Copacul Vietii ~ Arborele Vietii ~ Pomul Vietii – simbolistica, origini si traditii


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!
copacul vietii pomul vietii arborele vietii simbol si semnificatie - gustav klimt pomul vietii arboerele vietii

Vrei sa stii ce inseamna Copacul Vietii, ce reprezinta Pomul Vietii? Copacul Vietii, Arborele sau Pomul Vietii este un copac mistic, magic, este un simbol sacru foarte bine cunoscut in multe culturi, ce dateaza din cele mai vechi timpuri. Diferite popoare si religii i-au atribuit diverse nume, fiecare popor avand propriul copac al vietii in mitologia sa. Semnificatia Copacului Vietii ramane insa una si aceeasi – sursa de viata, in fiecare cultura.

Ce reprezinta Copacul Vietii – Semnificatie spirituala si origini

Pomul vietii arborele vietii

Simbolurile Copacului Vietii sunt cuprinse in toate aspectele copacului ca intreg, dar si in ale fiecarui element. Avem radacinile, trunchiul, ramurile, frunzele si fructele ce provin din acelasi copac. Toate aceste parti ale arborelui il reprezinta intr-un mod simbolic.

Radacinile de la Copacul Vietii sapa adanc pamantul, trunchiul este fundatia, ramurile se intind catre soare pentru a se hrani cu energia vietii, frunzele colecteaza puterea si fructul o daruieste.

Intelegerea Arborelui Vietii vine din aspectele sale simbolice. Daca ne uitam la simboluri, putem sa extragem sensul din fiecare. In primul rand Copacul Vietii ofera suflarea vietii. Aceasta suflare este reprezentata de natura spirituala a aerului, aceea de a inspira umanitatea.

Semnificatia frunzelor a fost considerata a fi aceea de vindecare, datorita proprietatilor pe care acestea le au. In acest caz, ne referim la procesul de vindecare nu numai din punct de vedere fizic, ci si spiritual sau emotional.

Pomul Vietii simbolizeaza aspectele de hranire a vietii, o hranire atat la nivel fizic, cat si spiritual. Prin crengile sale, Copacul Vietii se intinde spre Soare pentru a se hrani cu energie. In frunze este adunata toata aceasta hrana care este pretuita prin transformarea sa in mancare datatoare de viata – fructul.

Simbolistica pomul vietii

Radacina este cea care sapa adanc in sufletul Pamantului. Copacul Vietii cuprinde pamantul cu radacinile sale si recunoaste solul ca fiindu-i mama, cea care da viata. In radacinile copacului Vietii si in ramurile acestuia sunt recunoscute originile – Mama Pamant si Tatal Soare. Este o recunoastere deplina a vietii, care il sustine, si a originii sale spirituale.

Simbolurile Copacului Vietii – Aer, Apa, Foc si Pamant
Puterile Copacului Vietii – vindecare, intinerire, hrana vie
Magia Copacului Vietii – telepatie, comunicare

Arborele Vietii si cele 4 elemente

Simbolistica Pomului Vietii si cele 4 elemente sunt interconectate. Focul, pamantul, aerul si apa, toate isi combina forta pentru a oferi puterea lor datatoare de viata Copacului Vietii. De la Foc vine puterea soarelui care umple Copacul Vietii de lumina Vie.

Simbolistica copacul vietii

Din Pamant vin nutrientii pentru radacini care isi combina puterea cu soarele pentru a oferi hrana de care Copacul Vietii are nevoie pentru a intretine puterea sa de a da viata.

Din Apa vine puterea de a absorbi esenta vitala a vietii care face ca fructele sa creasca si sa-i aprovizioneze pe cei ce cauta viata vesnica, prin puterea mistica a fructelor sale unice.

De la Aer, Copacul Vietii primeste comunicarea cu mediul.

Copacul Vietii – simbol al nemuririi in cultura crestina

In Biblie se spune ca cine mananca din Copacul Vietii, acela va fi vesnic viu. Deoarece Adam si Eva au mancat din Pomul Cunoasterii, ei au devenit constienti de partea lor intunecata, ducand astfel la anularea sentimentului de nevinovatie. Le-a fost interzis sa manance din Pomul Vietii pentru binele lor, deoarece s-ar fi condamnat la constientizarea vesnica a propriilor neajunsuri. Acesta este motivul pentru care au fost alungati din Gradina Raiului, pentru a fi protejati in fata destinului. Copacul vietii este cel care iti arata totul. Mancand din fructele sale, poti sti adevarul.

Simbolul arborele vietii

Bijuteriile reprezentative – Motive pentru a purta bijuterii cu simbolul Copacul Vietii

Purtand simbolul Copacul Vietii, vei dobandi cunoastere si intelepciune

Pomul Vietii este o sursa infinita de cunoastere si intelepciune. De asemenea, acest simbol sacru iti dezvaluie o constientizare mai profunda asupra Sinelui si a celorlalti. Copacul Vietii iti dezvolta intuitia.

Purtand bijuterii cu Copacul Vietii, vei avea parte de putere si stabilitate

Arborele Vietii te poate ajuta sa-ti regasesti puterea interioara si stabilitatea. Orice bijuterie cu simbolul Copacul Vietii te poate inspira si incuraja, te poate ajuta sa-ti regasesti increderea in propria persoana.

In multe culturi, Pomul Vietii simbolizeaza nemurirea. In momentul in care te confrunti cu boala sau chiar cu moartea, Arborele Vietii iti inspira speranta si iti alimenteaza puterea pentru a merge mai departe cu credinta.

Copacul Vietii intareste conexiunea cu divinitatea

Cand esti intr-un moment dificil sau pur si simplu cand vrei sa aprofundezi legatura ta cu divinitatea, Pomul Vietii te poate ajuta in acest sens deoarece el este simbolul ce reprezinta dragostea Lui Dumnezeu fata de ceea ce a creat.

Copacul Vietii ca simbol consolideaza legaturile de familie

Copacul Vietii reprezinta arborele genealogic, de aici si legatura sa cu relatiile din familie. Daca vrei sa-ti intemeiezi o familie sau sa o consolidezi pe cea care o ai, Arborele Vietii te sustine in acest sens. De asemenea, este un simbol al fertilitatii. Poarta bijuterii cu Copacul Vietii pentru a-ti consolida legatura cu familia.

Copacul Vietii – Simbol al abundentei si prosperitatii

Daca esti in cautare de abundenta, bogatii, prosperitate, atunci Pomul Vietii, cu ramurile sale datatoare de fructe sanatoase, cu radacinile adanci si seminte fertile, este o bijuterie potrivita pentru tine.

Iata doar cateva bijuterii reprezentative cu Copacul Vietii ce ar trebui sa te inspire si poate chiar sa iti aminteasca de frumusetea nepretuita a vietii:

Arborele lumii sau Copacul vietii in traditiile, miturile si legendele romanesti

Arborele lumii sau Copacul Vietii se afla in mijlocul Raiului si prezinta insusirea de a lumina ca Soarele. Copacul Vietii poate, insa, sa creasca si la marginea marii sau a lacului, adica la granita dintre pamant si apa, sau in mijlocul apei.

Ca in mitul oriental al arborelui Chaluppu, vidra isi fată puii la radacinile copacului vietii, in mijlocul acestuia locuieste sarpele, iar in varf soimul. Aceasta imagine ne aminteste de Yggdrasil, arborele cosmic al mitologiei germanice.

Arborele lumii uneste lumea subpamanteana cu cea pamanteana si cu cerul.

Copacul Vietii este acea axis mundi pe care urca tanarul sau omul batran din basm in ceruri. Primul gaseste curtea zanei cu care se va casatori, al doilea ajunge in Rai si primeste tot ceea ce doreste.

Copacul vietii sau copacul lui iggdrasil

Un om avu un vis si invita pe vecinii lui pentru a i-l talmaci. El visase un lac inconjurat cu iedera, in mijlocul caruia se afla un mar. Printre crengile copacului zburau porumbei si turturele, iar pe tulpina se afla un inel. Oaspetii îi tălmăciră visul astfel: lacul este curtea gazdei, marul e stapanul casei, pasarile sunt fii si fiicele lui, iar inelul de pe tulpina e iubita lui sotie.

Redus la dimensiunile lui obisnuite, arborele semnifica viata si e pus pe aceeasi treapta cu omul.

Punerea pe acelasi plan (om=arbore) nu are loc doar la nivel simbolic.

In gandirea magica, arborele are, la fel ca oamenii, un psihic complex. Copacul Vietii îi avertizeaza pe oameni de pericolele care le stau in cale, se pot deschide si inchide, prin urmare omul se poate ascunde cand se afla in pericol.

Intr-un arbore șade fata care își pregătește zestrea de nunta, precum si femeia proaspat casatorita care canta un cantec despre norocul ei. Sub mar se gaseste patul familiei, iar parintii si copiii sunt impodobiti cu flori de mar. Sub copac tin sfat batranii, se sarbatoreste si se danseaza.

In obiceiurile calendaristice si ale vietii omului, copacul joaca un rol important. El aduce fertilitate (Sorcova, Plugusorul, Sf. Gheorghe, Armindenul, Rusaliile) sau ii satisface pe cei morti. In ziua de Sfantul Ilie, copiii scutura pomii fructiferi pentru ca fructele coapte sa cada pentru cei morti ca pomana.

Arborii pot prelua boli, daca cineva despica un arbust si trece pe cel bolnav de 9 ori prin aceasta despicatura, ingropand de fiecare data un covrig, o lumanare si un banut. In felul acesta, boala trece asupra copacului.

2 comentarii la „Copacul Vietii ~ Arborele Vietii ~ Pomul Vietii – simbolistica, origini si traditii”

  1. Daca citesti mai cu atentie, vei observa ca doar omul poate face ceva! Ne dam unul altuia, sau insisi ganduri ce formeaza un viitor mai bun. Daca nu crezi ca poti si tu sa ajuti pe cineva, chiar esti sus tare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

9 + 1 =