Sticla de Murano din Veneția – Autentic înseamnă unic

Timp de citire estimat: 4 minute


cum se prepara sticla de murano manual

Sticla de Murano este un produs venețian comercializat încă din secolul al VII-lea. Meșterii sticlei de murano erau renumiți pentru creațiile lor unice iar producția sticlei de murano continuă până-n zilele noastre datorită artei și măiestriei cu care este concepută.

Modul de lucru și tehnicile secrete folosite în fabricarea sticlei de murano au fost predate din generație în generație și păstrate în zona insluei Murano din Veneția.

Se crede faptul că producerea sticlei în Murano provine din secolul al VII-lea din Venetia. Fabricile de sticlă au fost mutate din Veneția în Murano, datorită plângerilor referitoare la pericolul de incendii în orașul de pe apă. Cu influențele asiatice și musulmane în conceptul artistic, meștesugul a ajuns în Murano, un port comercial atat de major încât în secolul al X-lea avea propria moneda.

În jurul secolului al XIV-lea sticlarilor li se permitea sa poarte săbii, aveau imunitate în fața legilor în statul venețian iar fiicele lor aveau permisiunea să se căsătorească cu familiile cele mai înstărite din Veneția. În același timp, alături ce aceste avantaje suflatorilor de sticla de murano li se interzicea părăsirea Veneției. Cu toate acestea unii meșteșugari au riscat și au înființat cuptoare de sticlă în orașe învecinate și în țări precum Anglia și Olanda. Până în secolul al XVI-lea peste 10.000 de locuitori ai insulei erau implicați în diverse activități în vederea producerii sticlei de murano.

De-a lungul timpului, pâna astăzi, meșteșugarii din Murano au avut monopol asupra calitații în fabricare, dezvoltare și rafinare. Pe lângă fabricarea de sticla de murano s-a inclus sticla cristalină, sticla emailată, sticla cu fire de aur, sticla multicoloră, sticla de lapte și imitații de pietre prețioase din sticlă. Până și astăzi meșterii de Murano utilizează tehnici vechi de secole, fabricând tot de la figurine de sticlă pentru artă contemprană până la sticla de murano pentru candelabre sau dopuri de vin.

Sticla de Murano lucrată manual, oferă doar produse unicat

Bijuteriile din sticla de murano sunt lucrate manual și au un design unicat. Culorile, mărimile și formele bijuteriilor pot varia de la un produs la altul. În producția unei bijuterii se pot folosi fire de aur sau de argint. Sub suprafața unor obiecte din sticla de murano se pot vedea și unele mici bule de aer. Dacă se pot observa și alte metale în compoziția bijuteriei este foarte probabil să nu fie de calitate și să fie făcută în altă parte și nu în Murano.

Există de asemenea oameni care doresc să-și achiziționeze un produs din sticlă de murano. Marea majoritate dintre cumpărători preferă cel mai simplu mod și acela de a arunca un ochi peste ofertele de pe internet.

Pentru ca un obiect din sticlă de murano să fie autentic trebuie să fie unicat. Dacă este marcat pe etichetă, trebuie să scrie doar “Made in Italy” și nu altceva. Orice alte surse de informare cum că s-ar produce și în alte părți ale lumii sunt doar niște piste false care vor să inducă în eroare cumpărătorii. Prețul unui produs autentic din sticlă de murano nu poate fi nici prea mic pentru buzunarul oricărui cumpărător însă în același timp nu poate avea un preț exagerat de mare.

În prezent Murano are un număr considerabil de fabrici și câteva studiouri individuale ale artiștilor pentru sticla de murano. Există o gamă largă de varietăți în producție începând de la obiecte de sticlă până la sculpturi unicate. Sticla de murano are istoria expusă în Muzeul de sticlă (Museo del Vetro). De asemenea s-a relizat o colaborare între Google Art și Museo del Vetro din Murano, o galerie de imagini unde există 54 de fotografii cu produse din sticla care trec prin istoria fabricării sticlei de murano încă de la începuturi și până-n zilele noastre.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *