Cosasul sau lacusta prevesteşte un an roditor – generalitati

cosasul

Cosasul sau lacusta este o insecta care apartine ordinului Orthoptera. Exista peste 11000 de lacuste in intreaga lume. Ele pot supravietui in diferite climate si in numeroase habitate.

Generalitati despre cosasi sau lacuste

Cosasul poate fi gasit in padurile temperate, padurile tropicale, pasuni, zone in apropiere de iazuri, zone stancoase si chiar in deserturi. In Japonia, cosasul este un simbol al norocului. Anumite specii de lacuste insa sunt pe cale de disparitie din cauza pierderii habitatului (ca urmare a agriculturii crescute si a dezvoltarii urbane).

Marimea cosasului depinde de specie. Cel mai mic are 1,3 cm lungime, iar cel mai mare aproximativ 13 cm. Femelele sunt mai lungi decat masculii.

Culoarea corpului la cosas ii ofera camuflaj si depinde de habitat. Cosasul poate fi verde, maro, gri sau ocru. Cosasul are o pereche de antene pe cap. Acestea servesc ca organ senzorial care detecteaza diversi stimuli din mediu. Cosasul are un timpan pe abdomen (o ureche) cu ajutorul caruia poate detecta ritmul si intensitatea, dar care nu poate auzi sunete.

Cosasul are picioare lungi in spate, acestea fiind proiectate pentru sarituri. Structura de la nivelul genunchiului actioneaza ca o catapulta care il ridica pana la 10 cm in aer.Cosasul poate calatori astfel o distanta de 200 de ori mai mare decat lungimea corpului sau. Picioarele din fata sunt mai scurte decat cele din spate si sunt utilizate pentru mers si pentru hranire.

Lacustele au aripi care sunt utilizate pentru zbor. Cosasii se aduna ocazional in grupuri mari (caz in care sunt denumite lacust) si migreaza pentru a gasi surse alimentare. In timpul migratiei, lacustele pot ramane in aer fara sa aterizeze timp de 3 zile.

Cosasul este activ in timpul zilei. El are nevoie sa-si creasca temperatura corpului cu ajutorul soarelui inainte sa inceapa ziua. Se odihneste in timpul noptii.

cosasul

Dieta lacustelor se bazeaza pe diferite plante. Ele prefera diferite tipuri de ierburi si flori. Au un apetit destul de ridicat. Aportul zilnic de alimente depaseste de 2 ori greutatea corporala.

Cosasul – Mituri si legende la romani

În vremea când Iosif s-a ascuns de urmăritorii din iarbă, a venit un bărbat cu coasă, pentru a cosi iarba. În zadar l-a rugat Iisus să se oprească, nici Dumnezeu însuși nu a reușit să-l împiedice. Atunci Iisus a rostit blestemul ca acel bărbat să se prefacă în insecta numită cosaș, iar aceasta să trăiască numai printre bărbații aflați la coasă, care îi vor tăia picioarele.

O altă descriere spune că animalele din grajdiul unui țăran erau chinuite de foame, în timp ce Sf. Maria a născut pe Iisus în iesle. Ea l-a rugat pe proprietar să dea de mâncare animalelor, pentru a se lniști, dar acesta mărturisi că făcuse prea puțin fân, deoarece a fost cam leneș, iar acum nu mai avea cum să le hrănească. Maria îl blestemă să ducă viața unei insecte numite cosaș care nu are nici un spor.

Când aceste insecte se găsesc în număr mare, e semn că anul respectiv va fi roditor.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *