Propolisul crud – antibiotic natural! Afla la ce este bun si cum se consuma!

Miere de albine si propolis

Propolisul crud are o compoziţie chimică foarte complexă, înglobând substanţe aromate, balsamuri, substanţe minerale, etc. Pentru albine, propolisul crud serveşte ca protecţie, asigurând perfecta puritate şi igienă a stupului sau a scorburii de copac unde se poate instala roiul. El este elaborat de un grup specializat de albine lucrătoare. Acestea ştiu să adune diferiţi produşi biologici din mugurii şi ramurile tinere ale anumitor arbori, arbuşti sau de pe codiţele frunzelor lor. Recoltarea acestor produşi se face numai în zilele calde, cu o temperatură de peste 20 grade C, numai între orele 10.00-15.00.

Propolisul crud este o substanta rasinoasa aromata din mugurii si axilele frunzelor anumitor copaci, colectata de albine pentru acoperirea peretilor interiori din stup, astuparea gaurilor si crapaturilor, lipitul ramelor si acoperirea daunatorilor.

E important de menţionat faptul că propolisul crud este unul dintre produsele apicole cele mai eficiente sub raportul principiilor active transmise direct de la plantă la om.

Ce este propolisul crud – proprietati si principii active

Propolisul crud se prezintă ca o substanță cleioasă, parfumată, de culoare galben-închis, roșcat sau verde închis, cu gust amărui. Se topește la 78 grade Celsius, este insolubil în apă, însă solubil în alcool, eter, cloroform.

Sursa principală de recoltare a lui sunt mugurii sau alte organe ale multor copaci. Este cules în special de la plop, castan, cireș, piersic, anin, frasin, salcie, etc. Albinele adună această secreție vegetală și apoi o prelucrează, adăugându-i secreții glandulare proprii, ce o fac mai maleabilă, mărindu-i in același timp proprietățile antibacteriene.

Proprietatile terapeutice ale propolisului sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. Folosit in medicina populara, propolisul crud ajuta la tratarea sau ameliorarea unor afectiuni.

Propolisul crud conţine flavonoide, betulen, betulenol, izovanilină, răşini, acizi aromatici nesaturaţi, cafeic şi ferulic, caracterizaţi prin activitate biologică. De asemenea contine un complex de antibiotice vegetale si elemente de care organismul are nevoie – fier, zinc, cupru, cobalt, mangan, molibden, aluminiu, vanadium, Calciu, siliciu, etc. Are actiune bioactiva puternica. Propolisul crud poseda proprietati anestezice, bactericide, antimicotice (fungice), antivirale, antitoxice, antiinflamatorii, analgezice, regeneratoare care:

  • diminueaza inflamatiile sau le vindeca;
  • distruge bacteriile si virusurile;
  • limiteza multiplicarea sau distruge ciupercile patogene;
  • limiteaza sau inlatura actiunea toxinelor;
  • suprima sau diminueaza senzatia de durere, chiar si atunci cand cauza nu a fost inlaturata;
  • favorizeaza refacerea tesuturilor.
propolisul crud beneficii pentru sanatate

Beneficiile propolisului crud asupra sănătății ~ Remedii cu propolis

Propolisul crud are efect benefic asupra fragilităţii şi permeabilităţii vaselor sanguine, este diuretic, estrogen, creşte producţia de bilă, influenţează glandele cu secreţie internă (timus, tiroidă, pancreas, suprarenale). Este un antibiotic de excepție, astfel avand utilizari multiple in diverse afectiuni!

Se utilizează cu bune rezultate în dermatoze, dermatite, infecţii ale căilor urinare, tuberculoze, afecţiuni ale prostatei, tratarea unor răni, afecţiuni endocrine, dentare, în scopuri anestezice şi în cosmetică. Ajuta la intarirea sistemului imunitar, fiind folosit cu succes in tratarea racelii si a gripei.

Pentru tratarea gripei, meningitei, febrei tifoide, eripizelului, hipertensiunii, aterosclerozei, traheitei, bronsitei, pneumoniilor, se administreaza 30 de picaturi de tinctura de propolis intr-un pahar mic cu apa, de 2-3 ori pe zi, inainte de masa.

Pentru tratarea ulcerului gastroduodenal, enteritelor, colitei acute, colitei cronice, inflamatiilor ficatului, infectiilor rinichilor si cailor urinare, se bea solutie alcoolica (tinctura). Se iau 40 de picaturi de 2 ori pe zi (dimineata si la pranz), cu o ora inainte de masa, sau se sug 5 g propolis pe zi.

Pentru tratarea cancerului mamar, cancerului de piele si cancerului organelor interne:

– se sug si se mesteca 10 g propolis crud pe zi, in 3 prize, dimineata, la pranz si seara;

– se consuma tinctura de propolis – 30 de picaturi de 2 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.

Prof. Dr. Constantin Parvu

Pentru tratarea gingivitelor, glositelor, stomatitelor, durerilor de dinti, paradentozei aflata in faza de inceput, amigdalitei, faringo-amigdalitei, laringitei, otitei, rinitei:

  • se sug si se mesteca 15 g propolis pe zi, in 3 prize, cate 5 g odata;
  • se fac gargarisme cu tinctura de propolis diluata in 200 ml apa distilata.

Pentru tratarea cancerului mamar si al pielii, se foloseste alifie cu 20 % propolis. Se unge locul afectat de 2 ori pe zi, asociindu-se si cu tratamentul intern mentionat mai sus.

Pentru tratarea actinomicozelor, eczemelor, ulcerului varicos, fisurilor anale, hemoragiilor, degeraturilor, arsurilor, furunculelor, se foloseste:

  • unguent cu 20 g propolis si 80 g vaselina farmaceutica (untura/ unt de cocos). Se unge de 3 ori pe zi locul afectat.
  • tinctura de propolis – se bandajeaza de 3 ori pe zi locul afectat.

În  afectiunile căilor respiratorii – laringite, traheite, bronșite – se recomandă propolisul crud sub formă de inhalații. În acest scop se utilizează 60 g propolis și 40 g ceară curată. Aceste ingrediente se introduc într-un vas emailat, care este la randul lui introdus intr-un alt vas, mai larg, plin cu apa in clocot. Inhalația se face timp de cel mult 10 minute, de preferință seara.

Se recomandă propolisul crud în afecțiunile cutanate, ca arsurile de gradul I si II, eczeme, eroziuni, ulcerații, etc. Se folosește în acest caz sub formă de unguent. În arsuri, pe lângă înlăturarea infecțiilor datorită antibioticilor conținuți, propolisul combate durerile prin proprietățile sale analgezice. În plăgile mai grave, propolisul crud folosit în soluție de eter acoperă suprafața acestora cu o pojghiță care le izolează de mediul exterior. După volatilizarea eterului, propolisul rămâne întins pe rană, ca un înveliș izolant.

Tratamentele cu propolis în soluții sau unguente pot vindeca sau ameliora psoriazisul. Au dat rezultate bune în tratarea rănilor deschise, în arsuri și degerături, în infecții stafilo și streptococice. Se obțin rezultate favorabile și în tuberculoză.

Cum se prepară extractul alcoolic de propolis și soluția cu eter

Soluția de propolis cu eter se prepară cu ușurință (vezi aici cum). Se rade bulgărele de propolis cu ajutorul unui cuțit in particule mici, ca niște fulgi. Se poate folosi și o răzătoare. În 100 ml de eter sau alcool de 96 de grade, se pun 20 g de propolis. Se folosește o sticlă colorată care se astupă și se agită de 5-6 ori în ziua respectivă. Dupa 24 de ore, conținutul se filtrează și poate fi folosit.

Extractul alcoolic de propolis se obține prin introducerea unor fragmente mici de propolis în alcool de 85 de grade, prin ținerea la întuneric 7-8 zile. În acest timp se agita din cand in cand. Se filtrează cu ajutorul a doua foi de tifon ce au între ele un strat de vată, sau prin hârtie de filtru. Cu această soluție brună se atinge leziunea cutanată de 4-5 ori pe zi, cu un mic tampon.

Extractul alcoolic sau tinctura de propolis se poate adăuga în băuturi, torturi, rulade, fursecuri, sucuri, siropuri preparate la rece, după reţetele din bucătăria fără foc, cărora le conferă o aromă cu totul deosebită.

Cum se prepară unguentul cu propolisul crud

Într-un vas emailat se topesc 100 g vaselină sau untură, încălzind-o până la fierbere. Se lasă apoi să se răcească până pe la 50-60 de grade C. Se adaugă 10 g propolis crud, omogenizându-se bine conținutul timp de 10 minute. Se așteaptă decantarea, apoi conținutul se filtrează într-un borcănel ce trebuie închis ermetic și ferit de lumină.

O altă rețetă de unguent se prepară cu tinctura de propolis. Din acest extract, se pun 50 ml într-un pahar și se lasă până se evaporă eterul până la jumătate din cantitatea inițială. Se amestecă cu 100g vaselină sau untură. Se adaugă în cantități mici și se învârte într-o singură direcție. Crema din propolisul crud, gata preparata, se inchide ermetic într-o cutie cu capac înșurubat și se folosește la nevoie.

Crema cu pasta de catina si tinctura de propolis

Ingredientele necesare pentru crema cu pasta de catina si propolis:

  • 500 g de osânză topită;
  • 300 g de pastă de cătină;
  • 2 linguri cu lanolină;
  • 3 linguriţe cu tinctură de propolis.

Modul de preparare al cremei;

Osânza se pune la topit într-un vas emailat, nu direct pe flacără, până ce ajunge la 30 40 de grade – se adaugă pasta de cătină şi se amestecă de mai ulte ori, repede cu focul mic. După ce se stinge focul se adaugă lanolina, în care a fost încorporată tinctura de propolis. Se acoperă etanş vasul şi se lasă să stea 12 ore sub o pătură de lână sau sub un cojoc de lână.

După cele 12 ore se încălzeşte la foc mic, păstrând maxima temperaturii la 30-40 grade, până ce amestecul devine lichid. Se strecoară şi se toarnă în recipiente de culoare închisă, iar după ce se răcesc de tot, se închid ermetic şi se păstrează în frigider sau la congelator. termenul de valabilitate este de şase luni.

Crema cu pastă de cătină şi tinctura de propolis ajută în tratamentul durerilor reumatice sau în eczeme, contuzii, hemoroizi, inflamaţii de natură reumatismală, prurit, răni de orice fel.

Cum se administrează propolisul crud intern

La adulți se recomandă să se consume 25-30 de picături de tinctură de propolis de 3 ori pe zi, în amestec cu miere sau pe o bucățică de pâine. Se mai poate adăuga tinctura în ceai, cafea sau alte băuturi servite pe parcursul zilei.

La copii se recomandă 10-15 de picături de 3 ori pe zi, de preferat în amestec cu miere și polen. La copiii mici se recomanda sa se consulte medicul inainte de administrare.

Profesorul biolog Eugen Giurgiu recomanda tinctura de propolis, cate 2 picaturi la fiecare 5 kg corp, de trei ori pe zi. Se pune pe miez de paine, se mesteca bine si se inghite.

Bibliografie:

  • Universul plantelor – prof. dr. Constantin Parvu;
  • Un pretios produs al apiculturii – propolisul – Apimondia;
  • Apiterapia azi – Apimondia, Bucuresti 1976.

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Propolisul crud – antibiotic natural! Afla la ce este bun si cum se consuma!”

  1. Avatar Eleonora
    Eleonora

    Propolisul nu se pune in lapte, apa sau cafea. Cum ati mentionat mai sus pe o bucatica de piine sau mai bine amestecat cu miere.

    1. Da, exista persoane care spun ca nu se pune in lapte, cafea, apa, etc, insa fiecare face cum doreste. Am ales sa mentionez toate posibilitatile, nu doar pe cele mai recomandate.

      Asa este, cele mai potrivite metode de a consuma si asimila tinctura de propolis sunt cele mentionate – in amestec cu miere si pe o bucatica de paine.
      Am cunoscut persoane care isi pun tinctura in cafea si o fac si eu uneori. Da, mai ramane si pe cana, insa asta ar fi singura problema. Metoda de consum in apa mentionata in articol este preluata din cartea trecuta la Bibliografie – Universul Plantelor – de prof. Dr. Constantin Parvu.

  2. Avatar Resedean Florica
    Resedean Florica

    Averti de vânzare.miere de salcâm ? Și dacă trimiteți in tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *