Ceai de turita mare pentru guta ~ Beneficii, proprietati si remedii


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!

Turița mare (Agrimonia eupatoria in latina)  este o planta medicinala erbacee, perena, intalnita in toate regiunile tarii, preferand locurile umede si semiumbrite din luminisuri si margini de padure, tufarisuri, pajisti, livezi, margini de drumuri, de la campie pana in zona montana la cca. 1000 m altitudine. Pentru uzul intern se consuma sub forma de ceai de turita mare. Planta uscată are un parfum de caise.

Alte denumiri populare pentru turita mare: leuşteanul muntelui, asprișoară, galbanare de germe, lipici, scai marunt, sora-fragilor, turicioara, canipoală, coada-racului, dumbravnica, mătcuța, scăișor, turiță, cornățel, boitoreana, buruiana de friguri.

Etimologia denumirii în latină

Cuvântul Agrimonia derivă de la grecescul argemone — un fel de mac. Numele de eupatoria are ca origine numele împăratului pontic Mithridates VI Eupator care se ocupa şi cu studiile botanice.

Descriere plantei turita mare

Are un rizom scurt, târâtor, iar tulpina aeriană este dreaptă, cilindrică sau cu coaste puţin proeminente şi se termină cu inflorescenţe neramificate. Frunzele, dispuse altern, întrerupt imparipenate, lungi până la 15 cm, sunt formate din 5—9 foliole, dinţate pe margini, între care se găsesc 6—10 foliole mici. Florile, hermafrodite, regulate, sunt galben-aurii. Fiecare floare are un caliciu dialisepal format din 5 piese, corola dialipetală, tot din 5 piese ; androceul din 10 stamine ; fructul este o achenă prezentând la maturitate o coroană de ghimpi recurbaţi la vârf.

Locurile unde creşte sau unde se găsește

Turita mare este o plantă erbacee, vivace, acoperită de peri abundenţi ce creşte prin păduri, poieni, pe margini de drum, în locuri semiumbrite cu umiditate mare, de la şes până în zona montană la 1000 m, înfloreşte din luna iunie până în septembrie.

Părți folosite: flori, frunze, tulpina.

Recoltarea plantei pentru utilizari medicinale

În scopuri medicinale se folosesc părţile aeriene (Herba Agrimoniae) ce se recoltează la începutul înfloririi, din luna iunie până în prima jumătate a lunii august. Se taie partea foliata nelignificata. Uscarea se face la umbră, în strat subţire, în locuri bine aerate. Produsul obţinut are un miros slab şi gust astringent, amărui.

Turita mare – planta medicinala cu beneficii pentru sanatate

Partile aeriene ale plantei contin urmatoarele principii active: tanin de natură catechică, galotanin şi elagitanin, cvercetină liberă, hiperină şi rutosidă, glicozici ai apigeninei şi luteolinei, substanţe amare, ulei volatil, bioxid de siliciu, acid nicotinic, acid ursolic, vitaminele C şi K etc.

Partile aeriene ale turitei mari au utilizari terapeutice in medicina umana si veterinara, culta si traditionala. Principiile active din planta sunt coleretice si colagoge, astringente, anticatarale, stimuleaza secretiile gastrointestinale si dezvolta apetitul. Stimuleaza eliminarea bilei in intestin, favorizeaza secretia bilei de catre celulele hepatice. Continutul ridicat de tanin asigura o buna actiune antidiareica. Au insusirea de a reduce inflamatiile mucoaselor.

Planta turita mare stimulează contracţia veziculei biliare (colagog) şi topește calculii biliari (litiază). Are proprităţi astringente, antidiareice, datorită taninului. Este tonic-amară. Ajută la inducerea somnului.

Turita mare este folosita in tratamentul colecistopatiilor cronice si congestiilor hepatice, in hipoaciditate gastrica, enterite catarale, in calculoze renale si biliare, diateza urica, in reumatism cronic muscular si articular, guta, alergii, lipsa poftei de mancare, gingivite, stomatite, inflamatii in gura si ale faringelui, ulcer varicos, tumori, rani, contuzii, boli de piele, muscaturi de sarpe sau insecte. Este un bun regenator vascular datorita continutului sau in catechine si are rezultate in tratamentul ulcerelor varicoase. Extractul alcoolic de turita are proprietati antivirale.

Agrimonia eupatoria sau turita mare
Turita Mare – Agrimonia Eupatoria

Turita mare – Tratamente din tradiţiile populare

Planta plămădită în rachiu sau spirt se folosea la tăieturi, pentru oprirea sângelui. Din tulpini se făcea ceai care se bea în loc de apă, pentru gastrită. Ceaiul, din părţile aeriene, se lua ca fortifiant cardiac, în boli de ficat şi fiere şi în boli de rinichi. Ceaiul îndulcit cu miere de albine se mai folosea pentru gargară în amigdalită. Ceaiul din frunze uscate se lua în boli de stomac.

Ceai de turita mare – uz intern

Intern, se utilizează în calculoză biliară, în tulburări ale căilor biliare şi gastro-intestinale, favorizând eliminarea bilei şi decongestionarea ficatului. Prin taninul pe care-l conţine şi acţiunii sale astringente se foloseşte în combaterea diareei. Este recomandată în diateza urică (tendinţa de a depune acid uric), în reumatismul cronic, articular şi muscular. Dă bune rezultate în stările alergice manifestate prin urticarie (mâncărime).

Pentru tratarea litiazei biliare si renale, colecistopatiilor cronice, congestiilor hepatice, in enterite catarale, hipoaciditate gastrica, diaree, gastrita, reumatism, guta, alergii, lipsa poftei de mancare, se prepara:

 • infuzie de turita mare, dintr-o lingura cu pulbere de planta la o cana (200ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi inainte de mese
 • decoct de turita, din 1 lingura de planta maruntita la o cana de apa. Se fierbe 5-10 minute, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi.

ATENTIE: Nu se supradozeaza, deoarece se poate declansa o eliminare brusca a pietrelor, fiind posibila obturarea căilor biliare şi renale şi spasme puternice.

Ceai de turita mare – uz extern

Extern, sub formă de băi, se recomandă în ulcere varicoase şi plăgi ca şi în unele afecţiuni oculare (Tratamente naturiste pentru ochi).

Pentru tratarea gingivitelor, stomatitelor, se prepara:

 • ceai de turita mare din 2 linguri cu planta maruntita la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara si se face gargara de mai multe ori pe zi;
 • decoct din 2 linguri cu planta maruntita la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 15 minute, se lasa acoperit 15-20 de minute, se strecoara si se face gargara de mai multe ori pe zi.

Pentru tratarea inflamatiilor in gura sau gat, se prepara:

 • ceai de turita mare dintr-un pumn de frunze de planta la 1 l de apa. Se fierbe 15-20 de minute. Se strecoara, se adauga putin otet si se face gargara de mai multe ori pe zi.

Pentru tratarea ranilor, afectiunilor tegumentare, amigdalitei, faringitei, se foloseste:

 • ceai de turita mare din 1 lingura cu pulbere de planta la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe pana scade la o treime din cantitatea initiala. Se strecoara. Ranile si afectiunile tegumentare se spala, folosind un tampon de vata. Pentru tratarea amigdalelor si faringitelor se face gragara de mai multe ori pe zi.

Pentru tratarea ulcerului varicos:

 • decoct din 200 g planta la 1 l de vin rosu. Se fierbe 30 de minute. Se strecoara si se fac spalaturi locale.

Pentru combaterea tumorilor si inflamatiilor articulare:

 • alifie de turita mare, din pulbre de frunze amestecate cu vin rosu si untura proaspata. Se aplica pe tumoare sau pe inflamatia articulara.

Pentru tratarea entorselor, luxatiilor, tumorilor:

 • decoct din o mana de planta, o mana de tarate de grau si putina drojdie de vin la 1 l de apa. Amestecul se fierbe 30 de minute. Se aplica cataplasme locale cu un saculet in care se introduce amestecul si decoctul.

Pentru tratarea ranilor, contuziilor, muscaturilor de sarpe si de insecte:

 • cataplasme cu planta proaspata, zdrobita.

Pentru tratarea bolilor de piele:

 • decoct din un pumn de amestec in parti egal de turita mare cu fumarita (Fumaria officinalis) la 1 l de lapte dulce proaspat. Se fierbe 30 de minute, se strecoara si se spala locul afectat.

Utilizări magice:

Se pune planta în săculețe mici din material, săculețe croșetate pentru protecție și împotriva vrăjilor, de asemenea se păstrează pentru alunga energiile negative și spiritele. Deasemenea este folosită pentru a reîntoarce vraja la persoana care a trimis-o.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

3 × 3 =