Plopul – generalitati despre plop, remedii si legende la romani


plopul - generalitati despre plop
0
0

Plopul este un arbore foios, care apartine familiei Salicaceae. Exista aproximativ 35 de specii de arbori de plop care difera in marime, forma frunzelor, culoarea scoartei si tipul de habitat. Plopii pot fi gasiti in intreaga emisfera nordica (America de Nord, Europa, Asia si Africa de Nord). Printre cele mai cunoscute varietati, se numara plopul alb (Populus alba) si plopul negru (Populus nigra).

Acest arbore creste in cea mai mare parte cu clima temperata. Are nevoie de suficienta umiditate, lumina directa a soarelui si un sol bogat in substante nutritive. plopii pot adesea fi gasiti in apropierea raurilor, iazurilor si mlastinilor. Oamenii cultiva plopi deoarece cresc repede, ofera suficienta umbra si lemnul lor poate fi folosit pentru numeroase scopuri. Anumite specii de plop (cum ar fi plopul negru) sunt pe cale de disparitie din cauza distrugerii habitatului.

Generalitati despre plop

Marimea plopilor depinde de specie. Forma si marimea frunzelor poate varia chiar pe acelasi plop. Cele mai multe frunze sunt ovale sau in forma de inima, fiind dintate pe margini. Scoarta plopului poate fi alba, verde deschis, maroniu sau gri. Aceasta poate fi neteda la copacii tineri si acoperita cu muschi la copacii mai vechi.

Plopul dezvolta un sistem radicular puternic care poate ajunge si la un diametru de 40 m, incat pot distruge cu usurinta trotuare si sistemul de canalizare in mediul urban.

Cele mai multe specii de plopi sunt dioici (dezvolta flori masculine si feminine). Florile apar primavara devreme, inainte de frunze. Atat florile de sex masculin cat si cele de sex feminin fromeaza muguri care atarna de ramuri. Plopii sunt polenizati de vant.

Fructul de plop este verde spre rosiatic si se maturizeaza in timpul verii. Capsula contine o cantitate mare de seminte. Fiecare samanra este acoperita cu peri lungi, matasosi care faciliteaza dispersarea in vant.

Numele de plop provine din Roma Antica. In timpul secolului al 6-lea, romanii au plantat plopi in zonele in care aveau loc intalniri publice. Denumirea in limba latina pentru popor este populus, de unde si numele.

Lemnul de plop este usor si puternic in acelasi timp. Din aceasta cauza a fost folosit ca material perfect pentru construirea de scuturi de lupta in trecut.

Plopul este utilizat pe scara larga in productia de placaj si paleti. Datorita elasticitatii lemnului, plopul este cel mai important copac in industria de snowboard-uri. Este de asemenea utilizat in fabricarea de instrumente muzicale, cum ar fi chitare, tobe si viole.

Din moment ce creste rapid, plopul este cultivat ca si culturi energetice, care este folosit ca si combustil bio.

Lemnul de plop este folosit pentru tablouri. Una dintre cele mai populare picturi din toate timpurile – Mona Lisa – a fost pictata pe lemn de plop.

Lemnul moale, omogen, este usor de prelucrat. Cel cu galme este utilizat pentru furnire. Plopul este de asemenea important si adesea folosit in industria hartiei, a chibriturilor, la fabricarea lopetilor, sindrilei, plansetelor, obiectelor de uz gospodaresc (linguri, fuse), placilor aglomerate.

Plopul poate supravietui mai putin de 50 de ani.

Mugurii de plop negru – Beneficii pentru sanatate

Mugurii plopului negru au utilizari terapeutice. Principiile active actioneaza astringent, usor antiinflamator si slab analgezic, balsamic, antiseptic, diuretic, antifebril, diaforetic, calmant (mai ales in inflamatiile cailor urinare), cicatrizant, expectorant.

Se recomanda intern in tuse, bronsite, bronsite acute, afectiuni renale, reumatism, cancer. Extern se prescrie pentru tratarea hemoroizilor, arsurilor, ranilor dureroase, dermatomicozelor.

Scoarta de plop negru, recoltata primavara si toamna, are proprietati febrifuge. Se administreaza intern sub forma de decoct. Lemnul de plop negru este folosit la obtinerea carbunelui  vegetal, cu rol absorbant si dezinfectant intern.

Cand se culeg mugurii de plop

Mugurii de plop se recolteaza de la sfarsitul lunii februarie pana la sfarsitul lunii aaprilie, cand incep sa se umfle. Se desprind de pe ramuri cu mana. Uscarea mugurilor de plop se face in aer liber, intr-un singur strat.

Mugurii de plop in medicina umana – uz intern

Pentru tratarea bronsitei acute, bronsitei cronice, cistitei, nefritei, uretritei, in cancer, pentru tratarea astmului bronsic, spondilitei anchilozante, dermatomicozelor, se prepara o infuzie din 1-2 lingurite muguri de plop. Peste muguri se toarna 200 ml de apa in clocot. Se acopera si se lasa 15 minute, apoi se strecoara. Se beau cate 2 cani pe zi.

Pentru tratarea tusei, se prepara o tinctura din muguri de plop. Peste 50 g de muguri de plop se adauga 250 ml de alcool tare. Se lasa 8-10 zile la temperatura camerei. Se agita zilnic pentru omogenizare. Se strecoara in sticle inchise la culoare. Se iau de 3 ori pe zi, cate 15 picaturi in apa.

Pentru tratarea plagilor si a ulcerelor atone, artopatiei gutoase, poliartrozei, gutei hiperuricemie, se recomanda macerat din muguri de plop proaspeti, in solutie hidroglicero-alcoolica 1 DH. Se iau cate 50 de picaturi inainte de mese, de 3 ori pe zi, timp de 3-4 luni.

Plopul – mituri si legende la romani

Plopul, care a fost hrănit cu lapte de către un copil, îl salvează pe acesta de urmărirea surorii lui canibale.

Un plop crește pe mormântul unei cerșetoare ucise. Din lemnul lui se face un fluier care prevestește crima comisă.

În anumite localități, crengile de plop agățate la o casă îndepărtează Rusaliile sau au o utilizare medicală.

În colinde, plopul este blestemat de Sf. Maria să tremure mereu deoarece în timpul nașterii lui Iisus și-a mișcat frunzele neîncetat și a îngreunat nașterea.

Etichete: #Africa, #Asia, #Beneficii pentru sănătate, #Dictionar magic, #Flori, #Generalitati, #Legende, #Mituri, #Romani, #Verde

Despre autor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *