Plante care ajută la purificarea aerului în casa ta


crinul pacii - plante de interior
0
0

In acest articol vom descoperi cateva plante care au rolul de a purifica aerul din apartamentul sau casa ta. Potrivit lui Joe Zazzera,  președintele Plant Solutions Inc, mai mult de 900 de compuși organici volatili (COV) pot fi prezenți în aerul din casa noastră pe care îl respirăm zi de zi, dintre care unii compuși includ substanțe chimice dăunătoare, cum ar fi formaldehida, xilenul (agent de curățare, diluant ), benzen (detergenti, fumul de tutun, mase plastice, fibre sintetice), cloroform / tricloretilen (degresare, curățare chimică, vopsele, adezivi), amoniac și acetonă.

De asemenea, el confirmă că cercetările au dovedit faptul că acești compuși pot provoca greață, dureri de cap, tuse, oboseală, piele uscată și dureri de gât – toate din cauza calitatii slabe a aerului din interior.

Misiunea secretă a plantelor de interior

Acum să facem un pas înapoi, să ne amintim când am învățat la școală despre fotosinteză. Plantele transforma dioxidul de carbon în hrană, eliberând oxigen, ca un produs secundar. Oamenii de stiinta au descoperit recent faptul că plantele pot transforma compușii organici volatili în materiale pe bază de carbon pentru a alimenta fotosinteza.

Zazzera continuă, “Aceasta este de fapt o acțiune model, nu există nici o altă modalitate cunoscută prin care să se poată transforma acesti compusi in ceva inofensiv. Plantele pot face ceva ce chiar și cele mai complicate sisteme de ventilație nu pot și sunt un mod grozav de a suplimenta sistemul de incalzire, ventilare si conditionare a aerului într-o casă sau clădire. “

Cercetătorii de la  NASA ne recomandă să avem cel puțin o plantă (într-un vas cu diametrul egal sau mai mare de 20 cm)pe 100-160 de metri patrati de spatiu interior pentru a îmbunătăți calitatea aerului. Zazzera adaugă: “Studiile au arătat că, de la amenajarea plantelor, compușii organici volatili au fost eliminați in termen de patru-cinci zile. Orice alți compuși aduși în mediul intern (prin adăugarea de mobilier, etc) sunt eliminați în 24 de ore. Acest lucru arată că plantele se descurcă din ce în ce mai bine la transformarea compușilor organici volatili.”

Plante care îmbunătățesc calitatea aerului din interior

Specialiștii ne oferă și o scurtă listă cu plante pe care ar trebui să le achiziționezi pentru a avea o casă sănătoasă! Sănătoasă pentru tine și pentru familia ta.

Crinul păcii

Într-un studiu realizat de NASA, atunci când crinul păcii a fost lăsat într-o cameră închisă timp de 24 ore cu un nivel poluant ridicat de tricloretilenă (TCE), benzen și formaldehida, a transformat cantități mari de substanțe chimice, curățând eficient aerul din camera. Nu numai ca este o plantă simplă și elegantă, cu flori albe, dar este foarte ușor să ai grijă de ea, necesita o lumina minimă și poate face ca orice cameră să fie locuibilă.

crinul pacii - plante de interior

Feriga Boston

Potrivit cărții Cum să crești aer curat: 50 de Plante care purifică casa sau biroul scrisă de către Dr. BC Wolverton, intr-un studiu realizat pe 50 de plante cotate în funcție de  ușurința de creștere, întreținere, rezistența la dăunători, eficiența la eliminarea toxinelor chimice, feriga Boston s-a arătat  ca având cea mai mare capacitate de a înlătura poluanții atmosferici, în special formaldehida, dar și de a contribui cu umiditate la mediul interior. Feriga Boston este de cele mai multe ori suspendată într-un coș sau așezată pe un piedestal, adăugând un plus de sănătate și frumusețe casei tale.

feriga Boston

Palmierul Areca

In cadrul studiului NASA, Palmierul Areca, unul dintre cele mai populare plante,  a fost notat cu 8,5 din 10 atunci când a fost testat pentru abilitatile de purificare a aerului. “Este tolerant cu mediul interior, eliberează cantități mari de umiditate în aer, elimină toxinele chimice, și este, de asemenea, o plantă frumoasă.” Palmierul Areca are nevoie de semi-lumina și este perfect pentru casă sau birou.

palmierul areca

Ficusul

Ficusul purifica in mod eficient aerul din interior și are o rezistență mare la insecte. Această plantă binecunoscută a fost notată cu un 7,7 din 10 in testele de purificare a aerului  realizate de NASA. De asemenea, ficusul este clasat pe un loc ridicat pentru ușurința de creștere.

ficus

Dracena marginata (Dracaena marginata)

Dracaena margina este un copăcel cu aspect de palmier care vine ca o triplă amenințare pentru benzen, formaldehidă și tricloretilenă, curățând în mod eficient aerul din interior. Acest copac supraviețuiește la un nivel mediu, chiar și scăzut de luminozitate, cu un sol umed. De asemenea, este o plantă flexibilă care îți permite să-l manevrezi într-o formă destul de creativă.

dracaena marginata

Acestea sunt doar câteva plante de interior care te ajută să menții în jur un aer cât mai sănătos, însă lista poate continua mult și bine. Dacă iubești plantele, atunci știi deja că acestea nu sunt doar de decor. Ele trăiesc alături de noi, ne păstrează sănătoși și aduc armonie în casele noastre.

Alte plante care ajută la purificarea aerului în casa ta

Tu ce plante ai ales pentru casa ta?

Etichete: #NASA, #Natura, #Plante, #Plante medicinale

Despre autor

4 comentarii la „Plante care ajută la purificarea aerului în casa ta”

 1. Avatar of Iuliana Ionescu
  Iuliana Ionescu

  Adevarate toate, dar cei alergici, ce vor face?
  Medicii nu recomanda plante de apartament pentru persoanele alergice (mucegaiuri crescute pe pamantul florilor sau diversi spori care intretin starea iritativa, alergica)
  Care este solutia cea mai sanatoasa si utila in acelasi timp?
  Eu nu contest studiile, spun doar ce mi s-a recomandat.
  Mi-a placut articolul.

  1. O singură întrebare înainte de a formula un răspuns: Înainte de a ți se recomanda să nu ai plante în casă, ai avut probleme cu ele în spațiul intern? Prezența lor ți-a provocat alergii sau nu știi exact ce anume le-a provocat?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *