Iarba neagra – proprietăți și utilizări terapeutice

Timp de citire estimat: 6 minute


Iarba neagraCalluna vulgaris, Calluna erica, Erica vulgaris – este un arbust pitic indigen, tarator. Iarba neagra este intalnita in solurile nisipoase, pietroase, sarace in azot si puternic acide, mai ales prin pinete, in raristea gorunetelor, pe islazuri. Formeaza suprafete intinse la altitudinile de 850-950 m pe Valea Sebesului (jud Alba), Depresiunea Gurahont (jud Arad), Valea Belisului, Valea Ierii, Valea Somesului (jud Cluj), depresiunea Brad (jud Hunedoara).

Planta de iarba neagra oferă un punct de sprijin agricultorilor din mediul rural care o folosesc ca și combustibil, furaje, ceai, colorant și ca stuf. Cultivarea acestor plante crește fertilitatea solurilor.

Ce proprietăți și utilizări terapeutice are iarba neagră?

Lăstarii înfloriți de iarba neagra sunt folosiți pentru insomnie, dureri de stomac, tuse și probleme de piele. Iarba neagra utilizată în stare proaspătă sau uscată, întărește inima și ridică ușor tensiunea arterială. Este ușor diuretică. Proaspete sau uscate, florile se fierb la foc mic – 4 lingurițe la o cană de apă, doza este de jumătate de ceașcă pe zi.

Alte utilizări medicale: anti-anxietate ; antireumatic ; antiseptic ; colagog ; depurativ ; diaforetic ; diuretic ; expectorant ; sedativ ; vasoconstrictor.

Iarba neagra sau calluna vulgaris are o lunga istorie de utilizare ca medicament în medicina populară . În special, este un bun antiseptic urinar, diuretic, cunoscută pentru dezinfectarea tractului urinar și creșterea ușoară a producției de urină. Mugurii florilor de iarba neagra au efect antiseptic , astringent, colagog , depurativ , diaforetic, diuretic , expectorant, sedativ ușor și vasoconstrictor.

Planta poate fi macerată și folosită în prepararea unei creme pentru reumatism si artrită. Cataplasma fierbinte cu iarba neagra este un remediu traditional pentru degerături. Infuzia de lăstari de flori este utilizată în cazul tusei, a răcelilor, a vezicii urinare, tulburărilor renale , în cistită , etc. Un remediu homeopatic este facut din ramurile proaspete. Acesta este utilizat în reumatism, artrită și insomnie.

Ceai cu iarba neagra pentru uz intern

Pentru afectiunile renale si ale cailor urinare (cistite, uretrite, cistopielite, cistite cronice, cistite cu afectiuni prostatice), se prepara:

  • infuzie din 1 lingurita (2-4 g) peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara si se bea o cana pe zi.

Pentru diaree, hemoragii, ca cicatrizant, se prepara:

  • decoct din 5-8 g de planta uscata maruntita la 100 ml de apa. Se fierbe 5 minute la foc mic. Se lasa la racit 10-15 minute, se strecoara si se bea caldut.

În cazul litiazei renale, colicilor abdominale reumatismului, amigdalitei, inflamatiilor laringo-faringiene, tusei, anuriei, ca febrifug si sedativ, se prepara:

  • decoct de iarba neagra, din 15-20 g de planta uscata, maruntita, la jumatate de litru de apa. Se fierbe 10-15 minute la foc mic, se lasa la racit cam tot atat, se strecoara si se bea cate o cana (250 ml) pe zi.

Pentru ameliorarea obezitatii, celulitei, inflamatiilor laringo-faringiene, tusei, anuriei, reumatismului, litiazei renale, colicilor abdominale, se prepara:

  • infuzie de iarba neagra, din 1 lingura de planta inflorita uscata si maruntita peste care se toarna 300 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute, se strecoara si se bea in cursul unei zile.

Remedii cu iarba neagra pentru uz extern

Pentru cicatrizarea ranilor, se prepara un ceai concentrat de iarba neagra. Se adauga 15-20 g planta uscata la 500 ml de apa. Se fierbe 10-15 minute la foc mic. Se lasa la racit 10-15 minute. Se fac spalaturi locale, folosindu-se un tampon de vata.

Recoltare ~ Cand se culege iarba neagra

Partile aeriene ale plantei se recolteaza in timpul infloritului. Se taie ramurelele tinere cu frunze si flori. Florile se culeg apucand fiecare floare in parte. Ambele produse se usuca la umbra, in strat subtire in camere bine aerisite.

Părți folosite în remedii naturiste: partea înflorită a plantei

Alte utilizări ale arbustului iarba neagra

Rămurelele au multe utilizări, inclusiv în confecționarea acoperișurilor, ca pat sau umplutura pentru saltele, pentru izolare, pentru frânghie și pentru a face mături. Ramurile uscate sunt un bun combustibil. Din portaltoi se pot face instrumente muzicale de suflat. Un colorant galben este obținut din planta de iarba neagra. Coaja este o sursă de tanin. Toate, cu excepția soiurilor foarte pitice, au nevoie de tundere în fiecare primăvară, în scopul de a le menține compacte.

Iarba neagra in ritualurile magice

Iarba neagra este o plantă sacră asociată cu planeta Venus. Este purtată ca protecție împotriva violului și a altor infracțiuni violente, sau doar pentru a aduce noroc. Planta cu flori albe este cea mai indicată pentru scopul de a aduce noroc și pentru a diminua pasiunea pețitorilor nedoriți.

Atunci când este arsă afară alături de frigă, atrage ploaia – sau se bagă cu feriga în apă și se stropește prin jur pentru a invoca ploaia. Mult timp această plantă a fost folosită pentru a invoca spiritele, fantomele.

Planta cu flori roșii este utilizată pentru pasiune, pentru a începe sau termina o afacere. Cea cu flori violet este pentru dezvoltarea spirituală.

Daca vrei sa ai aceasta planta in gradina ta si este dificil sa o gasesti in flora spontana, iti sugerez sa-ti cumperi cateva seminte de iarba neagra sau o planta la ghiveci.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *