Mierla si cantecul ei – simbolistica, superstitii, informatii generale


mierla si cantecul mierlei
2
0

Gândirea Magico – Religioasă la români (un dicţionar al lui Ion Taloş) ne spune ca mierla a fost la origine fiica unui preot care spăla lâna neagră la râu și se scălda. O zână invidioasă pe frumusețea ei îi fură hainele, astfel încât ea nu putu să apară în fața tatălui ei. De aceea se înveli în lână și se rugă lui Dumnezeu să o prefacă într-o pasăre.

mierla

Sturzul vru să se căsătorească cu ea, dar ea se prefăcu într-o trestie, apoi în floare, în cruce, în viță de vie, în paltin sau în fântână pentru a scăpa de dorința acestuia.

Informatii generale despre mierla si cantecul ei

 • Mierla (Turdus merula) este o pasare ce face parte din categoria dimorfismului, ceea ce inseamna ca penajul femelei este complet diferit de cel al masculului. Masculul este de culoare neagra, insa femelele sunt adesea maronii cu pete si cu dungi in zona pieptului. Ciocul portocaliu-galbui si portocaliul ochilor fac din masculii mierla unele dintre cele mai evidente pasari.
 • Cantecul mierlei este probabil unul dintre cele mai frumoase si mai iubite cantece.
 • Primul cantec al mierlei poate fi auzit de pe la sfarsitul lunii ianuarie, inceputul lunii februarie, desi in mediul urban e posibil sa fie ceva mai rapid.
 • Studiile au aratat ca primele mierle care canta sunt de fapt masculii care au iesit din ou in anul precedent. Mierlele adulte nu incep sa cante decat tarziu, prin luna martie.
 • Mierlelor le place sa cante dupa ploaie.
 • Perioada in care mierlele canta continua si pe perioada verii, dar este deja neobisnuit sa auzi cantecul unei mierle dupa mijlocul lui iulie.
 • Pentru o pereche de mierle, este suficienta o perioada de 11-14 zile pentru a-si face cuib. Cea mai mare parte din munca este a femelei.
 • Doar femela este cea care cloceste ouale, dar masculul ajuta la hranirea puilor.
 • Majoritatea puilor de mierla nu se indeparteaza prea mult de locul in care s-au nascut.
 • Cea mai veche mierla descoperita avea peste 20 de ani.

Ce mananca mierlele?

Mierlele mananca insecte, viermi si fructe de padure.

Video – Mierle – mascul si femela ce isi hranesc puii.

Cantecul mierlei – Semnificatie

Cantecul masculului se aude de pe la sfarsitul lui ianuarie pana pe la inceputul verii. Cantecul lui face parte din ritualul de atragere al femelei si adesea este performat de la inaltime.

Pe langa piesa frumos melodioasa a mierlei, exista si o varietate de apeluri pe care aceasta le foloseste pentru a comunica cu alte pasari. Prin identificarea si intelegerea posibilelor semnificatii ale acestor apeluri, ne putem imbunatati experienta de a urmari si intelege actiunile pe care le implica activitatile lor zilnice.

Si spre final, iti fac cunostinta cu minunatul cantec al mierlei, cantec apreciat in poezii si melodii celebre.

Etichete: #Pasari, #Simbol, #Superstitii

Despre autor

2 comentarii la „Mierla si cantecul ei – simbolistica, superstitii, informatii generale”

 1. Am norocul ca în gradinile din fața geamului sa trăiască o pereche de mierle.
  Primăvara fac spectacol, nu glumă!
  Acum, la mijloc de aprilie, îsi hrănesc puiul … sau puii.
  Nu sunt un mare fan al bird watching-ului însă aceste două vietăți mi-au atras atenția si chiar am ajuns să le urmăresc cu binoclul.
  Recomand! Detaliile fac diferența.
  Numai bine!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *