Sfaturi şi soluţii pentru întărirea sistemului imunitar

Timp de citire estimat: 5 minute


lamaia-pentru-sistemul-imunitar

Pregăteşte-te să faci faţă bolilor sezonului rece

Dacă răceşti uşor, dacă eşti predispus la tot felul de infecţii, este foarte probabil ca sistemul tău imunitar să nu funcţioneze la cote maxime. Numai adoptând o igienă de viaţă impecabilă şi cu ajutorul stimulenţilor naturali, ne putem asigura că bolile de sezon nu ne vor face probleme.

Ce înseamnă un sistem imunitar eficient

În cazul unui sistem imunitar care funcţionează bine, intruşii (microorganismele care pot provoca boli) sunt detectaţi şi combătuţi din vreme.

celulele-albe

Cu depistarea “intruşilor” se ocupă celulele macrofage (globulele albe). Ele “patrulează” permanent prin ţesuturi în căutare de viruşi, bacterii, ciuperci etc., neutralizându-le. Macrofagele sunt sprijinite în activitatea lor de limfocitele T – a doua linie de apărare a organismului – al căror rol este de a înlătura germenii care au reuşit totuşi să se însinueze mai profund în corp. Acestea au şi capacitatea de a mobiliza întregul sistem imunitar, fiind sprijinite în această acţiune de limfocitele B. Acestea din urmă produc anticorpi, care imobilizează agenţii nocivi.

lupta celulelor albe

Limfocitele T sunt totodată şi arhiva sistemului imunitar. Ele dispun de o memorie în care sunt stocate toate tipurile de atacanţi cunoscuţi pe durata vieţii. Cei noi sunt la rândul lor înregistraţi, ca să poată fi recunoscuţi ulterior şi anihilaţi imediat.

Din acest război iese victorios organismul uman numai atunci când sistemul imunitar este intact. În caz contrar, se instalează boala.

Primele semne care indică slăbiciunea

organism-slabit
  • Prelungirea unor perioade de semiboală, cum ar fi revenirea în repetate rânduri a unor răceli şi/sau infecţii micotice foarte rezistente la tratament (de exemplu, la unghii, la nivelul organeor secuale sau interne).
  • Senzaţia permanentă de oboseală, instalarea cronică a acesteia.
  • Prezenţa strărilor de epuizare pe durate lungi de timp.
  • Scăderea performanţelor intelectuale, a capacităţii de muncă şi concentrare.
  • Nevoia exagerată de somn.

Patru plante cu efect stimulator

Există o serie de plante care contribuie la întărirea sistemului imunitar, graţie concentraţiei mari de vitamine şi minerale. Echinacea, usturoiul, ciuboţica cucului şi măceşul sunt cele mai bune dintre ele.

  • Faceţi de două ori pe an câte o cură de şase săptămâni cu tinctură sau suc de echinacea luând de 3 ori pe zi, în timpul meselor câte 20 de picături (sau 2 lunguriţe).
  • Câteva picături de ulei de ciuboţica cucului adăugate într-o cană cu infuzie de tei, băute zilnic, asigură integritatea organismului dumneavoastră în faţa bolilor.
  • Zdrobiţi 40g de usturoi şi lăsaţil la macerat în 200ml alcool timp de 10 zile. Strecuraţi soluţia printr-o pânză. Luaţi câte 10-20 de picături pe zi, dizolvate în puţin lapte sau puse pe o bucăţică de zahăr.
  • Puneţi la macerat într-un litru de apă 100g fructe de măceş. După 12 ore strecuraţi şi beţi câte 2-3 căni zilnic, în cure de minimum o lună.

Sfatul nutriţionistului

Dieta zilnică trebuie să asigure în primul rând necesarul de vitamine indispensabile în procesul de autoapărare a organismului. Vitamina C este cea mai importantă dintre ele. Necesarul zilnic este de 75mg. Fructele şi legumele sunt cele mai importante surse de betacaroten, bioflavonoide şi seleniu, de aceea nu trebuie să lipsească, indiferent de anotimp. Produsele din grâu integral, fasolea, soia, peştele, sunt bogate în acizi graşi Omega 3, care luptă împotriva radicalilor liberi, responsabili de apariţia fenomenului de îmbătrânire prematură. Includeţi-le de cel puţin de 2 ori pe săptămână în alimentaţie.

Reduceţi consumul de cafea şi cola în favoarea celui de ceai negru, care are efect stimulator. Fumatul are un efect nefast si asupra sistemului imunitar, căci scade nivelul de vitamina C din organism, de aceea ar fi bine să renunţaţi chiar de azi la acest obicei nesănătos.

Apelaţi la apiterapie

Produsele apiterapeutice, prin conţinutul mare de principii active, asigură un sistem imunitar puternic.

apiterapie e1289395085379
  • O bucată de facure mestecată încet şi înghiţită înainte de micul dejul apără organismul de boli infecţioase şi creşte capacitatea de autoapărare.
  • La fel acţionează capacele de miere (se administrează copiilor de peste 3 ani, 1-3 linguriţe pe zi, după vârstă, iar adulţilor 1-3 linguri pe zi) efectul stimulator se datorează conţinutului de propolis şi miere.
  • Lăptişorul de matcă este considerat un adevărat antibiotic natural, contracarând acţiunea viruşilor de orice fel. Ţineţi o cură de 30 de zile, de 2 ori pe an, luând zilnic, dimineaţa pe stomacul gol, câte 50mg, sub limbă sau dizolvat în puţină apă. Nu este indicat în caz de boli endocrine, alergii, diabet zaharat, hipertiroidie, agitaţii psihice şi obezitate.

Lămâia, o barieră de nădejde în faţa bolilor

Lămâia conţine foarte multe substanţe care asigură o bună funcţionare a sistemului imunitar.

lamaia-pentru-sistemul-imunitar

Studii medicale au demonstrat influenţa benefică pe care vitamina C o are asupra limfocitelor. Atunci când sunt implicate în luptă, pentru a respinge atacurile intruşilor, limfocitele prestează o activitate foarte intensă, în timpul căreia se consumă o mare parte din cantitatea de vitamina C pe care o deţin în mod natural. În cazul unei carenţe, limfocitele devin din ce în ce mai slăbite şi ineficiente, până când se distrug, lăsând deschisă microbilor poarta de pătrundere.

Efectuarea de două ori pe an a unei cure cu lămâie asigură un aport optim de vitamina C.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Sfaturi şi soluţii pentru întărirea sistemului imunitar”

  1. Avatar haine fashion
    haine fashion

    E foarte amuzanta prima poza cu barbatul respectiv care e racit. Adevarul este ca indiferent cat de multi anii de armata ai facut, ce muschii ai pe tine, atunci cand racesti, pur si simplu nu stii ce e cu tine, te vaiti fenomenal de mult :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *