Virnantul sau ruta de gradina – Beneficii si utilizari medicale

Flori galbene de Virnant sau Ruta de gradina (macro)

Virnant este o planta medicinala perena intalnita pe coaste insorite, aride, frecvent cultivata. Are flori galben-verzui si frunze albastrui aromatice. Numele in latina este Ruta Graveolens. Prin etimologia numelui putem identifica principala trasatura a acestei plante: ruta deriva din latinescul rue care inseamna iarba, iar graveolens este un cuvant compus din latinescul gravis, insemnand puternic, si olens, insemnand miros, adica iarba cu miros puternic (aromata). Planta Virnant in popor se mai numeste ruta de gradina. Are utilizari in medicina traditionala ca stimulent, abortiv (inducerea avortului), declansarea menstruatiei (efect emenagog) si pentru intarirea capilarelor. Actiunea sa antispastica trateaza ochii obositi si a fost folosit chiar de catre Leonardo Da Vinci si Michelangelo pentru a le imbunatati vederea.

Atentie! Unele persoane pot prezenta iritatii ale pielii atunci cand culeg planta proaspata! Aceasta planta este foarte puternica! Nu utilizati mai mult decat este indicat. Supradozajul cu ruta de gradina produce varsaturi.

Planta Ruta de gradina sau virnant

Parti folosite in medicina naturista: partea aeriana a plantei (frunzele si florile).

Varfurile inflorite si frunzisul se recolteaza pe timp frumos, insorit, dupa ora 10. Frunzele se pot recolta si inainte de inflorire.

Atentie! Se manipuleaza cu grija deoarece poate produce eruptii tegumentare. Intoxicatia se manifesta prin agitatie, uscarea buzelor si a gurii, etc.

Este o planta veche si foarte speciala in ceea ce priveste respectarea ritualurilor de colectare. Ruta nu trebuie sa fie culeasa de femeile cu menstruatie. Nu trebuie sa fie taiata cu fier. Nu ar trebui sa fie atinsa cu mainile goale. Nu este recomandat sa intre in contact cu o pisica niciodata (produce reactii adverse severe, otravitoare).

Se inmulteste prin seminte sau prin divizare.

Ca planta perena, Ruta are mugurii de intinerire la nivelul solului, acoperiti de frunze uscate sau muschi pe timpul iernii, o ajuta sa creasca tip tufa anul urmator.

Un tufis peren ce prefera soarele din plin si clima uscata. Infloreste cel mai bine in solurie slab-acide. Ca si planta erbacee, frunzele ii raman mereu verzi pe parcursul iernii. Originea cunoscuta este in Peninsula Balcanica si Sudul Europei. A fost introdusa in Anglia si Nordul Europei de catre romani si acum este cultivata in intreaga lume.

Virnant sau Ruta de gradina – utilizari medicale si efecte terapeutice

Mod de preparare si folosire: tinctura de ruta, ceai (infuzie 1g de virnant la 250ml de apa), extract hidroalcoolic de virnant, ulei esential de virnant, pulbere de planta Ruta Graveolens, decoct, unguent.

Intreaga planta este folosita atat in stare proaspata, cat si uscata. Planta Virnant este folosita pentru a produce menstruatia (descopera si alte plante care te ajuta sa provoci menstruatia). Infuzia este benefica pentru tuse, crampe si colici. Pune o lingurita de planta uscata la jumatate de cana de apa fiarta si lasa sa se infuzeze 20 de minute. Nu consuma mai mult de jumatate de cana pe zi!

Partile aeriene ale plantei au utilizari terapeutice in medicina traditionala umana si veterinara. Cunoscuta inca din antichitate pentru efectul emenagog si abortiv, i se mai atribuie proprietati diuretice, antispastice, rubefiante, antireumatismale, febrifuge, carminative, antiepileptice, antihelmitice, somnifere, contra intepaturilor de insecte.

Dovedit stiintific, se stie astazi ca Ruta de gradina:

  • provoaca declansarea menstruatiei;
  • provoaca avort;
  • mareste cantitatea de urina eliminata;
  • diminueaza sau inlatura spasmele sau contracturile involuntare ale muschilor;
  • actioneaza hipnotic, deprimant al sistemului nervos central provocand instalarea somnului;
  • produce roseata si incalzire locala acolo unde se aplica (explicatia fiind afluxul crescut de sange);
  • previne si trateaza procesul reumatic;
  • are proprietati anticancerigene, inhiba proliferarea si supravietuirea celulelor canceroase prin modificari specifice in ADN (extractul metanolic din Ruta Graveolens testat cu succes pe cancer de colon, de prostata si la sani).

Planta medicinala Virnant este folosita si in tratarea nevrozelor, isteriei, convulsiilor, epilepsiei, tahicardiei.

Atentie! Femeilor care au folosit aceasta planta fara a cunoaste doza, le-a provocat menstre violente, gastroenterite, salivatie, excitatie urmata de hipotermie, puls lent, poliurie, congestia si inflamatia uterului, uneori moartea. Consultati medicul inainte de a folosi intern aceasta planta!

Utilizari in medicina naturista si recomandari empirice (dovedite stiintific):

  • Frunzele de ruta de gradina sunt folosite in cataplasme si unguente pentru a calma durerile reumatice si guta.
  • Frunzele proaspete de ruta de gradina se pun pe tample pentru a calma durerile de cap.
  • Cataplasmele cu ceai sunt plasate pe piept pentru a ajuta in caz de bronsita.
  • Sucul sau uleiul de ruta de gradina este plasat in urechi pentru a calma durerile de urechi.
  • Pentru eliminarea viermilor intestinali si ca rubefiant in dureri reumatice se foloseste un macerat obtinut din frunze in ulei. Se lasa 5-10 zile, se strecoara si se fac frectii pe abdomen pentru eliminarea viermilor intestinali si frectii pe locurile reumatice dureroase.
  • Empiric, pentru cresterea poftei de mancare si combaterea anorexiei, se pregatesc frunze proaspete plamadite in rachiu. Se bea cate un paharel cu 30 de minute inainte de masa.
  • Empiric, pentru tratarea de vatamatura (hernie, afectiuni interne cu crize acute) se prepara un decoct din o lingurita planta uscata si maruntita la 2 cani de vin alb. Se fierbe 5 minute, se strecoara si se bea o jumatate de pahar dimineata si seara.
  • Ruta in tratamentul homeopatic este folosita pentru vanatai, reumatism, artrita, nevralgie si cancer.
  • Uleiul esential de Ruta sau Virnant poate fi folosit pentru proprietatile sale ca antidot la otravire si alaturi de cele 9 influente ale plantei medicinale: anti-artrita, anti-reumatica, antibacteriana, antifungica, insecticida, sedativa, digestiva, antiepileptica si antihistica. Atentie, uleiul esential are efecte mai puternice asupra iritarii pielii, fototoxicitate si abortiv. Trebuie acordata o atentie speciala cand se utilizeaza uleiul esential de Virnant.
  • In zona Marii Mediterane era folosita in arta culinara: pentru aromatizarea bauturilor alcoolice – in Croatia (raki) si Nordul Italiei (grappa) pentru a stimula apetitul si digestia; in Etiopia, alaturi de fructe de padure, Ruta este un ingredient important dintr-un amestec-condiment traditional numit “berbere”.

Utilizari in medicina veterinara:

In Maramures decoctul plantei (se fierbe planta uscata si  maruntita intr-un litru de apa pana scade cantitatea la jumatate) se foloseste pentru tratarea animalelor de gurma (boala infectioasa la manji si la caii tineri) si indigestie.

Utilizari in apicultura:

Ruta de gradina este o planta melifera. Florile furnizeaza albinelor culesul de nectar si polen pe o lunga perioada de timp (lunile iunie si iulie). Studiile apicole au aratat ca planta furnizeaza intre 0,4mg si 3 mg zahar pe floare. Productia de miere produsa din Ruta Graveolens are o variatie de la 80 la 400 kg la hectar.

Utilizarile magice ale virnantului:

Vechii celti considerau aceasta planta ca fiind antimagica, adica ii apara impotriva vrajilor si a magiei negre. O crenguta proaspata de virnant era folosita pentru a stropi cu apa sacra pentru consacrare, intelepciune, binecuvantare si vindecare.

Planta uscata era arsa pentru purificare, pentru a scoate sursa negativismului si pentru a pune lucrurile in miscare. Planta Virnant adaugata in apa de baie se considera ca alunga blestemele sau te proteja de ele. Este o planta despre care se spune ca creste cel mai bine atunci cand este furata, iar prezenta ei in gradini infrumuseteaza si protejeaza atat casa si gradina, cat si pe oamenii care locuiesc acolo, ca un paznic impotriva lucrului nedorit.

In medicina traditionala efectele spirituale si fizice ale plantei Ruta nu erau separate. “Era considerata un remediu puternic impotriva bolilor, eliberand corpul fizic”. In antichitate era folosita pentru eliminarea raului (ceea ce numim noi astazi infectie) dar si ca protectie supranaturala impotriva raului.

Ruta a fost considerata o planta “protectoare de magie”, pe langa calitatile ei ordinare ca si condiment in mancare. A fost folosita in amulete de protectie si in ritualuri de invocare.

Utilizari in antichitate si folclor ale plantei Virnant sau Ruta

Exista numeroase informatii vechi legate de actiunea repulsiva asupra influentelor daunatorilor. In mitologia Europeana, Vasiliscul (basiliskos = mic rege), un sarpe mare, a carui respiratie otravitoare putea sa usuce plantele si sa crape pietrele, nu a avut nici un efect asupra Rutei. Ostenii muscati de Vasilic ar fi fost tratati mancand ruta, pentru a se putea intoarce sa se lupte cu animalul.

De asemenea a fost folosita pentru a indeparta animalele nedorite precum pisicile (carnea lasata afara era acoperita cu ruta de gradina pentru a preveni atacul pisicilor pofticioase). In sec. al XVII-lea, Samuel Pepys inregistreaza in Anglia ca ruta a fost plantata alaturi de salvia tanara, pentru a o proteja de broastele ce veneau sa o manance.

In Ecuador, Ruta a fost folosita pentru a freca pielea pe intreg corpul in ritualurile cu Ayahuasca.

In Peru era folosita asemanator. Traditia peruana spune ca de Anul Nou sa te speli pe corp cu sapun de Ruta pentru a te spala de energiile negative.

Ruta este o planta nationala in Lituania si este cea mai frecvent mentionata planta in cantecele folclorice lituaniene ca referire la virginele ce poarta ruta la nunta lor ca simbol al puritatii lor. De asemenea ruta este regasita in cantecele de folclor ucrainene (“Oi poli ruta, ruta”) si cantece de nunta la evreii sefarzi (“Una Matica de Ruta”).

Virnant sau Ruta de gradina – Imagini cu planta Ruta Graveolens:

Resurse informative despre planta Virnant (Ruta):

  1. Extractul din Ruta Graveolens inhiba proliferarea si supravietuirea celulelor canceroase – Studiu publicat de Universitatea Tuskegee din Alabama (U.S.) in ianuarie 2011
  2. Manunscriptul Ortus Sanitatis, autor Johannes von Cuba & Bernhard von Breydenbach, Mentz, anul 1485 – pag. 532
  3. Sacred & Herbal Healing Beers – Secretele fermentatiei antice, autor Stephen Buhner, 1998, pag. 395-397 (descarca ebook PDF)
  4. Tacuinum Sanitatis, anul 1380-1400, Paris – Manunscript medieval ilustrat despre mentinerea sanatatii – XXXV. Rue (Ruta)
  5. Universul plantelor de Constantin Parvu, Editura ASAB, 2006

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *