Cum se umple bors de putina sau borsul acru de casa

bors acru - bors de putina

Borsul de putina este o bautura speciala, preparata doar in anumite zone ale tarii (in special in zona Moldovei). Se foloseste bors de putina la prepararea “borsurilor” (mai exact la acrirea ciorbelor). Cu toate acestea, se recomanda consumul de bors de putina pentru sanatate, aducând foarte multe beneficii. 

Borsul acru – Proprietati si beneficii pentru sanatate

Borşul este foarte bogat în enzime, vitamine, minerale şi multe substanţe de care corpul are nevoie, fiind astfel un puternic ajutor in caz de bronsita, oboseala cronica, astm, boli endocrine, afectiuni ale sistemului nervos, afectiuni ale tenului sau imunitate scăzută.

Pe langa faptul ca borsul acru ajuta la eliminarea toxinelor, la tratarea unor afectiuni, ajuta si la slabit. Datorita substantelor nutritive continute, se recomanda consumul de bors de putina atunci cand se tine postul cu apă, in special persoanelor carora le este foarte dificil sa-l tina.

Borsul acru este o bautura probiotica, recomandata pentru efectele benefice, pentru acțiunea microorganismelor ce ajută la refacerea florei intestinale. Este recomandat astfel borșul in afectiunile stomacului, ale intestinelor, în detoxifierea ficatului, a rinichilor, dar si pentru portia zilnică de energie!

Cum se prepara bors de putina acasă – Rețetă

Ingrediente: 450 g tărâţe de grâu, 150 g făină de porumb (malai), 250 g orz şi ovăz măcinate, 25 g drojdie de bere sau, cel mai simplu, un castronel de huşte, 10-12 litri apă, câteva rămurele de vişin, 1 rămurică de busuioc şi 1 de leuştean.

Mod de preparare bors de putina: taratele, mălaiul şi făina de orz şi ovăz se pun în putinica de borş sau într-un borcan cu 2 litri cu apă şi se lasă la macerat timp de 3 ore. Apoi se toarnă peste el 4 litri de apă fierbinte (42°) şi se amestecă cu o lingură de lemn. Când amestecul este călduţ se adaugă huştele sau drojdia de bere, se completează cu apă fiartă şi răcită (37 grade).

Se adauga crengutele de visin si alte elemente dorite. Se acoperă vasul cu tifon şi se lasă lângă o sursă de căldură timp de 48 ore, amestecând de 3-4 ori pe zi. După aceea se strecoară şi se păstrează în sticle închise ermetic, la loc rece. Se poate pastra si in putina, in pivnita sau in loc rece.

Pentru o mai bună valorificare a produselor se mai poate adăuga apă caldă peste huşte, se lasă din nou la macerat 48 de ore, amestecând de mai multe ori cu un făcăleţ de lemn. Astfel se obţine al doilea rând de borş, mai puţin consistent, dar destul de bun de consumat.

Rețetă de bors de tarate cu soia

Ingrediente: 500 g crupe de soia, faina de porumb, 1,250 kg tarate, 250 g paine neagra, 10 l apa, o ramurica de busuioc si una de leustean.

Crupele se amesteca cu malaiul, a sasea parte de tarata de grau si drojdia. Se adauga apa calduta pana se cuprinde intregul amestec si se lasa vasul acoperit la cald 10 ore pentru a se macera. Apoi maiaua astfel dospita se pune in putinica de dud sau de stejar, care a fost bine spalata, oparita si afumata. Se adauga restul de tarate si apa calda cat sa le cuprinda si se lasa din nou la macerat 5-6 ore, dupa care se toarna restul de apa fierbinte. Se lasa la cald timp de 12 ore pana se limpezeste complet, dupa care se trage in sticle cu ajutorul unui furtun. Sticlele se inchid ermetic si se pastreaza la loc rece si intunecos.

Pentru o mai buna valorificare a componentelor de mai sus, se repeta procedeul, adaugand apa calduta.

Bunica prepara reteta de bors de putina folosind doar tarate de grau si huste. Hustele sunt taratele macerate deja in tura precedenta de bors de putina. Acestea contin substante active si au rolul de a grabi procesul de acrire si transformare. In concluzie, malaiul este optional.

Sursa foto


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *