Androgin – masculin și feminin

Unii cercetători au contestat deiferenţierea care se face între rolurile tradiţionale masculin / feminin , argumentând că astfel de modele sunt nepotrivite şi nu reuşesc să reflecte lumea reală. În loc de a privi la rolurile de gen , ei sugerează observarea din punct de vedere al androginismului.

Androginismul se referă la starea de a combina, caracteristicile atât masculine cât şi cele feminine. Termenul este derivat din greaca „andros” cu sensul de”om ” şi „gyne” cu sensul de „femeie. ” Acest rol de gen este caracterizat prin flexibilitate şi o combinaţie unică de instrumente şi trăsături expresive (în funcţie de cum este influenţat de diferenţele individuale , situaţiile , şi etapele din ciclul de viaţă) (Bem, 1976; Kaplan, 1979; Kaplan şi Bean, 1976).

 

O asemenea persoană combină trăsăturile , atât cele instrumentale asociate anterior cu masculinitatea şi pe cele expresive asociate cu trăsături tradiţionale feminine.

Un stil de viaţă androgin permite bărbaţilor şi femeilor să-şi aleagă dintr-o gamă foarte largă de sentimente, emoţii şi comportamente, în funcţie de temperamentul fiecăruia, de situaţie, de trăsăturile celor din jur.

Bărbaţii pot fi expresivi- le este permis să plângă şi să afişeze sensibilitate: pot atinge, simţi, pot nutri sentimente, fără a fi numiţi  „afemeiaţi. ” Femeile pot exprima aspectele instrumentale ale personalităţii lor, fără teama de dezaprobare- pot fi agresive sau orientate spre carieră, pot solicita conducerea, pot fi şi mecanic sau se pot bucura de orice fel de activităţi fizice.

Flexibilitatea şi integrarea sunt aspecte importante ale androginismului. Persoanele care sunt rigide atât din punct de vedere instrumental cât şi expresiv nu sunt considerate androgine. O femeie care este întotdeauna agresivă la locul de muncă şi pasivă la domiciliu, de exemplu, nu poate fi considerată androgină, deoarece la locul de muncă poate face apel la mila celorlalţi, pentru afirmare, pe când acasă este viaţa ei, ceea ce o reprezintă . Androgine sunt persoanele flexibile. Ei invoca calităţile lor instrumentale şi expresive în situaţiile prielnice (Vonk şi Ashmore, 1993). Există dovezi că indivizi androgini şi cuplurile androgine au o mai mare capacitate de a forma şi susţine relatii intime şi de a adopta o gamă mai largă de comportamente si valori (Ickes, 1993).

Un studiu a constatat că persoanele androgine se simt mai confortabil când vorbesc cu părinţii lor şi simt că aceştia îi înţeleg mai bine. Cu cât sunt mai negativişti , atât femeile cât şi bărbaţii în legătură cu părinţii lor, cu atât mai probabil este ca ei să păstreze rolurile tradiţionale de gen (Lombardo şi Kemper, 1992). Persoanele androgine au arătat o mai mare rezistenţă la stres (Roos şi Cohen, 1987). Ele sunt mai conştiente de sentimentele de dragoste şi reuşesc să le exprime. De asemenea, cuplurile androgine pot avea o mai mare satisfacţie în relaţia lor , în raport cu celelalte cupluri. Androginismul se pare că are efect şi asupra sănătăţii-un studiu demonstreză ce androginii sunt dispuşi să fie activi, să facă sport şi să nu fumeze.

Un studiu realizat de afro-americani a constatat că mai multe femei din Africa decât America sunt androgine (Harris, 1993). Un alt studiu (Binion, 1990) a femeilor afro-americane i a indicat faptul că 37 la sută dintre ele se identifică ca androgin, 18 la sută ca feminin, şi de 24 la sută ca masculin, celorlalte le era indiferent. Nu toţi cercetătorii sunt convins, totuşi, că, androginismul duce neapărat la sănătate psihică mai bună şi la fericire . Mai mult decât atât, conceptul de androgin a venit ca un atac pe două fronturi: cu privire la probleme de măsurare a personalităţii (Finlay şi Scheltema, 1991; Buze, 1997) şi cu cele care susţin că androginismul perpetuează stereotipurile (Lott, 1994). Bem însăşi, care a fost unul dintre cei mai importanti susţinători ai androginismului, recunoaşte că aşteptările de a fi atât feminin cât şi masculin poate aduce individului presiuni asemănătoare cu cele ale unui singur gen.

Rolurile contemporane de gen sunt încă în flux. Puţini bărbaţi sau femei sunt în întregime egalitarişti sau tradiţionalişti.

Acest articol este în continuarea articolului Masculin-Feminin .


Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Comentarii 6 Pareri

  1. brad patrick brad patrick
  2. Alex Nastase Alex Nastase
  3. brad patrick brad patrick
  4. brad patrick brad patrick
  5. Alex Nastase Alex Nastase

Spune parerea ta!

 

Sus