În general atunci când gătesc, nu îmi fac planuri prea mari, ci pur și simplu, de cele mai multe ori las lucrurile să se întâmple așa cum îmi vine și la final iese ceva bun, uneori chiar foarte bun. Astăzi s-a întâmplat la fel, numai că a fost la mijloc o poftă de zilele trecute – hrisca. Poate unii dintre voi știți deja, dar de ceva vreme eu nu consum carne. Asta nu e ceva atât de special pentru a scrie această rețetă vegetariană, ci faptul că ieri am găsit un concurs și chiar vreau să mă număr printre câștigători. Nu de alta, dar premiul mi se pare destul de atractiv – un coş cu bunătăţi de la Bacania Veche, cu produse bio – vegetariene, în valoare de 250 de lei. Sună bine, nu?
Ce trebuie să fac? În primul rând să scriu o rețetă vegetariană sau vegană. Simplu, zic eu, deși nu arată incredibil. Este o rețetă simplă, delicioasă și rapidă.
Hrisca, amarant și mei cu mult morcov și verdeață
Ingrediente
- 200 g seminte de hrisca
- 150g seminte de amarant
- 150 g seminte de mei
- 4-5 morcovi
- 2 rosii
- 4-5 căței de usturoi
- pătrunjel verde
- leustean verde
- 1 l apă
- ulei
Mod de preparare hrisca, amarant si mei
Mai întâi am ales 4 morcovei din producția proprie pe care i-am curățat și i-am tăiat rondele. Am spălat cele 2 roșii și le-am făcut cubulețe. Intre timp am pus puțin ulei într-o cratiță și am dat drumul la 2 căței de usturoi curățați și tăiați mărunt, la morcov și roșii. Am lăsat câteva minuțele să se aromatizeze aerul din bucătărie și apoi am adăugat 1 l de apă.
În momentul în care apa a început să clocotească, am pus semințele de hrisca (imi place la nebunie hrisca). După vreo 5 minute de fiert, am adăugat și celelalte semințe, de mei și amarant (o să vă încânt privirea cu plăntuțele de amarant de la noi din grădină). Timpul de fierbere nu prea pot să-l estimez, însă e simplu, se vede când sunt fierte semințele. Când totul e gata, se adaugă pătrunjelul spălat și tocat, frunzele de leustean și 2-3 căței de usturoi tăiați în cubulețe foarte mici. Se pune capacul și se lasă să se “odihnească” 5 minute, pentru a se răspândi în semințe aroma și gustul incredibil al usturoiului, pătrunjelului și țelinei.
Am servit această mâncărică cu pâine de casă cu pinoli (semințe de pin) și cu ardei iute conservat la borcan în oțet cu miere de albine. Sper să reușesc să-ți încânt privirea și cu câteva imagini surprinse astăzi în grădină când am luat pătrunjelul verde și frunzele de leustean (că tot am vorbit ieri de plante de interior).
Lasă un răspuns