Propolisul crud are o compoziţie chimică foarte complexă, înglobând substanţe aromate, balsamuri, substanţe minerale, etc. Pentru albine, propolisul crud serveşte ca protecţie, asigurând perfecta puritate şi igienă a stupului sau a scorburii de copac unde se poate instala roiul. El este elaborat de un grup specializat de albine lucrătoare. Acestea ştiu să adune diferiţi produşi biologici din mugurii şi ramurile tinere ale anumitor arbori, arbuşti sau de pe codiţele frunzelor lor. Recoltarea acestor produşi se face numai în zilele calde, cu o temperatură de peste 20 grade C, numai între orele 10.00-15.00.

E important de menţionat faptul că propolisul crud este unul dintre produsele apicole cele mai eficiente sub raportul principiilor active transmise direct de la plantă la om.

Ce este propolisul crud?

Propolisul crud se prezintă ca o substanță cleioasă, parfumată, de culoare galben-închis, roșcat sau verde închis, cu gust amărui. Se topește la 78 grade Celsius, este insolubil în apă, însă solubil în alcool, eter, cloroform.

Sursa principală de recoltare a lui sunt mugurii sau alte organe ale multor copaci. Este cules în special de la plop, castan, cireș, piersic, anin, frasin, salcie, etc. Albinele adună această secreție vegetală și apoi o prelucrează, adăugându-i secreții glandulare proprii, ce o fac mai maleabilă, mărindu-i in același timp proprietățile antibacteriene.

Propolisul crud conţine flavonoide, betulen, betulenol, izovanilină, răşini, acizi aromatici nesaturaţi, cafeic şi ferulic, caracterizaţi prin activitate biologică.

propolisul crud beneficii pentru sanatate

Beneficiile propolisului crud asupra sănătății

Propolisul crud are efect benefic asupra fragilităţii şi permeabilităţii vaselor sanguine, este diuretic, estrogen, creşte producţia de bilă, influenţează glandele cu secreţie internă (timus, tiroidă, pancreas, suprarenale). Este un antibiotic de excepție!

Se utilizează cu bune rezultate în dermatoze, dermatite, infecţii ale căilor urinare, tuberculoze, afecţiuni ale prostatei, tratarea unor răni, afecţiuni endocrine, dentare, în scopuri anestezice şi în cosmetică. Ajuta la intarirea sistemului imunitar, fiind folosit cu succes in tratarea racelii si a gripei.

În  afectiunile căilor respiratorii – laringite, traheite, bronșite – se recomandă tinctura de propolis si propolisul crud sub formă de inhalații. În acest scop se utilizează 60 g propolis și 40 g ceară curată. Aceste ingrediente se introduc într-un vas emailat, care este la randul lui introdus intr-un alt vas, mai larg, plin cu apa in clocot. Inhalația se face timp de cel mult 10 minute, de preferință seara.

Se recomandă propolisul crud în afecțiunile cutanate, ca arsurile de gradul I si II, eczeme, eroziuni, ulcerații, etc. Se folosește în acest caz sub formă de unguent. În arsuri, pe lângă înlăturarea infecțiilor datorită antibioticilor conținuți, propolisul combate durerile prin proprietățile sale analgezice.

În plăgile mai grave, propolisul crud folosit în soluție de eter acoperă suprafața acestora cu o pojghiță care le izolează de mediul exterior. După volatilizarea eterului, propolisul rămâne întins pe rană, ca un înveliș izolant.

Tratamentele cu propolis în soluții sau unguente pot vindeca sau ameliora psoriazisul. Au dat rezultate bune în tratarea rănilor deschise, în arsuri și degerături, în infecții stafilo și streptococice. Se obțin rezultate favorabile și în tuberculoză.

De-a lungul timpului, a putut fi observat efectul anestezic al extractului alcoolic de propolis, precum și cel antiinflamator în paradentoze. De asemenea, s-a constatat și acțiunea inhibatoare asupra unor microbi.

Cum se prepară extractul alcoolic de propolis și soluția cu eter

Soluția de propolis cu eter se prepară cu ușurință (vezi aici cum). Se rade bulgărele de propolis cu ajutorul unui cuțit in particule mici, ca niște fulgi. Se poate folosi și o răzătoare. În 100 ml de eter sau alcool de 96 de grade, se pun 20 g de propolis. Se folosește o sticlă colorată care se astupă și se agită de 5-6 ori în ziua respectivă. Dupa 24 de ore, conținutul se filtrează și poate fi folosit.

Extractul alcoolic de propolis se obține prin introducerea unor fragmente mici de propolis în alcool de 85 de grade, prin ținerea la întuneric 7-8 zile. În acest timp se agita din cand in cand. Se filtrează cu ajutorul a doua foi de tifon ce au între ele un strat de vată, sau prin hârtie de filtru. Cu această soluție brună se atinge leziunea cutanată de 4-5 ori pe zi, cu un mic tampon.

Extractul alcoolic sau tinctura de propolis se poate adăuga în băuturi, torturi, rulade, fursecuri, sucuri, siropuri preparate la rece, după reţetele din bucătăria fără foc, cărora le conferă o aromă cu totul deosebită.

Cum se prepară unguentul cu propolis crud

Într-un vas emailat se topesc 100 g vaselină sau untură, încălzind-o până la fierbere. Se lasă apoi să se răcească până pe la 50-60 de grade C. Se adaugă 10 g propolis crud, omogenizându-se bine conținutul timp de 10 minute. Se așteaptă decantarea, apoi conținutul se filtrează într-un borcănel ce trebuie închis ermetic și ferit de lumină.

O altă rețetă de unguent se prepară cu tinctura de propolis. Din acest extract, se pun 50 ml într-un pahar și se lasă până se evaporă eterul până la jumătate din cantitatea inițială. Se amestecă cu 100g vaselină sau untură. Se adaugă în cantități mici și se învârte într-o singură direcție. Crema de propolis gata preparata se inchide ermetic într-o cutie cu capac înșurubat și se folosește la nevoie.

Crema cu pasta de catina si tinctura de propolis

Ingredientele necesare pentru crema cu pasta de catina si propolis sunt:

  • 500 g de osânză topită;
  • 300 g de pastă de cătină;
  • 2 linguri cu lanolină;
  • 3 linguriţe cu tinctură de propolis.

Modul de preparare al cremei;

Osânza se pune la topit într-un vas emailat, nu direct pe flacără, până ce ajunge la 30 40 de grade – se adaugă pasta de cătină şi se amestecă de mai ulte ori, repede cu focul mic. După ce se stinge focul se adaugă lanolina, în care a fost încorporată tinctura de propolis. Se acoperă etanş vasul şi se lasă să stea 12 ore sub o pătură de lână sau sub un cojoc de lână.

După cele 12 ore se încălzeşte la foc mic, păstrând maxima temperaturii la 30-40 grade, până ce amestecul devine lichid. Se strecoară şi se toarnă în recipiente de culoare închisă, iar după ce se răcesc de tot, se închid ermetic şi se păstrează în frigider sau la congelator. termenul de valabilitate este de şase luni.

Crema cu pastă de cătină şi tinctura de propolis ajută în tratamentul durerilor reumatice sau în eczeme, contuzii, hemoroizi, inflamaţii de natură reumatismală, prurit, răni de orice fel.

Cum se administrează propolisul intern

La adulți se recomandă să se consume 30 -50 de picături de tinctură de propolis de 3 ori pe zi, în amestec cu miere sau pe o bucățică de pâine. Se mai poate adăuga tinctura în ceai, cafea sau alte băuturi servite pe parcursul zilei.

La copii se recomandă 30 de picături de 3 ori pe zi, de preferat în amestec cu miere și polen.

In prezent avem tinctura de propolis cu o concentratie de 40%, preparata cu alcool de 96 de grade. Avem disponibile sticlute de 10, 20 si 25 de ml, miere de albine naturala. Daca te intereseaza sa folosesti produsele noastre, contacteaza-ne la 0742487023. Iti multumim ca promovezi productia locala de miere de albine si alte produse apicole si ca ne sustii in acest mod!

Share the Love!

Spune care este gândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *