Catusnica sau iarba matei (Nepeta Cataria) – este o planta medicinala erbacee, perena. Creste cultivata si se gaseste in zona spontana prin fanete, tufarisuri, sub garduri vii, pe marginea drumurilor, in locuri pietroase sau gunoite. Popular se mai numeste cătusă mică, floare de nimica, iarba flocoasă. iarba-vântului, poala Sfintei Mării, smeiță.
De asemenea este o plantă sacră a druizilor. Rădăcina și frunzele au un miros mentolat cu de arome de feromoni de pisică, motiv pentru care le intoxică pisicile și șobolanii și respinge puricii și gândacii. Frunzele și vârfurile înflorite sunt adăugate la salate și pentru a da aromă cărnii. Ele pot fi preparate ca și ceai – frunzele și vârfurile înflorite tratează răcelile, calmează durerile de stomac, reduc febra, durerile de cap și calmează iritațiile pielii capului. Atunci când ardeți frunzele, fumul vă conferă o ușoară euforie, fără efecte dăunătoare.
Utilizare terapeutica si proprietati ale plantei
Partile aeriene inflorite ale plantei prezinta importanta in medicina umana populara. Planta poseda un miros puternic, penetrant. Este folosita in tratamentul tusei, tuberculozei si pentru tratarea altor afectiuni pulmonare, tulburarilor nervoase si stimularea secretiilor gastrointestinale.
Cand se culege iarba matei
Partile aeriene ale plantei, constand in varfurile inflorite, se recolteaza la inceputul imbobocirii, pe vreme frumoasa, dupa ce s-a ridicat roua. Se usuca la umbra, pe rame, in straturi subtiri.
Catusnica sau iarba matei – Beneficii si consum intern
Pentru tratarea tulburarilor nervoase, durerilor pectorale si stimularea digestiei prin excitarea secretiilor, se prepara:
- infuzie din 1 lingurita iarba matei maruntita, peste care se toarna 250 ml de apa in clocot. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se beau 1-2 cani de ceai de iarba matei pe zi.
- infuzie in vin, din 1 lingurita planta maruntita, peste care se toarna 200 ml cu vin fiert, in clocot. Se lasa acoperita infuzia 15 minute. Se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.
Iarba matei in uzul extern
Pentru stimularea salivatiei si combaterea durerilor de dinti, se folosesc frunze proaspete. Se spala si se mesteca indelung.
Părți folosite de la iarba matei: frunzele și vârfurile înflorite
Utilizări magice: frunzele erau mestecate de războinici pentru ferocitate în luptă. De asemenea erau folosite în ritualurile pentru frumusețe, fericire și iubire.
Imi place de tine ca gasesc multe articole interesante despre plante medicinale, despre spiritualitate si traditii
Îți mulțumesc că ne citești!