Androgin – masculin și feminin

Timp de citire estimat: 3 minute


Unii cercetători au contestat deiferenţierea care se face între rolurile tradiţionale masculin / feminin , argumentând că astfel de modele sunt nepotrivite şi nu reuşesc să reflecte lumea reală. În loc de a privi la rolurile de gen , ei sugerează observarea din punct de vedere al androginismului.

Androginismul se referă la starea de a combina, caracteristicile atât masculine cât şi cele feminine. Termenul este derivat din greaca “andros” cu sensul de”om ” şi “gyne” cu sensul de “femeie. ” Acest rol de gen este caracterizat prin flexibilitate şi o combinaţie unică de instrumente şi trăsături expresive (în funcţie de cum este influenţat de diferenţele individuale , situaţiile , şi etapele din ciclul de viaţă) (Bem, 1976; Kaplan, 1979; Kaplan şi Bean, 1976).

 

O asemenea persoană combină trăsăturile , atât cele instrumentale asociate anterior cu masculinitatea şi pe cele expresive asociate cu trăsături tradiţionale feminine.

Un stil de viaţă androgin permite bărbaţilor şi femeilor să-şi aleagă dintr-o gamă foarte largă de sentimente, emoţii şi comportamente, în funcţie de temperamentul fiecăruia, de situaţie, de trăsăturile celor din jur.

Bărbaţii pot fi expresivi- le este permis să plângă şi să afişeze sensibilitate: pot atinge, simţi, pot nutri sentimente, fără a fi numiţi  “afemeiaţi. ” Femeile pot exprima aspectele instrumentale ale personalităţii lor, fără teama de dezaprobare- pot fi agresive sau orientate spre carieră, pot solicita conducerea, pot fi şi mecanic sau se pot bucura de orice fel de activităţi fizice.

Flexibilitatea şi integrarea sunt aspecte importante ale androginismului. Persoanele care sunt rigide atât din punct de vedere instrumental cât şi expresiv nu sunt considerate androgine. O femeie care este întotdeauna agresivă la locul de muncă şi pasivă la domiciliu, de exemplu, nu poate fi considerată androgină, deoarece la locul de muncă poate face apel la mila celorlalţi, pentru afirmare, pe când acasă este viaţa ei, ceea ce o reprezintă . Androgine sunt persoanele flexibile. Ei invoca calităţile lor instrumentale şi expresive în situaţiile prielnice (Vonk şi Ashmore, 1993). Există dovezi că indivizi androgini şi cuplurile androgine au o mai mare capacitate de a forma şi susţine relatii intime şi de a adopta o gamă mai largă de comportamente si valori (Ickes, 1993).

Un studiu a constatat că persoanele androgine se simt mai confortabil când vorbesc cu părinţii lor şi simt că aceştia îi înţeleg mai bine. Cu cât sunt mai negativişti , atât femeile cât şi bărbaţii în legătură cu părinţii lor, cu atât mai probabil este ca ei să păstreze rolurile tradiţionale de gen (Lombardo şi Kemper, 1992). Persoanele androgine au arătat o mai mare rezistenţă la stres (Roos şi Cohen, 1987). Ele sunt mai conştiente de sentimentele de dragoste şi reuşesc să le exprime. De asemenea, cuplurile androgine pot avea o mai mare satisfacţie în relaţia lor , în raport cu celelalte cupluri. Androginismul se pare că are efect şi asupra sănătăţii-un studiu demonstreză ce androginii sunt dispuşi să fie activi, să facă sport şi să nu fumeze.

Un studiu realizat de afro-americani a constatat că mai multe femei din Africa decât America sunt androgine (Harris, 1993). Un alt studiu (Binion, 1990) a femeilor afro-americane i a indicat faptul că 37 la sută dintre ele se identifică ca androgin, 18 la sută ca feminin, şi de 24 la sută ca masculin, celorlalte le era indiferent. Nu toţi cercetătorii sunt convins, totuşi, că, androginismul duce neapărat la sănătate psihică mai bună şi la fericire . Mai mult decât atât, conceptul de androgin a venit ca un atac pe două fronturi: cu privire la probleme de măsurare a personalităţii (Finlay şi Scheltema, 1991; Buze, 1997) şi cu cele care susţin că androginismul perpetuează stereotipurile (Lott, 1994). Bem însăşi, care a fost unul dintre cei mai importanti susţinători ai androginismului, recunoaşte că aşteptările de a fi atât feminin cât şi masculin poate aduce individului presiuni asemănătoare cu cele ale unui singur gen.

Rolurile contemporane de gen sunt încă în flux. Puţini bărbaţi sau femei sunt în întregime egalitarişti sau tradiţionalişti.

Acest articol este în continuarea articolului Masculin-Feminin .


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

6 răspunsuri la „Androgin – masculin și feminin”

  1. Avatar brad patrick
    brad patrick

    Mersi de vorba buna.Depinde,Alex,depinde de fiecare in parte..In tarile gen Suedia ,Germania se traieste asa in mare parte,la noi ii cam …mult pana ajungem acolo,dar incetul cu incetul trebuie sa evoluam spre bine.

  2. Avatar Alex Nastase
    Alex Nastase

    Ahaaa…I got it…misto ideea…Sunt unii care au pus si in practica toata teoria asta?

  3. Avatar brad patrick
    brad patrick

    Mai Alex…in primul rand lasa ti instrumentul ca deja a devenit cuvant de legatura si societatea tot nu da sexului cinstea cuvenita.Iti explic asa romaneste:tu ai o prietena,ea te are pe tine.Din moment ce POATE o femeie sa faca ce face un barbat,si un barbat ce face o femeie(exclus diferentele naturale legate de sexualitate,procreere),tu daca o respecti cu adevarat,nu o tratezi ca pe printesa,neputincioasa care lesina cand se sperie de ceva ci 😮 lasi sasi dezvolte calitatile fine:Compasiune Iubire Mila,dar o lasi sa dezvolte calitatile si cele dure forta fizica si psihica,daca te ataca cineva ea poate sa faca box sau karate culturism si va puteti descurca bine.Tot asa ea te respecta pe tine si nu rade de tine daca plangi ,deci asa cum e interzis de societate femeilor sa fie puternice asa barbatilor e interzis sentimentalizmul,asa ca daca te respecta cu adevarat te lasa sa ai si Compasiune Mila Iubire,pe care evident trebuie sa le dezvoltati fata de:animale,copii,oameni sarmani.Si tu …ma rog nu stiu cum stai cu sportul evident devolti si calitati dure ca la nevoie sa te folosesti de ele.Daca aveti din nastere calitati prea dure sau prea fine,atunci le echilibrati,pentru ca e:libertatea te face fericit(ta),tot asa e vital sa aveti mai multe calitati,si e Natural.Deci DREPTURI EGALE.Cam asta e pe scurt androginismul.

  4. Avatar brad patrick
    brad patrick

    Salut,in anul 1994 am gasit intr o revista de culturism ceva asemanator,scris de Loren Frank.Pastrez si azi acel articol,incerc sa t il trimit  dar nu stiu cum.Cred ca am sa t il scriu ca alta modalitate nu gasesc,dar i mi trebuie si timp.Acela a fost pentru mine un dar de spirit ,o comoara.Iar acum in 2009 mi ai dat acelasi dar ca acum.I ti multumesc.E minunat sa vad ca mai sunt si altii(tele)care gandesc ca mine in privinta asta,si inca oameni de seama.Am sa tiparesc articolul sa arat lumii .Vezi asta vreau ca oamenii sa inteleaga asa cum in primul rand vreau sa inteleaga importanta Compasiunii Iubirii Milei fata de animale,importanta Veganismului,asupra sanatatii,Importanta Ecologie,dar si ce mi ai trimis aici.

  5. Avatar jorjette

    Mă bucur că în sfârşit ai perceput mesajul meu pentru că – la un moment dat ne cam pierdusem pe lungimi de undă diferite…

  6. Avatar Alex Nastase
    Alex Nastase

    Pula mea…care e faza cu “androgin” ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *