Muzicieni mediumi

Timp de citire estimat: 1 minute


brown

Ei aparţin unor familii de pictori şi de scriitori spiritişti şi dau frâu liber automatismelor lor psihomotorii. Britanica Rosemary Brown reprezintă cazul contemporan cel mai interesant al acestui tip de mediumi. Într-o seară din toamna anului 1964, obosită după o zi de muncă – o sarcină sub raport social precară ce nu este la înălţimea a ceea ce ea se simte în stare să facă -, Rosemary se aşează la pian cu intenţia de a cânta câteva arii la modă pentru a se destinde.

Deodată, deşi este numai o slabă muziciană ce ignoră aproape complet tehnicile de compoziţie şi de interpretare, îşi simte mâinile alergând pe clape cu o virtuozitate surprinzătoare.

“Cântam, mărturisea ea mai târziu, fără să ştiu ce făceam, ca şi cum mi-aş fi împrumutat mâinile unui străin.”

Şi îşi aminteşte, lucru de care nu se sinchisise până atunci că, pe când avea şapte ani, i-a apărut un bătrân zâmbitor. Acesta i-a făgăduit că, atunci când va fi mare, va cânta muzică frumoasă şi bună. Ea face legătura între apariţia de odinioară şi Franz Liszt, aşa cum este el reprezentat de obicei.

“Am înţeles că Liszt hotărâse să-şi ţină făgăduiala stranie.”

Din acel an, 1964, “dictările” continuă şi chiar se extind la compozitori la fel de iluştri, precum Brahms, Chopin, Bach, Mozart, Schubert, Beethoven, Rachmaninov, Debussy, Schumann… Lucru şi mai surprinzător: după mărturiile suporterilor ei (e adevărat, deja convinşi că fenomenul e posibil), britanica Rosemary Brown cunoaşte, în integralitatea lor, câteva dintre operele pe care aceşti mari muzicieni le-au lăsat neterminate la moartea lor.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Muzicieni mediumi”

 1. Avatar Eu_Pseudonim
  Eu_Pseudonim

  Am auzit ca Pucini visase o compozitie la vioara si a doua zi incerca sa o redea cat mai fidel datorita faptului ca era superba. era cantata de un drac.
  acum putem zice ca exista posibilitatea ca acei cantareti (se stie ca dracii pot canta splendid, cel putin asa am citit) sa fie sub posedare SAU ca si in cazul multor autisti (ex: kim peek) sa auda o data muzica cantata si sa o poata interpreta fara cusur…doar pe baza a ceea ce a auzit.

  1. Avatar Cristescu Bogdan
   Cristescu Bogdan

   Eu am visat că zugravesc apartamentul într-un fel, şi a doua zi când m-am apucat de zugravit, ce crezi? Am aplicat chestia din vis. A ieşit o treabă interesantă, eram şi eu şi Jorjette ca 2 pictori cu bidineaua, stropind pereţii … căci aşa am visat eu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *