Maslinul este un copac sacru vesnic verde


maslinul sacru de 1500 de ani
0
0

Maslinul este un tip de arbore de talie mai mica, ce apartine familiei Oleaceae. Exista 6 subspecii de maslini si sute de soiuri, produse prin reproducerea selectiva. Maslinul provine de pe coasta Marii Mediterane si din Asia de Vest. Datorita popularitatilor fructelor (maslinelor), in prezent maslinele pot fi gasite in zonele temperate si calde din intreaga lume. Maslinele prefera vremea calda si perioade lungi de soare in timpul zilei. Chiar daca pot supravietui pe diferite soluri, pamantul calcaros ii ofera cele mai bune conditii pentru productia de fructe.

Maslinul – generalitati

Maslinele sunt predispuse la boli fungice si sunt adeseaa vizate de diverse insecte care isi depun ouale si distrug tesuturile plantei. Din fericire, maslinii sunt destul de numerosi si nu sunt pe lista de plante pe cale de disparitie,

Maslinul este un arbust vesnic verde. Coroana este bine ramificata si rotunjita a forma. El are frunze ovale, alungite, de un verde-gri pe partea superioara si albicioase pe cea inferioara.

Maslinul are flori mici, albe, aranjate in grupuri. Florile au textura de tip pana si au un miros frumos. Produce fructe mici, in forma de ou, care ajunge de obicei la 0,6 – 0,8 cm in lungime. Fructul contine o samanta mar, care mai este cunoscut si sub numele de piatra.

Maslinul incepe sa infloreasca dupa 4 ani, Prima recolta poate fi asteptata dupa 15 ani. Culoarea maslinelor depinde de maturarea fructului. Maslinele verzi sunt necoapte. Fructele coapte sunt de un violet inchis spre negru. Maslinele nu pot fi consumate direct din copac. Maslinele recoltate trebuie mai intai sa fi prelucrate in saramura inainte de deveni bune la gust pentru consum.

Mituri si legende despre maslin

El aparține celor 4 specii de copaci, pe care Sf. Maria i-a rugat să-și aplece crengile pentru ca să poată trece râul și să ajungă la poartă la Pilat, unde fusese răstignit Iisus. Deoarece măslinul a împlinit dorința Mariei, el a fost binecuvântat să fie un copac sacru, iar din fructele lui să se extragă uleiul pentru candele.

maslin-sacru-de-1500-de-ani

Aromânii cred că în anul în care apare de mai multe ori curcubeul, va fi recoltă bună de măsline.

Măslinul este printre singurele specii de copaci care se găsesc pe pământ datând de peste 2000 de ani. În Italia măslinii vechi sunt specii ocrotite.

Etichete: #Asia, #Fructe, #Legende, #Mituri, #Verde

Despre autor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *