Mustarul alb si mustarul negru – tratamente din medicina tradiţională

mustarul alb

Încă din Antichitate mustarul alb şi mustarul negru sunt cunoscute ca plante binefăcătoare mai ales în zona bazinului Mării Mediteraneene. La început erau utilizate mai ales ca legume, înlocuind cu succes spanacul. Mustarul negru a intrat în rândul plantelor medicinale doar de câteva secole.  El a fost recunoscut ca plantă uleioasă, din plantele lui putându-se extrage un ulei care este folosit în alimentaţie la prepararea prăjiturilor, a apastei de muştar, în producţia săpunului sau în industria farmaceutică. Florile de muştar au şi ele o pondere apicolă crescută, fiind “vizitate” de albine pentru polen şi nectar.

Mustarul folosit in medicina traditionala

Mustarul alb, Sinapis alba – are flori galbene, iar seminţele au culoarea alb-gălbuie sau mai rar, cafenii. Recoltarea se face atunci când 70% din plantă a ajuns la maturitate. În medicina tradiţională sunt utilizate în special seminţele care au proprietatea de a fi laxative, stimulează secreţia gastrică şi normalizează tranzitul intestinal.

Boabele mustarului alb conţin uleiuri nesicative (nu formează pelicule, acestea fiind uleiurile comestibile) în cantitate foarte mare, până la 47%, mucilagii aproximativ 20%, proteine 25% şi glicozide. Datorită acestor substanţe, seminţele au întrebuinţări în tratamentul unor boli ale aparatului digestiv. Boabele uscate sunt un condiment intens picant şi fierbinte, fiind folosite în tratamentul constipaţiilor cronice şi creşterea poftei de mâncare. Trebuie avut în vedere faptul că dozele pentru tratamentul cu seminţe de muştar alb trebuie făcute numai sub îndrumarea unui specialist.

Mustarul negru, Brassica nigra – are boabele de culoare brun – roşcate până la negru, cu gust amărui la început şi apoi iute-înţepător. Din făina de seminţe, fiartă cu must de vin, se prepară pasta de muştar. Seminţele conţin uleiuri, proteine şi săruri minerale.

În medicina tradiţională seminţele sunt utilizate pentru uzul extern, uscate sau sub formă de făină din boabe uscate. Datorită substanţelor pe care le conţin, seminţele au acţiune revulsivă, excitantă, diuretică, carminativă. Cataplasmele din făină şi apă caldă , aplicate pe locurile dureroase, produc o congestie superficială cu efect de decongestionare în profunzime a zonei respective. Acestea sunt folosite în tratarea bronşitelor acute, reumatismului degenerativ, inflamarea articulaţiilor, în nevralgie sciatică.

Băile cu mustar se fac din seminţe introduse într-un săculeţ sau din câteva linguri de făină de mustar care se adaugă în cada cu apă, cu 5 minute înainte de introducerea corpului. Băile cu mustar sunt recomandate în tratamentul traheo-bronşitei, reumatismului, gripei, pneumoniilor şi răcelilor.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Mustarul alb si mustarul negru – tratamente din medicina tradiţională”

  1. Avatar OanaZamfir
    OanaZamfir

    Uite ca am citit un subiect prea captivant prezentat intr-o maniera greu de gasit in netul romanesc. Acum, dupa ce am gasit acest articol, vreau sa va spun ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se trece ora, atunci fixati-va ceasul dupa pentru a nu pierde sa ajungeti la timp unde trebuie sa ajunget. Multumesc!

    1. Dincolo de toate aspectele gen bla bla bla, ce legatura are ora cu mustarul? Faci pe robotelul spamuitor care nu intelege si te da de gol ca nu esti OanaZamfir cea reala?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *