A devenit oficial! Acel tub de inghetata chiar îţi poate controla creierul şi-ţi poate spune “Mănâncă-mă”!
Studiile A U. S. efectuate de Centrul Medical din Dallas au descoperit că anumite grăsimi din anumite feluri de mâncare cum ar fi îngheţata şi hamburgherii pun stăpânire pe creier.
Substante din inghetata şi hamburgeri îţi pot controla creierul!
Odată ajunse acolo, moleculele de grăsime declanşează creierul spre a transmite mesaje către celulele corpului, avertizându-le să ignore semnalele de reprimare a apetitului (până la trei zile) primite de la leptină şi insulină- hormoni implicaţi în reglarea greutăţii.
“În mod normal, corpul nostru este obişnuit să dea un semnal atunci când are de ajuns, dar asta nu se întâmplă tot timpul, mai ales când mănânci ceva bun,” a spus cercetătoarea Deborah Clegg în declaraţia sa.
“Ceea ce am arătat prin acest studiu este că întreaga chimie a creierului unei persoane poate fi schimbată într-o perioadă de timp foarte scurtă . Descoperirile noastre sugerează că atunci când mănânci ceva cu un conţinut ridicat de grăsimi, creierul tău este “lovit” la un moment dat de acizii graşi şi devine rezistent la insulină şi leptină. Din moment ce creierul nu-ţi mai spune să te opreşti, exagerezi”.
Cercetătorii au aflat deasemenea, că un anumit tip de grăsime- acidul “palmitic” care se găseşte în carnea de vită, în unt, brânză şi lapte, este în mod particluar “eficace” în instigarea acestui mecanism.
Studiul a fost efectuat pe şoareci şi şobolani, dar oamenii de ştiinţă spun că rezultatele lor, publicate în “The Journal of Clinical Investigation”, ar trebui să rigidizeze recomandările dietetice, ducând la o limitare a grăsimilor saturate, deoarece acestea te fac “să mănânci mai mult” .
Studiul a fost organizat prin expunerea şobolanilor şi a şoarecilor, hrăniţi în moduri diferite- prin injectarea diferitelor tipuri de grăsime în creier, infuzii de grăsime prin artera carotidă sau printr-un tub stomacal timp de trei zile.
Animalele au primit aceeaşi cantitate de calorii şi grăsimi, însă doar tipul de grăsime a fost diferit. Tipurile de grăsime au inclus: acid palmitic, acid gras monosaturat, acid oleic nesaturat care se găseşte în uleiurile de măsline şi de sâmburi de struguri.
“Acţiunea a fost specifică acidului palmitic, care se găseşte în cantităţi destul de ridicate în produsele bogate în grăsimi saturate” , a afirmat Clegg.
Sursa: Reuters
Studiul este efectuat pentru produsele din “exteriorul” ţării noastre, dar nu cred că ar fi “rău” să fim atenţi la ce anume mâncăm. Şi nu e vorba doar de ceea ce am scris mai sus, ci de faprul că foarte multe produse de pe piaţă sunt crescute pe baza “hormonilor”, care au un efect distructiv asupra organismului nostru, si nu numai.
Lasă un răspuns