Iarba mâței, cățușnica sau catnip pentru oameni și pisici

Timp de citire estimat: 10 minute


Iarba matei napeta

Catusnica sau iarba matei (Nepeta Cataria) – este o planta medicinala erbacee, perena. Creste cultivata si se gaseste in zona spontana prin fanete, tufarisuri, sub garduri vii, pe marginea drumurilor, in locuri pietroase sau gunoite. Popular se mai numeste cătusă mică, floare de nimica, iarba flocoasă, iarba-vântului, poala Sfintei Mării, smeiță.

Rădăcina și frunzele de cățușnică au un miros mentolat, cu arome de feromoni de pisică, motiv pentru care le atrag pe pisici, respingând puricii și gândacii. Frunzele și vârfurile înflorite sunt adăugate la salate și pentru a da aromă cărnii. Ele pot fi preparate ca și ceai – frunzele și vârfurile înflorite tratează răcelile, calmează durerile de stomac, reduc febra, durerile de cap și calmează iritațiile pielii capului. Atunci când ardeți frunzele, fumul vă conferă o ușoară euforie, fără efecte dăunătoare.

Efectele catnip-ului asupra pisicii tale

Dacă ai o pisică, cel mai probabil ai auzit până acum despre iarba mâței, chiar dacă prin unele magazine o găsești sub denumirea în engleză de Catnip. Chiar dacă cei mai mulți sunt familiarizați cu iarba mâței, nu toată lumea știe ce tip de plantă este, dar nici cum afectează starea de spirit și comportamentul unei pisici.

Hai să aflăm împreună de ce pisicile înnebunesc când miros iarba mâței și dacă există o doză prea mare pentru o pisică

Catnip, sau Nepeta cataria, este o plantă comună care face parte din familia mentei. Frunzele de catnip au fost și sunt în continuare folosite pentru ceai, iar despre ceaiul din flori, se spune că ameliorează tusea. Este, de asemenea, un ingredient principal în unele spray-uri naturale împotriva insectelor.

Ce le face cățușnica pisicilor? Cum funcționează?

Pisicile au un organ suplimentar de miros, numit glanda vomeronazală, în cerul gurii. Această cale specială permite ca mirosurile care sunt colectate în nas și gură să fie transportate la creier.

Nepetalactona este uleiul care se găsește în frunzele plantei de catnip, care poate provoca schimbări de comportament la pisici. Pentru ca o pisică să fie expusă la această substanță, trebuie să simtă mirosul de catnip. Cățușnica sau iarba mâței imită hormonii sexuali ai felinelor, astfel încât pisicile care se bucură de această substanță vor prezenta adesea comportamente similare unei pisici în călduri (deși atât pisicile masculi, cât și femelele pot experimenta efectele).

Pisicile iubesc iarba matei sau catnip

Aceste comportamente pot include semne evidente de afecțiune, relaxare și fericire. Alte pisici vor manifesta comportamente active, cum ar fi joaca sau uneori chiar agresivitate.

Pentru pisicile care au o experiență pozitivă cu catnip, poate ajuta la reducerea anxietății și chiar la ameliorarea durerii.

Unii medici veterinari recomandată să se folosească catnip pentru a ajuta în anxietatea de separare dacă pisica ta va rămâne singură acasă pentru o perioadă lungă de timp.

Iarba mâței le face somnoroase pe pisici?

Nepetalactona este o substanță interesantă care afectează aproximativ 50-60% dintre pisici. Când este adulmecată, acționează ca un stimulent, făcând adesea pisicile să devină foarte jucăușe, răsturnându-se pe pământ și fiind în general hiperactive. Dar atunci când este mâncată, catnip-ul acționează ca un sedativ, determinând uneori pisicile să saliveze, să toarcă sau să adoarmă.

Iarba mâței are efect la toate pisicile?

Nu toate pisicile vor răspunde la compusul activ din catnip. Studiile veterinare sugerează că aproximativ 60% dintre pisici vor avea o reacție comportamentală la catnip. Există, de asemenea, dovezi care atestă faptul că răspunsul unei pisici la catnip este o trăsătură dominantă care se bazează pe genetică.

Cât durează efectul consmului de catnip?

Efectele consumului de iarba mâței vor varia, în funcție de pisică. De obicei, comportamentele asociate cu mirosul de catnip vor dura aproximativ 10 minute și apoi dispar treptat.

Ar putea dura 30 de minute fără a mirosi iarba mâței pentru ca pisica ta să devină din nou susceptibilă la efecte.

Catnip-ul își pierde potența în timp, așa că se recomandă să se păstreze într-un recipient ermetic pentru o prospețime maximă.

Pot să consume și puii de pisică catnip?

Catnip nu este dăunător pentru pisoi, dar majoritatea pisoiașilor nu vor reacționa la catnip până la vârsta de 6 luni sau chiar până la 1 an.

Unele pisici pot face excepție de la această regulă, deoarece își vor crește încet sensibilitatea de-a lungul anilor.

Este sigur pentru pisici să mănânce iarba mâței?

Pisicile pot ingera catnip și poate fi chiar util pentru tractul lor digestiv.

Planta catnip a fost de fapt folosită la oameni pentru proprietățile sale antidiareice. Totuși, este important ca pisica tă să nu ingereze cantități mari de catnip, deoarece acest lucru poate provoca tulburări digestive.

O cantitate prea mare de catnip poate cauza probleme de sănătate la pisici, cum ar fi vărsături, diaree, amețeli sau probleme legate de merss. Utilizează doar în cantități mici și poți să crești treptat doza, în fucție de sfaturile medicului veterinar.

Planta proaspătă este mai puternică decât forma uscată, așa că nu va trebui să oferi pisicii tale atât de mult. De asemenea, se recomandă evitarea uleiului de catnip deoarece este foarte concentrat.

Cum se utilizează Catnip pentru pisici?

Catnip este disponibil în mai multe forme:

  • Catnip proaspăt (creșterea propriei plante de catnip)
  • Catnip uscat
  • Spray-uri
  • Jucării umplute cu catnip uscat

Spray-urile cu catnip sunt o opțiune bună pentru pisicile care suferă de stomac deranjat de la ingerarea plantei. Poți pulveriza jucăria preferată a pisicii. De asemenea, poți presăra catnip uscat astfel încât pisica să aibă acces la el.

Utilizare terapeutică pentru oameni, beneficii și proprietati ale plantei

Partile aeriene inflorite ale plantei prezinta importanta in medicina umana populara. Planta poseda un miros puternic. Este folosita in tratamentul tusei, tuberculozei si pentru tratarea altor afectiuni pulmonare, tulburarilor nervoase si stimularea secretiilor gastrointestinale.

Când se culege iarba mâței

Partile aeriene ale plantei, constand in varfurile inflorite, se recolteaza la inceputul imbobocirii, pe vreme frumoasa, dupa ce s-a ridicat roua. Se usuca la umbra, pe rame, in straturi subtiri.

Potențialele beneficii pentru sănătate ale ceaiului de catnip

Iarba mâței este o plantă aromatică care conține antioxidanți și compuși volatili precum nepetalactona, timolul și pinenul care au diverse beneficii medicinale.

Când catnip-ul este uscat și folosit în ceai, apa fierbinte eliberează unii dintre acești compuși, pe care îi inhalezi și îi consumi pe măsură ce bei ceaiul. Pe baza prezenței acestor compuși volatili, ceaiul de catnip poate avea următoarele beneficii pentru sănătate:

Iarba mâței îmbunătățește somnul

Una dintre cele mai tradiționale utilizări ale plantei este ca ajutor pentru somn.

Nepetalactona găsită în catnip este foarte asemănătoare cu compușii activi majori numiți valepotriați găsiți într-o altă plantă populară pentru somn: valeriana. Are un efect sedativ asupra oamenilor și poate ajuta în caz de insomnie.

Puterea calmantă și blândă a catnip-ului îl face un remediu bun pentru copiii care au probleme cu somnul. De asemenea, poate ajuta la relaxarea tensiunii care cauzează durere de cap.

Interesant este că, deși catnip-ul poate face pisicile să o ia razna atunci când se joacă cu el, planta va avea un efect sedativ și asupra lor dacă o ingerează.

Ameliorează stresul și anxietatea

Efectele calmante și sedative ale catnip-ului îi oferă multe beneficii pentru ameliorarea stresului și a anxietății.

De fapt, este recomandat de mulți ani pentru ameliorarea tulburărilor nervoase și este adesea un ingredient în ceaiurile de relaxare din plante.

Catnip-ul susține relaxarea și poate fi benefică pentru stresul cronic și anxietate, precum și pentru susținerea sănătății mintale generale.

De asemenea, este un bun remediu pe bază de plante pentru copii ce poate ajuta la calmarea hiperactivității.

Este un remediu pentru tuse, răceală și febră

O altă utilizare medicinală tradițională este folosirea plantei pentru a ajuta la diminuarea simptomelor răcelii și a altor boli.

Împreună cu alte ierburi precum rădăcina de lemn dulce, catnip-ul este adesea folosit ca remediu natural pentru tuse și dureri de gât. În studii s-a descoperit că are proprietăți antispastice și bronhodilatatoare care calmează în mod natural tusea și pot chiar ajuta la astmul bronșic.

Planta de Catnip este, de asemenea, o plantă diaforetică. Diaforeticele sunt folosite pentru a ajuta organismul să transpire în caz de febră, prin inducerea transpirației ajutând organismul să scape mai repede de infecție.

Pentru tuse, răceală și dureri de gât, încearcă catnip în amestec cu busuioc. Pentru febră, fă un ceai cu catnip și alte ierburi precum menta și soc.

Îmbunătățește digestia

Proprietățile antispastice ale catnip-ului îi oferă beneficii pentru calmarea indigestiei și a crampelor.

De asemenea, acționează ca un carminativ, ceea ce înseamnă că ameliorează gazele și poate ajuta în caz de constipație și balonare. Proprietățile antiinflamatorii ale catnipului calmează inflamația în sistemul digestiv și ajută în caz de durere.

O infuzie de catnip poate fi folosita extern pe stomacul bebelușilor pentru a calma colicile, in timp ce un ceai poate ajuta adulții cu stomac deranjat si femeile cu greturi matinale.

Are efecte antiinflamatorii, calmează durerile și crampele menstruale

Proprietățile antiinflamatorii ale catnip-ului îl fac util pentru calmarea inflamației interne și externe, precum și a durerii.

În mod tradițional, catnip a fost folosit pentru o gamă largă de probleme dureroase, inclusiv artrită, gută, dureri de cap și dureri musculare.

Ceaiul de catnip poate ajuta la ameliorarea crampelor menstruale dureroase, a durerilor de cap și a durerilor gastrointestinale. Poate fi folosit și extern ca infuzie sau într-o baie pentru dureri osoase și musculare.

Iarba mâței este una dintre plantele cheie care ajută în durerea și crampele de la contracțiile uterine postpartum.

Cățușnica sau iarba mâței – Modalități de consum intern

Pentru tratarea tulburarilor nervoase, durerilor pectorale si stimularea digestiei prin excitarea secretiilor, se prepara:

  • infuzie din 1 lingurita iarba matei maruntita, peste care se toarna 250 ml de apa in clocot. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se beau 1-2 cani de ceai de iarba matei pe zi.
  • infuzie in vin, din 1 lingurita planta maruntita, peste care se toarna 200 ml cu vin fiert, in clocot. Se lasa acoperita infuzia 15 minute. Se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.

Iarba matei pentru uz extern

Pentru stimularea salivației și combaterea durerilor de dinți, se folosesc frunze proaspete. Se spală și se mestecă îndelung.

Alături de compușii săi calmanți și antiinflamatoriă, proprietățile antiseptice fac această plantă utilă pentru tratarea infecțiilor cutanate și accelerarea vindecării rănilor și tăieturilor minore.

Catnip-ul poate fi folosit extern ca un balsam sau extract pentru problemele pielii, dar a fost, de asemenea, prescris în mod tradițional, sub formă de ceai, pentru urticarie.

Părți folosite de la iarba matei: frunzele și vârfurile înflorite

Utilizări magice: frunzele erau mestecate de războinici pentru ferocitate în luptă. De asemenea, erau folosite în ritualurile pentru frumusețe, fericire și iubire.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Iarba mâței, cățușnica sau catnip pentru oameni și pisici”

  1. Imi place de tine ca gasesc multe articole interesante despre plante medicinale, despre spiritualitate si traditii

    1. Îți mulțumesc că ne citești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *