Arta Ikebana si cum se realizeaza – imagini cu aranjamente florale

Timp de citire estimat: 5 minute


Dacă ai pus vreodată o singură floare într-o vază și ai admirat simplitatea ornamentului tău, vei aprecia liniile clare și vei înțelege frumusețea ornamentelor florale Ikebana. Aceasta arta poate inversa concepțiile oamenilor care cred că ornamentele florale sunt prea pretențioase sau feminine pentru casa sau biroul lor.

Ikebana este arta tăierii şi aranjării tulpinilor, frunzelor şi florilor, în vase potrivite. Ea a evoluat în Japonia în ultimii 700 de ani. Pentru a crea nişte aranjamente florale Ikebana foarte expresive, este necesar să stăpânești o mulţime de tehnici, care se învaţă în 2-3 ani de cursuri şi exerciţii. Pentru a realiza aceste aranjamente florale este necesară experiența.

Aceste aranjamente florale tradiţionale japoneze, extraordinar de bine realizate, decorau de obicei camerele în care erau primiţi oaspeţii, dar astăzi se întâlnesc frecvent în holuri, sufragerii dar şi în vitrinele magazinelor şi în clădirile care găzduiesc sedii de firme (probabil doar ei își permit aceaste ornamente).

Într-un ornament Ikebana, felul în care sunt aranjate florile este determinat de dorinţa de armonie dintre ele şi mediul ambiant. Strat după strat, împreună cu crenguţele şi frunzele potrivite devin nişte adevărate opere de artă foarte elegante care pun în valoare florile şi ceea ce ar trebui ele să exprime.

Istoria Ikebana și prima școală Ikenobo

Ikebana își are originea în practica budistă din Japonia de la începutul secolului al-VI-lea. Florile fac parte din multe culturi în zilele noastre, dar budiștii considerau că cineva trebuie să ofere flori sufletelor celor decedați pentru a-l onora pe Buddha. Aceasta a fost responsabilitatea călugărilor din temple, care treptat au transformat aceste daruri într-o formă de artă, arta Ikebana!

În discuțiile despre Ikebana este destul de des folosit termenul de Ikenobo. Începătorii au tendința să creadă că cei doi termeni sunt sinonimi! De fapt termenul Ikenobo se referă la descrierea japoneză a malului unui lac. Un călugăr cu numele Kyoto care locuia pe malul unui lac, era atât de renumit pentru ale sale aranjamente florale încât a devenit profesor pentru cei care doreau să meșteșugărească această artă. În 1545 a fost înființată Ikenobo – școala ce a pus bazele stilului practicat si azi Ikebana rikka.

De-a lungul vremii, arta amenajărilor florale Ikebana a evoluat în stiluri variate. Cele mai des întâlnite stiluri sunt:

  1. rikka sau seika sau shoka – floare în poziţie verticală, normala;
  2. nageire – flori în poziţii neobişnuite, ca o “izbucnire”;
  3. moribana – flori grupate, susţinute de un suport.

Cum se realizează un ornament floral Ikebana?

Chiar dacă există mai multe influenţe şi o mulţime de şcoli specializate, aranjamentele ikebana înseamnă echilibru perfect între elementele compoziţiei. Pentru a realiza un aranjament de acest fel, în afară de flori, frunze şi crenguţe – în funcţie de stilul pe care vrem să-l abordăm – avem nevoie de hasami (un fel de foarfeci), de kabin (un vas înalt, o vază), utsuwa (un fel de tăviţă) şi de kenzan (un suport cu puncte ascuţite, în care se pot fixa florile).

Lungimea tulpinilor şi crengilor, poziţionarea şi frunzele potrivite, depinde de stilul pe care vrem să-l folosim. Dar indiferent de stil şi influenţe, aceste aranjamente ne vor încânta ochiul şi vor aduce multă armonie.

Până vei găsi un ornament Ikebana de vânzare pe care să ți-l aduci la tine acasă, savurează această expoziție cu poze:


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *