Trăim în trecut, în prezent, sau în viitor?

Timp de citire estimat: 5 minute


TRECUT – 1. Timpul care s-a scurs (până în prezent);  întâmplările, faptele, starea de lucruri din acest timp. Din trecut = de altădată, de odinioară, de demult. În trecut = altădată, odinioară. A o rupe cu trecutul = a pune capăt unei situaţii sau unei stări de lucruri de care cineva se mai simte încă legat, a nu mai vrea să ştie de ceea ce a fost. 2. Denumire dată grupului de timpuri (sau fiecăruia dintre timpurile) verbale care exprimă o acţiune săvârşită înainte de momentul vorbirii sau înainte de un moment de referinţă. (DEX)

PREZENT, Ă – 1. Care se află în acelaşi loc cu vorbitorul sau în locul la care se referă vorbitorul: de faţă. (Cu valoare de interjecţie) Formulă prin care cei de faţă răspund la apelul nominal. Existent. 2. Care se petrece în timpul vieţii vorbitorului sau în epoca la care el se referă; actual, contemporan; care se petrece chiar acum, în momentul de faţă. De care eşti conştient, la care te gândeşti sau care te preocupă la un moment dat. Perioadă de timp variabilă, concepută ca o unitate distinctă între trecut şi viitor; epoca, timpul actual, contemporan; contemporaneitate; situaţie actuală. În prezent = azi, acum. 2. Timp al verbului care arată că o acţiune se petrece în momentul vorbirii sau că este de durată. Prezent istoric = prezent cu valoare de perfect, care se întrebuinţează de obicei în naraţiune pentru a da stilului o mai mare forţă de evocare. (DEX)

VIITOR – Care va veni, care va fi, va exista, va apărea după momentul de faţă; proiectat într-o perioadă care va veni. Viaţa viitoare = (în concepţiile religioase) viaţa care ar continua şi după moarte, într-o lume de apoi. Timpul care urmează prezentului. (DEX)

future-past-present Ce credeţi, există momente în viaţa noastră în care uităm să trăim prezentul şi ne “cuibărim” în trecut? Pur şi simplu nu mai vrem sau nu mai vedem ceea ce este în jurul nostru, totul se raportează la ce a fost acum câţiva ani, acum câteva zile, acum câteva ore (“dacă i-aş fi spus că îl iubesc ar fi venit aseară să mă caute, dar nu i-am spus. Nu am putut.”) Tot felul de gânduri ne macină, cum că “n-am făcut ce trebuia”, sau “cum ar fi fost dacă”. În tot acest timp în care mintea noastră este plină de griji şi întrebări, de amintiri, lucrurile în jurul nostru se întâmplă, îşi continuă circuitul normal şi nu se opresc în loc pentru noi.

Poate acesta este motivul pentru care pierdem “trenurile” ce opresc în gara noastră, trenuri pe care nu le vom mai vedea, care vin doar o singură dată (rar mai vin şi a doua oară ca să ne amintească cât de frumoasă este viaţa).

De cele mai multe ori trecutul aduce la suprafaţă o stare de suferinţă- ori ne lipseşte ceva ce am avut cândva, ori am fi putut face ceva şi nu am reuşit, ori cineva care la un moment dat ne oferea un anumit confort psihic nu mai există. Există şi amintiri frumoase care ne revin în minte, cu care ne “hrănim”, care ne fac să retrăim acel moment de bucurie. Însă toate aceste momente ne fac să sărim peste anumite clipe ale prezentului, salt la nivel inconştient şi la nivel psihic, fizic ne aflăm “aici şi acum”.

Voi ce credeţi? Trăim mai mult în prezent sau în trecut? Sau poate în viitor, în proiecţiile noastre, în visurile pe care ni le creăm despre ce şi cum vom face?

Eu una trăiesc “în toate cele trei dimensiuni”, deşi încerc să mă menţin la momentul prezent…Încerc să “îmi opresc mintea în loc”, să-i spun să tacă, şi să simt ce se întâmplă în momentul actual, cum şi ce anume simt, ce anume se întâmplă cu mine şi în jurul meu…


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

8 răspunsuri la „Trăim în trecut, în prezent, sau în viitor?”

 1. Avatar Eu_pseudonim
  Eu_pseudonim

  Pana la urma timpul este arta de a-i da o definitie traindu-l.

  Prezentul reprezinta a infinita parte dintr-o secunda…Pana la urma ce e prezentul , cand defapt este o insiruire de fapte prezente trecute si viitoare? Defapt cat tine prezentul? Atat de putin , doar o secunda? Restul ramane trecut? NU! Prezentul ramane acea amintire superba care nu moare niciodata si care te face fericit! TRECUTUL? Este amintirea urata , innegrita care se va uita! Dar Viitorul? Este creeat cu ajutorul acestei combinatii: Prezent si trecut!

  Nu exista trecut, prezent, viitor decat simbolic. In realitate acestea sunt una singura, iar aceea ne contureaza mintea, caracterul si sufletul.

  Trecutul da putere prezentului de a se transforma in viitor, dar prezentul da curaj trecutului ca fiecare moment sa devina parte din acesta.

  Nu exista trecut, prezent, viitor decat simbolic. In realitate acestea sunt una singura, iar aceea ne contureaza mintea, caracterul si sufletul.

  Tot ce este scris mai sus, sunt pareri de acum cateva luni cand eram fascinat de timp. Le-am pastrat intr-un fisier pentru eventuale ocazii de a le scoate la lumina si iata azi dau de acest articol:).

 2. Avatar vreauultimulloc
  vreauultimulloc

  Daca exisiti in clipa aia 0 incepe sa tinda catre infinit ;). Caci ce e timpul daca nu ceva relativ la modul nostru de percepere.

 3. Avatar Porcusorul Radioactiv
  Porcusorul Radioactiv

  Ce este prezentul pana la urma? O
  “clipa” a carei durata tinde la zero. Cum ne apucam sa reflectam la el a trecut deja, e istorie., face deja parte din bagajul de referinte pentru viitor. stiu, e teorie ieftina, dar suna bine.
  Eu personal incerc sa traiesc in prezent, pentru ca am invatat ca daca te gandesti prea mult la viitor ajungi sa-ti neglijezi niste bucurii pe langa care treci, si treci, si treci…
  Bineinteles cca nu neglijez viitorul si nu-l “sugrum” bucurandu-ma doar de clipa efemera.

 4. Încerc mai tot timpul să păstrez un echilibru… Dar când mai derapez, în viitor o fac…

 5. Avatar vreauultimulloc
  vreauultimulloc

  In trecut si in viitor ne tine mintea noastra care incearca sa controleze incontrolabilul adica viata. In prezent ne-ar aduce sinele nostru care nu incearca sa controleze nimic ci doar sa fie. Cu cat incerci mai putin si esti mai mult cu atata schimbi raportul fantezie vs realitate. Caci sa nu uitam singura realitate e prezentul, restul nu exista.

  1. True! Mai bine decât tine nu o pot spune!

 6. Avatar Smart and funny
  Smart and funny

  traiesc foarte mult in prezent, am nostalgii, multe nostalgii din trecut, iar despre viitor, nici nu am timp sa-mi fac cine stie ce planuri, asta fiindca prezentul imi acapareaza tot timpul…
   
  o seara frumoasa Georgeta!

  1. Îţi mulţumesc, la fel şi ţie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *