Libertate sau control? Ce inseamna sa fim liberi?

Timp de citire estimat: 2 minute


Libertate-sau-control

Ce preferăm, libertate sau control? Nu la nivel de cuvinte, la nivel de realitate, la nivel de practic. Dincolo de cuvinte se ascund mult mai multe, aşa că acel ceva mă interesează pe mine, acel ceva ce nu poate fi înţeles la orice nivel. Putem descifra ce e dincolo de ele? Pentru că de foarte multe ori cuvintele ne pot ţine prizonieri sau chiar ne pot face sclavi. Suntem capabili să citim dincolo de mesaj, dincolo de litere, să percem ce vor alţii de la noi la nivel nonverbal, paraverbal ..? NLP?

Ce inseamna libertate?

Atunci când cerem ajutorul cuiva, sau când lăsăm pe altcineva să ne facă “treaba”, în acel moment nu facem decât să ne lăsăm controlaţi, mai mult sau mai puţin, depinde de ceea ce cerem. Tind să cred că cel mai bine este ca fiecare să facă ceva pentru el însuşi. Chiar şi atunci când cerem un sfat e posibil să ne lăsăm uşor “controlaţi” de ideile, părerile, prejudecăţile celorlalţi.

În momentul de faţă nici nu mai ştim să facem diferenţa între libertate şi control…de fapt libertatea este controlată de control.Funny, dar aşa este, cel puţin aşa cred eu. Cei mai mulţi dintre noi preferă să aibă sefi, preferă să se lase guvernaţi, preferă ca alţii să facă ceva pentru ei, deoarece ei nu se consideră capabili să facă ceva pentru ei înşişi.

De ce am avea nevoie de atâţia şefi când cel mai bun şef este propria persoană? Noi suntem cei care de fapt vrem să fim controlaţi, chiar căutăm tot felul de scuze pentru a atrage controlul în viaţa noastră. Dar, cum toate lucrurile se întâmplă pentru a ne învăţa lecţia, probabil şi acest control are rolul lui în societate. Deci, să ne învăţăm cât mai repede lecţia ca să putem face cât mai repede următorul pas, poate va fi spre libertate, şi nu spre un control mai “aspru”.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

13 răspunsuri la „Libertate sau control? Ce inseamna sa fim liberi?”

  1. Avatar UBSTUDENTS

    daca nu vom realiza  si  vom face ceva repede  chiar nu vor mai fi posibilitati de a ne opune !
     
    internetul nu e mai e liber  !

  2. Avatar Ştefan Dumitru Afrimescu
    Ştefan Dumitru Afrimescu

    OK!
    Volumul se termină cu un poem, în care vă condamn pe toţii, pe viaţă, la libertate. Dar, şi cu o întrebare: “Da. Şi ce veţi face cu ea?” Întrebare încă valabilă, chiar şi pentru cititorii siteu-lui dvs. Cu prietenie-Şt.D.Afrimescu

    1. Ce pot să fac în afară de a-mi trăi în continuare viaţa?

  3. Din ideea că libertatea mea încetează când începe libertatea celorlaţi eu am înţeles că eu sunt liberă să fac ce vreau atâta timp cât nu este implicată libertatea celor din jurul meu, adică să nu “îi oblig” sau să implic pe alţii doar pentru că vreu eu – şi sunt de acord.
    Civilizaţie? Ceea ce numim civilizaţie în ziua de astăzi înseamnă îngrădirea de către alţi oameni care sunt la putere şi nu numai a libertăţii nostre “nu ai voie să faci aia, aia” spuen legea- s-a ajuns până la nivelul de a nu avea voie să stai pe iarbă în parc, vorba aia ca să te relaxezi.
    Şi nu încerc să dau vina pe sistem, pur şi simplu aici s-a ajuns. Prin acest articol am vrut să subliniez ceea ce înseamnă să “fii controlat” – ceea ce se întâmplă foarte mult astăzi, însă foarte mulţi nici nu ştiu că sunt controlaţi, au impresia că este alegerea lor ceea ce se întâmplă. nu vreau să dau vina pe nimeni pentru ceea ce se întâmplă, iar dacă este vorba de o vină, ar trebui să ne asumăm răspunderea toţi, putem spune chiar că toţi participăm la ceea ce se întâmplă.

    “Vizualizarea fragmentului din “hermeneutica libertăţii”?”

  4. Avatar Ştefan Dumitru Afrimescu
    Ştefan Dumitru Afrimescu

    Bună.
    Mai întai vă mulţumesc pentru vizualizarea fragmentului din “hermeneutica libertăţii”. Apoi, să vă spun că postările (comentariile) voastre sunt interesante, dar scăpaţi din vedere că, libertăţile fiecăruia ar trebui să se termine acolo unde încep libertăţile celorlalţi. Apoi că, nu există libertăţi fără acele constrangeri liber consimţite. De altfel, nici nu există civilizaţie fără ele. Şi-apoi, atunci cand vii dintr-o jumătate de secol de dictatură, la ce fel de libertate vă aşteptaţi? Sau cat de pregătiţi erau romanii, pentru a şti ce să facă, cu libertăţile dezlănţuite de după 1990? Dovadă? Cei mai mulţi dintre noi nu prea am ştiut ce să facem cu libertatea. Ne-am apucat de furat, de înşelăciuni, de crime, de violuri, de spart bănci şi bancomate, de inventat jocuri piramidale, de traficat minore şi cerşetori, etc Trebuie să spun însă că poemele vol Hemeneutica libertăţii sunt scrise înainte de 1990, că au zcut 10 ani la Editura Cartea Roamnească şi că au putut apărea abia după 20 de ani de libertate. Cu prietenie-Şt.D. Afrimescu

  5. Avatar Smart and funny
    Smart and funny

    i love ultimul loc, i love porcusoru, i love jorjette!

    1. Mulţumesc, mulţumesc! ;;)

  6. Drumul pe care mi l-am “marcat” pentru viitor este unul care duce spre libertate, vreau să-mi transpun visele în realitate. E puţintel greu să mă desprind de tot ceea ce am fost învăţată, dar cum ai spus, “dincolo” sunt mult prea multe lucruri care mă atrag.

    În situaţia de faţă sunt extrem de multe aspecte pe care le consider inutile, lucruri cu care până nu demult mă identificam. Ideea este că acest control tot creşte, şi creşte.

    Vorbeam cu nişte persoane din Germania, la ei controlul este foarte mare ( nu au voie de exemplu să facă foc pe propriul pământ ). Au foarte multe interdicţii, motiv pentru care ei au ales să se mute în România pentru următorii 10-15 ani când şi la noi va fi la fel. Oricum , noi ne plângem de multe şi uităm să ne bucurăm de puţina libertate care totuşi ne-a mai rămas. E şi asta un semn :)) .

  7. Avatar Porcusorul Radioactiv
    Porcusorul Radioactiv

    S-a incercat creerea de echipe in care sa nu existe sef. N-a mers. In principiu oamenii au nevoie sa fie controlati pe undeva. Intr-o lume fara control se naste anarhia.
    Mii de ani a functionat controlul mai mult sau mai putin subtil prin religie. Eu nu accept asta, dar pe global a functionat, lumea era cat de cat “tinuta in frau” de teama ca “vezi tu dincolo”.
    Totusi, lauda exceptiilor care pot trai liber. Mi-as dori sa fiu si eu printre ei. Deocamdata doar visez la asta.

  8. Avatar Smart and funny
    Smart and funny

    cica mi-am concediat de mult seful, asa, de nebun!

  9. Avatar vreauultimulloc
    vreauultimulloc

    Libertatea e motivul cel mai mare de discriminare asupra caruia nu lupta nimeni. Pe toate planurile se vor gasi oameni sa te condamne si sa te judece cand alegi sa fii liber.
    Nu se poate duce decat un razboi de gherila cu genul asta de sclavie. Nu poti sa te decari liber, ci doar sa pari ca esti subordonat dar sa iti mai pastrezi o scanteie de nebunie si speranta.
    Orice forma de organizare inventata pana la momentul curent presupune un lider ceea ce invetiabil implica subordonarea. Asa ca nu ai cui sa ceri ajutor…
     

  10. Nu exista libertatea in modul in care o percepi tu. Ne controlam unii pe altii, nu exista libertatea absoluta, si nici nu ar fi ok sa existe.

    1. Paul: Eu una consider că există şi deasemenea cred că mulţi dintre noi nu vor să o trăiască. Pentru mine este foarte ok că există şi e una dintre posibilităţile care îmi “fac cu ochiul”.

      Vreauultimulloc: Aşa este, sunt cei care arată cu degetul pe cei care nu sunt la fel ca ei, pe cei care au reuşit să iasă din turmă şi să-şi urmeze simţămntele, şi nu mintea. Oricum nu cer ajutor la nimeni. Ştiu doar că există comunităţi unde nu există şefi, şi sunt persoane care se îndreaptă către acest stil de viaţă, sunt persoane care nu mai pot să accepte acest sistem.

      Smart and funny: Bravo, e foarte plăcut să fii propriul şef! Atunci totul depinde de tine, de ceea ce alegi să faci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *