Fileul – artistic sau brodat pentru interiorul casei tale


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!

Fileul este o împletitură din fire textile, naturale sau sintetice, cu ochiuri egale, în formă de pătrate sau romburi, folosită la confecţionarea unor obiecte decorative de uz casnic sau unelte.

Din timpuri străvechi, fileul a fost folosit de om pentru confecţionarea plaselor de pescuit. Femeile pescarilor lucrau plasa de pescuit din fileuri cu ochiuri mai mari sau mai mici, după mărimea peştilor ce urmau să fie prinşi sau după locul de pescuit.

Cu timpul însă, fileul a început să fie ornamentat cu diferite puncte şi modele, devenind astfel fileul artistic sau brodat, din care se confecţionează frumoase obicte de împodobit interiorul ca: perdele, feţe de masă, feţe de pernă, cuverturi, mileuri, etc.

Pentru a efectua un fileu simplu sau brodat sunt necesare următoarele ustensile:

 • o navetă din metal, unelta principală cu care se lucrează fileul şi pe care se înfăşoară aţa;

Naveta are o lungime de 10-18 cm, cu secţiunea rotundă, fiind lăţită la ambele capete, care sunt bifurcate adâncit, pentru a putea înfăşura aţa. În funcţie de fineţea aţei, a fileului şi de mărimea ochiurilor plasei ce se execută, se alege o navetă mai subţire sau mai groasă. În timpul lucrului naveta se ţine cu mâna dreaptă.

 • un beţişor, din lemn, metal sau material plastic, de 20-25 cm lungime, cu secţiunea rotundă şi de 2 până la 20 mm diametru;

Pe beţişor se formează ochiurilecare se lucrează cu naveta. Acesta trebuie să fie foarte neted pentru a nu agăţa firul în timpul lucrului. La nevoie se poate înlocui cu un creion sau cu andrele de grosimi diferite. În timpul lucrului beţişorul se ţine în mâna stângă.

 • o perniţă umplută cu nisip, care va servi ca suport pentru prinderea fileului. În lipsa acesteia fileul se poate fixa pe o masă sau un alt obiect din cameră, respectând distanţa necesară pentru lucru.
 • două ace de cusut mai mari – unul cu vârful bine ascuţit pentru a desface nodul, în cazul în care acesta  nu s-a înnodat bine pe beţişor şi al doilea cu vârful rotunjit (bontit) şi cu urechile mai largi (ac de canava) folosit pentru executarea broderiei de fileu.
 • foarfecele şi centimetrul nelipsite din orice casă deoarece sunt necesare pentru toate lucrurile de mână.
 • un gherghef din metal sau din lemn de formă rotundă sau pătrată, alcătuit dintr-o ramă dublă prevăzută cu un şurub care înlesneşte prinderea şi întinderea fileului pe care se va executa broderia artistică. Rama gherghefului trebuie să fie rezistentă pentru a nu se rupe când se întinde fileul. Pentru a nu aluneca mâna pe gherghef în timpul lucrului, este bine să fie înfăşurate cu fâşii de pânză, bine strânse.
 • aţa din care se execută fileul simplu şi broderia trebuie să fie rezistentă, cu firul uniform pentru a nu se scămoşa sau rupe în timpul lucrului, în culori diferite. De regulă pentru fileul simplu se foloseşte aţa de culoare albă sau crem. La execuţia broderiilor se pot folosi diferite culori în funcţie de modelul ales. Sunt indicate bumbăcelul, macrameul, coton-perle, firele de mătase naturală sau vegetală, precum şi cele sintetice.

Toate ustensilele şi materialele necesare executării fileului se pot procura de la magazinele de specialitate – mercerii. Persoana care execută fileul trebuie să stea într-o poziţie comodă , pe un scaun drept de care să-şi sprijine spatele , picioarele trebuie sprijinite pe podea sau pe un scăunel. Lucrul trebuie ţinut la o distanţă de aproximativ 30 cm de ochi, cu sursa de lumină în partea stângă sau în faţa persoanei care lucrează.

 

3 comentarii la „Fileul – artistic sau brodat pentru interiorul casei tale”

 1. Da, facutul unui fileu ridica o problema teribila: de unde cumperi o suveica sau naveta cu care sa lucrezi.
  Asta este si prolema mea. Vreau sa fac fileu, are cine sa ma invete dar nu am cu ce lucra.
  M-ati putea ajuta?
  Multumesc!

 2. Este grozava descrierea ta, multumesc mult. As aprecia foarte mult un link spre un video din care sa se vada cum se lucreaza.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

− 1 = 2