Vârcolacul şi Diavolul

Timp de citire estimat: 3 minute


Vârcolacul este, în general, un vrăjitor; pentru că s-a uns cu un unguent primit de la Diavol în timpul sabatului, se metamorfozează în lup, răspândind teroare. Cunoscut din Antichitate, unguentul era preparat, probabil, din datură, beladonă, din mac sau din cânepă.

Până în secolul al XVII-lea, spiritele cele mai chibzuite credeau în realitatea acestei metamorfoze. De altfel, chiar Diavolul putea, la nevoie, să ia înfăţişarea lupului.

“El se transformă scrie Pierre de Lancre în 1612, în lup mai bucuros decât în orice alt animal, pentru că lupul este devorator şi deci face mai multe rele decât orice altă sălbăticiune. Şi, de asemenea, pentru că el este duşmanul de moarte al mielului, în forma căruia a fost figurat Iisus Hristos, Mântuitorul nostru.”

varcolac

La fiinţa umană, metamorfoza nu este întotdeauna voluntară. Ea este voită, dacă a avut relatii secuale cu un animal (bestialitate) sau când a semnat un pact cu Diavolul. Ea nu mai este voită dacă respectiva fiinţă a fost vizitată de un incub sau când este posedată de un demon. Dacă un vârcolac este rănit, rana este prezentă pe persoana respectivă când aceasta îşi reia înfăţişarea omenească.

De altfel, după asta se recunoaşte, fără greşeală, un vârcolac. Şi cel mai bun mijloc de a scăpa definitiv de el este rugul. La Dole, la 18 ianuarie 1574, s-a procedat astfel cu Gilles Garnier, care omorâse şi parţial devorase, după ce îi tăiase în bucăţi, doi băieţi şi o fată. Era vorba, evident, de un caz de canibalism şi sadism.

În afară de licantropie, se mai citează cazuri de metamorfozare în câine ,(cinantropie), în bovină (buzantropie) etc, fără să mai vorbim de oameni-caimani, oameni-pantere etc, care au făcut să se vorbească mult despre ei printre coloniştii din Africa.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

9 răspunsuri la „Vârcolacul şi Diavolul”

 1. Avatar valentin.brinza
  valentin.brinza

  posibil a fii adevarate spusele tale dar un varcolac adevarat este doar unul singur in lume si poate fii persoana la care te astepti mai putin, asa ca luati aminte nu va luati sau bateti joc de cei slabi de suflet ca nu stiti cine sau ce poate fii.

  1. Avatar Cristescu Bogdan
   Cristescu Bogdan

   Ideea cu persoana la care te astepti mai putin imi place!

  2. nu conteaza cine e sau cine se crede … ca e :)) sau in opinia ta “varcolac“ .
   dar eu unu nu cred toate tampeniile care sunt pe net 😐

 2. Avatar anonim

  Eu cred ca proful meu de sport e varcolac pentruca:are urechile forte ascutite, are ochi apropiati, e forte inalt , mananca mult, urla pe noi, nu vine la orele de sport si am calculat nu vine mereu in acele zile in care noaptea e luna plina, mareu cand facem sport in sala el nu aprinde becul desi becul merge, si daca vrem sa aprindem becul el urla pe noi, si se da cu multtttt parfum, tranteste usile, se enerveaza rapid, ce credeti e varcolac sau am inebunit eu?!

  1. stai calm doar ai inebunti tu:)) bai omule astea sunt doar mituri nu exista cu adevarat:|

 3. Bine ca a trecut Evul Mediu. Trebuie ca era tare apasator pe vremea aia si puteai sfarsi foarte usor pe rug. Copilaria omenirii.

 4. Cred ca o asemenea tema trebuie tratata mult mai amplu si mai atent; adica poate fi un subiect pentru un articol pe un blog, dar…e foarte sensibila si interpretativa!

 5. sincer, prefer existenta varcolacilor decat a diavolului…

  1. Avatar petru jorz
   petru jorz

   varcolacii de azi din Romania s-au transformat in politruci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *