Foarte mulți adulți se plâng în ultimul timp de insomnie, printre care și un număr ridicat de femei.Să fie aceasta de neînvins?
Care sunt cauzele și cum se manifesta diferitele forme de insomnie?
Somnul nu se derulează uniform, ci în faze distincte, alternând fazele de somn “lent” cu cele de somn “paradoxal”, care revin la fiecare 110 minute. În prima parte a nopții somnul “lent” domină și permite restabilirea metabolismului. În a doua parte a nopții somnul “paradoxal” intervine direct asupra funcțiilor cognitive (memorie, psihism). În funcție de factorii de origine genetică, nevoia de somn a fiecăruia oscilează între 6 și 9 ore. Problema este de a stabili un echilibru între necesarul fiziologic și durata somnului. În lipsa acestui echilibru, se poate vorbi despre diferitele forme de insomnii. Astfel, insomnia de adormire semnalată atunci când trec mai mult de 30 de minute până ce “te fură” somnul, se întâlnește în special în cazul persoanelor anxioase care nu reușesc să se elibereze de grijile cotidiene sau care sunt hipersolicități.
Insomnia de trezire precoce se traduce prin treziri repetate în a doua parte a nopții și îi afectează în special pe subiecții depresivi. De fapt, această tulburare a somnului reprezintă unul din simptomele cele mai frecvente ale depresiei, fiind prezentă în 95 la sută din cazuri. Acest tip de insomnie poate persista chiar și după tratarea tulburărilor depresive.
O insomnie apărută ca reacție la o anumită situație (un divorț, un deces, un examen) poate deveni cronică. Dacă durează mai mult de trei săptămâni, se impune consultarea medicului. După ce au fost stabilite cauzele insomniei se poate vorbi despre tratamentul adecvat. Este vorba despre “inductorii somnului”, mica pilulă a cărei acțiune rapida durează 5-6 ore, inducând un somn apropiat calitativ de cel fiziologic.
Este de mare ajutor și o terapie comportamentală ce presupune secvențe de relaxare dar și obișnuințe “străvechi” precum: un pahar cu lapte la culcare, îndulcit cu o linguriță de miere, sau un măr, sau lectura câtorva pagini. În cazul insomniilor celor ce suferă de depresii, traduse în treziri repetate în timpul nopții, sedativele în doze moderate sunt bine tolerate. Dar, foarte interesant, “efectul placebo în tratamentele împotriva insomniei este extrem de important”, precizează un specialist avizat, dr. Vecchierini.
Mda, e limpede ca motto-ul blogului, “de la suflet la suflet”, are sens.
Fii mai explicit…
omul rau din mine s-a gandit ca dupa galbenusul de ou si tequila de aseara, pentru dregere, merge acest http…
cel bun s-a gandit la ieseni (Iasi, nu ?). Daca da Bogdan iama in tot stocul de oua ?
Dacă vrei poate fi și Iași… poate fi orice…asta nu contează.
@23:02 este gluma/rasfat condimentat cu http-ul recomandat. Cititi-l si vorbim.
Am citit articolul….
“prezența ta aici ne-a bucurat si chiar ne-a adus zâmbetul pe buze:)”
Ei, acum chiar ca m-am enervat. Adica sunt un mascarici ??? 🙁
Mai zambiti acum: ?
ps: eeeiiiii, comedie….
Vezi ce iese dacă interpretezi?
A fost și greșeala mea, să o repar: “prezența ta aici m-a bucurat și chiar mi-ai adus zâmbetul pe buze”. Sunt obișnuită să vorbesc la per noi, și uneori nu este cazul.
NU va cunosc. Nu ma cunoasteti.
(update la 20:26 Aveti cenzura/ban la indemana)
De ce să folosim cenzura? Nu cred că este cazul.
@Bogdan
@Jorjette
http://dexonline.ro/definitie/glumă
https://dexonline.ro/definitie/farsă
ps: spuneti simplu: dispari !…si/and:
Așa fără să ne spui cine ești cu adevărat?
Personal am sentimentul că ne cunoști puțin mai mult decât ceea ce este pe net…
Apropo, să știi că prezența ta aici ne-a bucurat și chiar ne-a adus zâmbetul pe buze:). A fost și este o plăcere să conversăm.
“De cucerit, șansele sunt nule”
Replica evidenta/normala: never say never
Propun sa fie cantecul nostru:
Cred că am deviat destul de mult de la subiectul articolului….
Am inteles, citesc printre randuri… bogdan vegheaza, nu ?!
(cu ce te-am cucerit ?)
Nu trebuie să citești printre rânduri. Ceea ce am spus mai sus nu e o declarație de dragoste ascunsă între cuvinte. De cucerit, șansele sunt nule, însă îmi place implicarea ta și îmi plac foarte mult melodiile.
Ma iubesti ?
Luând o parte din definiția pe care mi-ai dat-o ieri despre iubire, cealaltă decât cea care include sexul opus, aș putea spune că da.:)
Jorjette,
hai sa mai vorbim.
Păi vorbim…