Gaina si cocosul – generalitati, mituri la români

Timp de citire estimat: 2 minute


gaina-si-cocosul

Gaina a fost domesticita pentru prima data in jungla din Asia. Oamenii de stiinta au aratat ca mama gaina empatizeaza cu puii ei. Puii de gaina sunt capabili sa recunoasca peste 100 de fiinte, ei pot de asemenea sa recunoasca si oameni.

Ca si alte pasari sau mamifere, gainile experimenteaza somnul REM, somnul cu vise.

Puii au un comportament social foarte sofisticat, cu o ierarhie dominatoare, in care cei mai mari ii subordoneaza pe cei mai mici (nu e vorba neaparat de varsta). Cocosul domninant protejeaza gainile, iar acestea aleg sa manance alaturi de el pentru singuranta lor.

Gainile au un sistem de comunicare foarte complex, iar sunetele au semnificatii specifice. Gaina poate efectua peste 30 de tipuri de sunete cu sensuri diferite: apeluri de alarma, diferite forme de chemare a puilor, invitatie la masa, etc.

Atat cocosul, cat si gaina, au diferite sunete de alarma pentru pradatori, care permit celorlalti sa cunoasca care este tipul de amenintare cu care se confrunta si ce fel de comportament trebuie sa adopte.

Gainile sunt capabile sa inteleaga ca atunci cand obiect este luat si ascuns de ei, inca exista. Copiii nu sunt in masura sa inteleaga acest lucru.

Clostele sunt extrem de afectuoase si grijulii. In scrierile crestine, se spune ca Iisus a folosit dragostea de gaina pentru puii sai pentru a exprima dragostea lui Dumnezeu pentru oameni. In Roma Antica sa spui ca ai fost crescut de o closca, era un compliment.

Nu poate simti dulceata din alimente, insa pot detecta sarea, pe care cel mai adesea o evita.

Gaina este cea mai apropiata ruda in viata a lui Tyrannosaurus Rex.

Cocosul si gaina – mituri si legende la romani

Cocosul nu este numai ceasul țăranilor. Cocosul negru mai ales posedă însușiri supranaturale. Un cocos fript a înviat, la fel ca Iisus.

Cocosul cântă după ce a auzit toaca în cer și sperie spiritele rele, care își încetează activitățile nocturne și se ascund. Unii păstori luau un cocoș la stână având funcția de apărător față de forțele răului.

La Crăciun pot fi auziți cocoșii cerului.

Cocosul însoțește sufletul mortului în drum spre lumea cealaltă și-l apără de diavol. Există credința că pe mormântul unui strigoi trebuie să fie îngropat un cocoș pentru ca strigoiul să nu poată face rău oamenilor vii.

Ca și cocosul, gaina joacă un rol important în riturile de înmormântare – este dată peste mormânt pentru a face drum liber sufletului mortului spre lumea cealaltă. Când cântă gaina, este semn rău. Ea joacă un rol important și în riturile de nuntă.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *