Consumul de paine – 6 prejudecăți combătute și explicate

Consumul de pâine care este atât de firesc astăzi, vine cu multe prejudecăți pe care urmează să le explicăm și să le înțelegem mai profund. Așadar, să vedem ce se spune cel mai adesea despre consumul de pâine.

Consumul de paine contribuie substanțial la îngrășare, motiv pentru care pâinea trebuie suprimată din regimul de slăbire.

Da, este adevarat, pâinea fiind un aliment hiperenergetic, contribuie la îngrășare, dar numai când este consumată dincolo de limite. Nici într-un caz, însă, consumul de paine nu trebuie excomunicat din regimul alimentar al persoanelor care și-au propus să slăbească sau să nu se mai îngrașe. Frica de marele potențial de îngrășare al pâinii este nejustificată din moment ce este demonstrat de pe poziții științifice că pâinea nu conține nici zaharuri cu absorbție foarte rapidă, și nici grăsimi, respectiv factori nutriționali care sunt rapid absorbiți, integrându-se în țesutul adipos al organismului.

Consumul de paine, deci, nu numai că nu reprezintă un pericol atât de mare din acest punct de vedere, știut fiind că 100 g pâine echivalează sub raport energetic cu 200 g de șunca slabă, ci joacă chiar un rol esențial în echilibrul global al alimentației. Apoi, tot pâinea fiind bogată în celuloză, satură repede, atenuând penibila senzație de foame, despre care acest rege între filosofi dar și filosof între regi care a fost Dimitrie Cantemir spunea că „mai tare și mai vrăjmașă jiganie nu ieste”.

Pâinea prăjită este mai puțin bogată în calorii ca pâinea obișnuită.

Și de data aceasta avem de a face cu un neadevăr, știut fiind că pâinea prăjită are un conținut mai slab în apă, ceea ce contribuie la a o consuma mai din belșug. În al doilea rând, a nu se uita faptul că, mai ales în cazul pâinii prăjite, industriale, i se mai adaugă de regulă zahăr și diverse materii grase, spre a o face mai apetisantă. Aceasta este rațiunea pentru care consumul de paine prăjită industrială ne furnizează 390 de calorii la 100g, în comparație cu cele în jur de 225 de calorii, furnizate de consumul de paine albă obișnuită.

Pâinea nu conține vitamine.

Inexact. Dimpotrivă, pâinea este chiar bogată, cel puțin în vitaminele B1 și B2, ca și în vitamina PP, aceasta din urma având un rol atât de important în transformările chimice ce au loc în interiorul celulelor organismului. Tot pâinea mai conține și vitamina E, vitamină ce luptă împotriva anumitor efecte nefaste ale oxigenului asupra celulelor. În ceea ce privește vitamina C, aceasta este distrusă din nefericire în totalitate, în procesul coacerii.

Pâinea este un aliment care „destinde” și „umflă” stomacul, ceea ce incomodează pe sportivi.

Consumul de paine nici într-un caz nu trebuie ocolit de către sportivi, chiar dacă este responsabil de apariția unei slabe senzații de distensie a stomacului. Aceasta pentru că pâinea este un aliment foarte energetic. Să ne gândim în acest sens că 100 g de pâine albă conține o cantitate de 50 g de amidon, substanță care face parte din grupa glucidelor așa-zise lente, și asta pentru că organismul le asimileaza progresiv, depunându-le ca rezerve în muschi, rezerve ce sunt folosite deîndată la efort, fapt de mare importanță pentru sportivii de performanță care, în consecință, este bine să consume pâine la masa ce precede exercițiile sportive practicate și să nu o evite cum se face în mod obișnuit.

 Cu cât pâinea este mai proaspată, cu atât este mai digestibilă.

Incredibil, la prima vedere, dar consumul de paine proaspată și caldă oferă o digestie mai lentă decât in cazul consumului de paine mai veche sau prăjită, și aceasta pentru că s-a demonstrat experimental că miezul pâinii se impregnează în acest caz mai greu cu sucurile digestive.

consumul de paine

Consumul de pâine integrală sau pâine din tărâțe, este foarte util în nutritia copiilor, favorizându-le creșterea.

Dimpotrivă, consumul de paine integrală, caracterizat printr-o abundență în fibre, prezintă un inconvenient pentru copii, și aceasta pentru că produce reducerea absorbției intestinale pe linie de proteine, ca și de săruri minerale (și în special de calciu, fier și magneziu), elemente atât de importante în ceea ce privește creșterea osoasă.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

9 răspunsuri la „Consumul de paine – 6 prejudecăți combătute și explicate”

 1. E foarte util acest articol, ca și toate celelalte de pe acest blog. Pâinea este într-adevăr un aliment sănătos care, consumat cu cumpătare, ca și orice alt aliment, este benefică organismului. Nu degeaba este alimentul de bază al omului de mii de ani, să nu uităm asta.

 2. Avatar Marvomil
  Marvomil

  În general, prejudecățile au la bază informații insuficiente sau false…

 3. o felie pe zi de paine sau sa zicem o felie la 2 zile face bine la organism….

 4. Avatar Saloane.ro
  Saloane.ro

  Extrem de utile informatiile – mai ales ca majoritatea (femeilor in special) fug de consumul painii.

  1. Așa este, fug pentru că li s-a spus că trebuie să fugă. Au auzit ele undeva că îngrașă.:)Dacă este să le întrebăm unde au auzit, cred că nici nu-și mai amintesc.

 5. Avatar oooffffff....
  oooffffff….

  CUM a fost posibil ca acest comentariu sa intre la “consumul de paine” ?

  Administratoreeeeee !!!!

  1. Aici a fost lăsat:)

 6. Avatar oooffffff....
  oooffffff….

  Constient ca abuzez de rabdarea dvs., cum interpretati “la mine-n suflet este vifor si vin nebuni sa faca ski” ?

  1. Probabil ați lăsat ușa deschisă și a intrat iarna, cu vifor și ninsoare, cu nebuni care fac ski în sufletul unui om. Dar dacă ați lăsat ușa deschisă….Puteați să o închideți. Mai puteți încă, îi scoateți pe toți afară, cu tot cu vifor și ninsoare, băgați soarele la loc, și ce mai doriți și închideți ușa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *