Libertate sau control? Ce inseamna sa fim liberi?

Ce preferăm, libertate sau control? Nu la nivel de cuvinte, la nivel de realitate, la nivel de practic. Dincolo de cuvinte se ascund mult mai multe, aşa că acel ceva mă interesează pe mine, acel ceva ce nu poate fi înţeles la orice nivel. Putem descifra ce e dincolo de ele? Pentru că de foarte multe ori cuvintele ne pot ţine prizonieri sau chiar ne pot face sclavi. Suntem capabili să citim dincolo de mesaj, dincolo de litere, să percem ce vor alţii de la noi la nivel nonverbal, paraverbal ..? NLP?

Ce inseamna libertate?

Atunci când cerem ajutorul cuiva, sau când lăsăm pe altcineva să ne facă „treaba”, în acel moment nu facem decât să ne lăsăm controlaţi, mai mult sau mai puţin, depinde de ceea ce cerem. Tind să cred că cel mai bine este ca fiecare să facă ceva pentru el însuşi. Chiar şi atunci când cerem un sfat e posibil să ne lăsăm uşor „controlaţi” de ideile, părerile, prejudecăţile celorlalţi.

În momentul de faţă nici nu mai ştim să facem diferenţa între libertate şi control…de fapt libertatea este controlată de control.Funny, dar aşa este, cel puţin aşa cred eu. Cei mai mulţi dintre noi preferă să aibă sefi, preferă să se lase guvernaţi, preferă ca alţii să facă ceva pentru ei, deoarece ei nu se consideră capabili să facă ceva pentru ei înşişi.

De ce am avea nevoie de atâţia şefi când cel mai bun şef este propria persoană? Noi suntem cei care de fapt vrem să fim controlaţi, chiar căutăm tot felul de scuze pentru a atrage controlul în viaţa noastră. Dar, cum toate lucrurile se întâmplă pentru a ne învăţa lecţia, probabil şi acest control are rolul lui în societate. Deci, să ne învăţăm cât mai repede lecţia ca să putem face cât mai repede următorul pas, poate va fi spre libertate, şi nu spre un control mai „aspru”.

Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Discuții: 13 păreri

  1. Ştefan Dumitru Afrimescu Ştefan Dumitru Afrimescu

Spune părerea ta!

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.