De la Ceasuri Bulova la Blestemul lui Brancusi

Timp de citire estimat: 4 minute


ceasuri bulova

Ceasurile barbatesti din zilele noastre sunt cumva inventii diabolice, vulgare si fantastice fata de ceasurile barbatesti de acum 100 de ani! Cel mai bun exemplu sunt aceste ceasuri BULOVA. Au o istorie inedita, de la inceput pana la sfarsit.

Iti poti imagina ca intre vestita marca de ceasuri BULOVA din America, si Romania, exista vreo legatura? Da-mi voie sa iti spun cum aceste ceasuri au legat destine si au creat povesti de viata fabuloase, demne de filme de Oscar, ca si designul si calitatea lor.

Joseph Bulova, un tanar evreu imigrant ceh, la varsta de 23 de ani, la scurt timp dupa ancorarea pe teritoriu american, in 1875 deschide un mic magazin de bijuterii pe Maiden Lane in New York.

ceasuri bulova

Prima serie de ceasuri Bulova – ceasuri barbatesti de lux

Daca se vorbea despre ceasuri barbatesti in acea vreme, se facea referire doar la ceasurile de buzunar. In perioada celui de-al II -lea Razboi Mondial se descopera ceasul de mana si Bulova scoate prima linie de ceasuri barbatesti de lux. Cu piesele facute in noul sau atelier din New York, ceasurile Bulova erau asamblate in Elvetia.

Ileana Bulova

Pana la introducerea fiului sau Arde (Adolf) Bulova in cadrul companiei, nu a avut vanzari mari. Fiul sau a fost in anii 1940-1950 un promotor al marcii Bulova, fiind vorba despre prima investitie de 1 milion de dolari intro campanie de publicitate in acea vreme.

Afinitatea pentru perfectiune si calitate, a propulsat aceste ceasuri Bulova si in Europa. Astfel Arde Bulova ajunge sa o cunoasta pe Ileana Maria Pociovalisteanu, o romanca foarte frumoasa, dar foarte toxica pentru viata lui. Provenita din vestita familie Tatarescu, vaduva la 23 de ani, Ileana se casatoreste dupa scrut timp cu Arde Bulova.

Familia Bulova liciteaza in unanimitate pentru blestemul lui Brancusi

Muza lui Brancusi

Vizitau des atelierul lui Brancusi din Paris. O pasionata a artei sau nu, dupa niste pahare de vin ii propune lui Brancusi pretul de 7000 de dolari pentru opera “Muza Adormita”. Arde semneaza un cec si opera de arta a fost vanduta lor. Le-a fost livrata si cu un blestem atasat de ea.

S-au intors in New York cu statueta lui Brancusi. In apartamentul din Hotelul Pierre, “Muza Adormita” era folosita pe post de opritor la usa. In 1957, dupa o altercatie intre cei doi, Arde Bulova o sileste pe Ileana sa paraseasca apartamentul din Hotelul Pierre. Dupa acest incident Arde Bulova initiaza actiunea de divort, dar s-a imbolnavit de cancer pulmonar si moare, in Encino – California, la data de 18 Martie 1958, inainte de incheierea procesului de divort.

Cele doua surori ale lui Arde Bulova au pus stapanire pe toate bunurile din apartamentul din Hotelul Pierre. Acolo se afla si Muza lui Brancusi. Nu aveau nevoie de ea asa ca au donat-o Muzeului Guggenheim din New York.

Presedintele companiei de ceasuri Bulova s-a schimbat si in 1960 Nasa contracteaza Bulova pentru a incorpora Accutron in componentele programului spatial. Compania Bulova a mai lucrat in sistem militar, dar acest proiect este fara precedent, firma Bulova contribuind la 46 de misiuni spatiale.

Intre timp, Ileana Bulova incercand sa isi refaca viata, la inceputul anilor ’60 s-a maritat cu Augustin Lindt, ambasadorul Elvetiei la Washington, un vestit milionar, mostenitor al faimoasei familii Lindt, celebrii fabricanti elvetieni de ciocolata. Casnicia nu a durat mult pentru ca Augustin a fost numit ambasadorul Elvetiei la Moscova si Ileana nu era pregatita sa paraseasca viata moderna si sa-si urmeze sotul in capitala Uniunii Sovietice.

Partea interesanta este ca procesul intentat impotriva familiei Bulova, prin care Ileana incerca sa isi recupereze bunurile dobandite in acea casatorie, continua. Judecatorul care instrumenta dosarul a amanat atunci sentinta cu o saptamana, desi in prealabil oferise un discurs in sala de judecata, destul de favorabil clauzei lui Ileana. Judecatorul moare de atac de inima cateva zile mai tarziu. Asa ca procesul se reia de la inceput!

La 26 noiembrie 1969, Ileana primeste de la judecator sentinta ca este drept mostenitor al operei de arta “Muza Adormita”. La scurt timp dupa ce intra in posesia operei de arta, in 1981, a vandut-o lui Andrew Crispo, un mare comerciant de opere de arta din New York. In acest fel blestemul statuetei lui Brancusi se indeparteaza de Ileana (numita acum Ileana Bulova-Lindt).

In 1948 Arde Bulova transferase 5000 de actiuni ale Companiei de ceasuri Bulova, intrun fond de incredere, pentru ca Ileana sa aiba un venit anual care sa-i asigure existenta. Ea a murit la 90 de ani in Florida, cu o poveste de viata fantastica, aceasta femeie a istoriei mondene din perioada postbelica.

Cu o astfel de istorie controversata, nu pot spune decat ca aceste ceasuri barbatesti marca Bulova au fost subiectul principal in anii 1950-1970.

Referinte despre Bulova

  • Bulova History – https://mybulova.com/Bulova-history
  • Fratii Tatarescu – https://gorjeanul.ro/fratii-tatarescu/
  • Bulova Wikipedia – https://en.wikipedia.org/wiki/Bulova
  • Ileana Pociovalisteanu Wikipedia – https://ro.wikipedia.org/wiki/Ileana_Pociovalisteanu
  • Altele – https://jacktreasure.blogspot.com/2012/03/authentic-vintage-bulova-automatic.html

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „De la Ceasuri Bulova la Blestemul lui Brancusi”

  1. Avatar Doina
    Doina

    Imi plac articolele de pe acest blog. Sper sa nu fie abandonat; ar fi pacat si pentru autor si pentru vizitatori.
    Voi reveni cu bucurie!

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Ma bucur, draga mea si iti multumesc! Acesta este un blog cat se poate de activ, acum sa spunem ca este intr-o mica pauza. O sa revenim si noi cu articole si sper sa ne citesti cu placere in continuare!

      Toate cele bune!

  2. Avatar Andrada
    Andrada

    Orice chestie mare are legendele ei… 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *