Despre Wicca – religia vrăjitoarelor şi despre şamanism

Wicca, religia vrajitoarelor, a fost mult timp invaluita in taina. Oricine era interesat sa invete “mestesugul” trebuia sa se multumeasca cu mici indicii din carti si articole. Adeptii Wicca n-ar fi spus prea multe, decat daca erau in cautare de noi membri.

Numarul persoanelor care astazi sunt nemultumite de structurile religioase traditionale este in crestere. Multe persoane sunt in cautarea undei religii care sa le implice in mod personal,o religie ce celebreaza atat realitatile fizice, cat si realitatile spirituale, in care acordarea cu divinitatea este legata cu practicarea magiei Wicca este o astfel de religie,centrata pe venerarea naturii reprezentata de Zeu si Zeita. R

adacini spirituale antice, acceptarea magiei si natura ei misterioasa au facut sa fie deosebit de atragatoare. Pana de curand lipsa de informatii publice cu privire la Wicca si aparentul ei exclusivism au cauzat multa frustare printre cei interesati.

Despre Wicca si samanism

Samanismul a fost definit ca prima religie. A existat inainte de civilizatiile timpurii,inainte ca stramosii nostri sa faca primii pasi ai lungi calatorii spre prezent.Inainte de acest timp, samanii erau tamaduitorii, cei care stapaneau puterea, femei si barbati.  Utilizau magia si vorbeau spiritelor padurii. Samanii au beneficiat prima oara de cunoastere, iar ea inseamna putere. Cum au cucerit sau au descoperit samanii aceasta putere?

Prin intermediul extazului – o stare modificata de constiinta,in timpul careia comunicau cu fortele universului. Primii samani au ajuns la acest stadiu folosind mijloace ca postul, abstinenta de la consumul de lichide, autoinducerea durerii, ingerarea de substante halucinogene, concentrarea etc. Odata stapanite, aceste tehnici le permiteau sa constientizeze alte lumi imateriale, eterice.

Cele mai eficiente ritualuri samanice sunt cu adevarat cele care utilizeaza atat mijloace naturale, cat si artificiale: suspinul vantului, bataile de tobe, mugetul oceanului…etc. Acestea, combinate cu intunericul si incantatiile, coplesesc, in cele din urma, simturile, fortand o modificare a constientizarii lumii fizice spre tarmul vast al energiilor. Asa sunt si ritualurile samanice din prezent.

Din aceste inceputuri primitive s-a nascut toata magia si religia, inclusiv WICCA. In ciuda controversei curente despre “vechimea” practicii wicca,ea descinde spiritual si astfel de ritualuri. Cu toate ca a fost rafinata si modificata pentru lumea noastra, Wicca ne atinge, inca, sufletele. Multe din tehnicile Wicca au origine samanica. De aceea putem spune ca Wicca e o religie Samanica.

Toate regulile sunt structuri construite pe acordarea divinatilor. Nici Wicca nu face exceptie de la regula. In wicca exista Zeu si Zeita. Ei sunt egali si formeaza un intreg de aceea sunt multi practicanti Wicca care gresesc venerand mai mult pe unul decat pe celalat. Luna o reprezinta pe Zeita, atat de misterioasa, de trainica si de indispesabila, iar soarele pe Zeu, atat de puternic, de luminos si la fel, atat de indispensabil.

Asa cum la crestini exista Dumnezeu si Satan, un personaj bun si unul rau, cum ar veni, asa wiccanii sunt constienti ca Zeul si Zeita au si parti intunecate, dar si parti bune.  Zeiţa are trei forme: Fecioara, Mama şi Bătrâna înţeleaptă, iar Zeul de Zeul Încornorat (având coarne de cerb), Regele-Zeu şi Zeul Sacrificiului.

Zeita: ursul, iepurele, pisica, bufnita, liliacul, cainele, delfinul, leul, scorpionul, paianjenul si albina.

Zeul este insusi soarele, fara soare nu putem exista. El este conducatorul animalelor salbatice. Animale sacre pentru Zeu: taurul, dragonul, pestele, vulturul, rechinul, soparla, zimbrul.
Magia: e indeosebeste cunoscuta chiar si de publicul larg, ca vrajitoarele practica magia. Poate ca ideile privitoare la genul de magie sunt gresite, insa vrajitoarea este puternic legata, in gandirea populara, de artele magice. Dupa cum stim, wicca este o religie care imbratiseaza magia ca unul din conceptele ei fundamentale. Nu e ceva neobisnuit.

De fapt, de cele mai multe ori e dificil sa discernem, in orice credinta, unde se sfarseste religia si unde incepe magia. Totusi, magia joaca un rol special in Wicca. Ea ne permite sa ne imbunatim viata si sa returnam energile. De asemnea, prin intermediul magiei, adeptii wicca au dezvoltat o relatie speciala cu Zeul si Zeita. In acest fel in Wicca, magia este o practica religioasa, folosita numai in scopuri bune, si daca stiti principiul de baza wicca, ma veti intelege. In incheiere :

”Magia este proiectarea energiilor naturale pentru a produce efectelor necesare”.

Cateva cuvinte despre energii: In wicca exista trei energii de baza

 • Energia personala: este forta de viata care sustine existenta noastra pamanteasca. Ea da putere trupurilor noastre. Noi absorbim energie de la soare si de la luna, din apa si din mancare. In magie, energia personala este trezita, imbibata cu un scop anume, eliberata si directionata spre indeplinirea scopului propus.
 • Energia pamantului: este cea existenta inauntrul planetei noastre si a produselor ei naturale.Pietrele, copacii, vantul, flacarile apa, cristalele si aromele, toate poseda puteri specifice, unice ce pot fi folosite in timpul ritualurilor magice.
 • Energia divina: este manifestarea energiei personale si a energiei pamantului. Aceasta este energia care exista inauntru.

Zeului si a Zeitei-forta de viata, sursa energiei universale care a creat tot ce exista. Adeptii wicca invoca Zeul si Zeita pentru ca acestia sa le binecuvanteze magia cu energie.

Legile energiei

1.Energia nu va fi folosita ca sa-I raneasca, sa-I prejudicieze sau sa-I controleze pe altii. Dar daca este necesar, o puteti folosi pentru apararea unei vieti.
2. Energia este utilizata doar cand nevoia o dicteaza .
3. Sa nu luati niciodata bani pentru folosirea energiei, ei vor ajunge sa va controleze.

Sarbatori sezoniere: Yule (aproximativ 21 decembrie) Imbolic (2 februarie) Ostara (aproximativ 21 martie) Beltane (30 aprilie sau 1 mai) Midsummer (aproximativ 21 iunie) Lughnasdah (1 august) Mabon (aproximativ 21 septembrie) Samhain (31 octombrie).

Zeite: Diana, Astrate, Isis, Hecate, Inanna, Afrodita, Bast, Cardea, Freya, Demetra, Hekat, Vesta.
Cativa Zei: Adonis, Ajax, Anu, Apollo, Ares, Bacchus, Baldur, Bran, Cupid, Dagda, Dis, Ea, Horus, Jove, Mars, Kanalos.

Cele 13 Principii Wicca:

 1. Un wiccan va intra in armonie cu ritmul natural al fortelor vietii marcate de fazele lunii si va celebra cele patru anotimpuri si cele patru sarbatori.
 2. Wiccanii recunosc ca darul ratiunii facut oamenilor, le da totodata acestora o responsabilitate unica in ceea ce priveste mediul inconjurator. Ei incearca sa traiasca in armonie cu natura.
 3. Un wiccan va considera impropriu termenul de « supranatural ». Nimic nu poate exista in afara naturii si orice potential este perfect natural.
 4. Puterea creatoare a Universului se manifesta prin polaritatea masculin-feminin. Niciuna nu este vazuta ca fiind superioara celeilalte, ele sustinandu-se reciproc.
 5. Un wiccan va recunoaste existenta lumilor spirituale si interactiunea acestor lumi cu lumea materiala, insa nici o dimensiune nu va fi neglijata in raport cu cealalta.
 6. Nu este recunoscuta nici o autoritate ierarhica. Suntem cu totii « scanteie divina » deci suntem egali si avem datoria sa ne respectam reciproc.
 7. Se considera ca magia, intelepciunea si credinta sunt trei expresii ale unei aceleiasi cai, manifestate in felul nostru de a vedea lucrurile si in filosofia vietii, cale pe care o numim « pãgânism .
 8. A te mandri cu titlul de « pãgân », « vrajitoare » sau « mag », ca si cu orice alt titlu, nu face din tine ceea ce pretinzi a fi. Nici ereditatea, nici colectia de titluri si grade de initiere nu inlocuiesc calitatea individului. Un mag cauta sa controleze fortele prezente in el si face tot posibilul sa traiasca in intelepciune, in armonie cu natura si fara sa faca rau nimanui.
 9. Noi credem in viata si evolutie. Largirea constiintei duce la intelegerea Universului si constientizarea rolului personal pe care il avem in lume.
 10. Singura noastra animozitate impotriva crestinismului si a oricarei religii sau filosofii de viata este determinata de pretentia acestora de a fi « singura cale », cautand astfel sa renege libertatea altor practici si credinte.
 11. Astazi nu mai suntem amenintati de discutiile despre originile si legitimitatea practicii si traditiilor noastre. Vom lasa deci trecutul trecutului si ne simtim in esenta preocupati de pezentul si viitorul nostru.
 12. Nu este recunoscuta existenta unui principiu absolut al raului reprezentat prin entitati ca Satan sau Diavol
 13. Credem ca trebuie sa cautam in sânul naturii ceea ce poate contribui la sanatatea noastra si ceea ce ne face sa ne simtim bine.

Simboluri Wicca: triplemoon, earth (pământ), god (zeu), fire (foc), pentacle (pentaclu).

Pentaclu Wicca

Pentru cititori:

Sunt sigura ca faptul ca ati ajuns sa cititi acest articol nu este intamplator, de aceea, va rog sa cititi cu atentie si sa nu faceti comentarii rautacioase,numai daca considerati ca am gresit cu ceva, dar eu nu cred pentru ca stiu lucrurile acestea din surse sigure. Si daca doriti sa aflati mai multe si chiar doriti sa urmati aceasta cale, va recomand cartile, ele va vor spune tot ce trebuie sa stiti.

*FA CEEA CE VREI SI CEEA CE ITI PLACE, ATATA TIMP CAT NU FACI RAU NIMANUI (NICI MACAR TIE)*

Acest articol este scris de Lutas Larisa.

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Discuții: 10 păreri

 1. Marceline Marceline
 2. Elisa Elisa
 3. Larii_lisa Larii_lisa
 4. Z.A. Z.A.
 5. Andreea Andreea
 6. brad patrick brad patrick
 7. brad patrick brad patrick
 8. Pocar feis (tina) Pocar feis (tina)
 9. Larii_lisa Larii_lisa

Spune părerea ta!

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.