridicate pe un platou de piatra pe partea de vest a Nilului langa Al-Jizah (Giza), din Egiptul nordic.

In antichitate aceste constructii se numarau printre Cele Sapte Minuni ale Lumii. Ruinele antice din jurul orasului Memfis, incluzand piramidele de la Giza, Saqqara, Dashur, Abu Ruwaysh si Abu Sir, au fost numite in anul 1979 mostenirea Pamantului.

piramidele de la giza

Cea mai nordica si cea mai veche piramida de la Giza este cea a faraonului Khufu (Keops), al doilea faraon al dinastiei patru si este cea mai mare piramida dintre cele trei avand laturile bazei de 230m si inaltimea originala fiind de 147m. Piramida mijlocie a fost construita pentru Khafre (Chefren), al patrulea faraon al dinastiei patru, fiecare latura masura 216 m si inaltimea originara era de 143 metri. Cea din urma si cea mai sudica piramida ii apartine lui Menkaure(Mykerinos), al cincilea faraon al dinastiei a patra. Fiecare latura masoara 109 m si inaltimea completa a piramidei era de 66 m.

pozitionarea piramidelor de la giza

Cele trei piramide au fost jefuite inca din antichitate, de aceeea majoritatea bunurilor depozitate in camera mortuara lipsesc, si niciuna dintre cele trei piramide nu mai atinge inaltimea originala pentru ca aproape tot invelisul de calcar a fost luat si folosit la construirea orasului Cairo (de exemplu Marea Piramida ara acum inaltimea doar de 138 m).

Singura care mai are acest invelis este piramida lui Khafre, dar doar in partea de sus.

Fetele celor trei piramide sunt orientate spre cele patru puncte cardinale. Piramida lui Khufu si a lui Khafre sunt asezate pe diagonala S-V, iar cea de-a treia, piramida lui Mykerinos este putin deviata.

O caracteristica a piramidelor egiptene este complexul de temple construit la o distanta mica fata de acestea. Herodot a scris ca piramidele au fost construite in 30 de ani, din care 10 ani a durat doar drumul dintre templul de la baza piramidei si cel aflat langa Nil, si ca a fost nevoie de 100.000 de muncitori.

Se crede ca aceasta suma a fost speculata deoarece majoritatea locuitorilor erau agricultori, totusi este posibil ca acei oameni sa fi lucrat la piramide cand Nilul iesea din matca si ca exista un numar mai mic de oameni care lucrau permanent.

caracteristici piramida

Langa piramide erau construite morminte mai mici pentru membrii familiei regale. La sudul Marii piramide este situat Sfinxul, care se crede ca a fost construit pentru a apara mornintele. Taiat din calcar, Sfinxul are fata de om si corp de leu, are aproximativ 73 de metri lungime si 20 de metri inaltime.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Tot ce nu ştii despre Giza”

  1. Avatar Bogdan

    Ma duc si eu in egipt anu asta in luna de miere. Sunt fascinat de piramide

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *