regim de viata naturist – 8 Sfaturi pentru relaxare și odihnă

Timp de citire estimat: 5 minute


În continuare avem câteva sfaturi privind un regim de viata naturist și un regim de muncă astfel ca randamentul intelectual și fizic al organismului să fie cât mai bun și echilibrul realizat, păstrat cât mai multă vreme.

Somnul este la fel de important ca și hrana intr-un regim de viata naturist! Statisticile arată că peste 50% din oameni dorm prost, au un somn superficial, neodihnitor. Foarte mulți dintre ei recurg la somnifere, în epoca noastră, acestea se găsesc pe noptierele a milioane de oameni, fabricile producătoare fac vânzări cu cantități impresionante.

Niște experimente științifice făcute pe câine au demonstrat că dacă este privat de somn, animalul moare în circa 15 zile, iar pe creier apar modificări lezionale importante. Există statistici care arată că majoritatea bolnavilor care au făcut infarct miocardic la vârste tinere (sub 40 de ani) au fost lipsiți de somn, în mare măsură (șoferi de cursă lungă, muncă de noapte, munci solicitante în gărzi de spital, etc),  somnul fiind un factor etiopatogenic important.

Partile unui regim de viata naturist: ritmul somnului, ritmul muncii si ritmul alimentatiei

1Primul și cel mai important sfat penntru un regim de viata naturist este să ne începem somnul înainte de miezul nopții, adică ora de culcare să fie 21-22 cel târziu. Somnul de seară este cel mai odihnitor, el se potrivește ritmului general al naturii (omul trebuie să se culce o dată cu soarele). Necesarul de somn este de 7-8 ore pentru adult și ceva mai mult pentru copii și cei în vârstă.

2La masa de seară sunt contraindicate cafeaua, ceaiul, o cantitate prea mare de alimente, fiind indicate în schimb dulciuri (o linguriță de miere de albine), lapte, iaurt.

3Trebuie evitat orice zgomot care ar putea să întrerupă sau să perturbe somnul, chiar și cel al ceasului.

4Se cunoaște din vechime și experimentele moderne au demonstrat că un somn mai profund se obține dacă patul este orientat cu capul spre nord și picioarele spre sud.

5Într–un regim de viata naturist, pe parcursul zilei, ritmul de muncă trebuie să fie comparabil cu ritmul circadian (evoluția activității solare):

 • dimineața – eforturi mai mici, care vor fi crescute gradat,
 • la prânz – efortul maxim, apoi eforturi din ce în ce mai mici,
 • spre seară – activitățile fizice trebuiesc eliminate sau diminuate, înlocuite cu momente de relaxare.

6Nu sunt benefice pentru corp dușurile brutale (prea reci), gimnastica prelungită, fricțiunile insistente pe întregul corp. Dacă este posibil, se recomandă pauze ale muncii, câteva minute, pentru relaxarea musculaturii; pentru oamenii care fac munci intelectuale, relaxarea musculaturii cefei și ținerea ochilor închiși (perioade scurte de timp) scutesc sistemul nervos de incitații obositoare. Un adevăr binecunoscut este efectul favorabil al alternării muncii intelectuale cu cea fizică.

7Un regim de viață naturist presupune și respectarea unui ritm al alimentației. Iarna se recomandă o dietă mai bogată în dulciuri și grăsimi, iar vara în proteine. Este bine ca periodic să fie făcute cure de foame, fie printr-o abstinență totală (pentru o zi), fie consumând o cantitate mai redusă de alimente de hrană, o perioadă mai lungă de timp.

În principiu este recomandat și valabil pentru oricine, cu condiția să fie aplicat fără exagerări și cu convingere și încredere . Curele de foame (postul negru) pun în repaus tubul digestiv (mulți uită că digestia este ea însăși un efort pentru organism) și duc la eliminarea unor reziduuri metabolice. Chiar și animalele recurg uneori instinctiv, pentru perioade scurte, la refuzul hranei.

Efectele benefice ale postului cu apa

8Reîntoarcerea periodică în locurile natale este încă de la Hipocrate o dogmă terapeutică ce face parte din aria medicinei preventive. Locul unde am venit pe lume și am petrecut primii ani este figurat de R.Tocquet ca ”al treilea părinte”: compozițiile specifice, particulare ale aerului, apei, solului (acționând prin hrană), climei, vegetației, primele imagini ale peisajului înconjurător, ale răsăritului, apusului, fenomenelor meteo, deasemenea, unele mirosuri particulare ale florilor, fructelor, alimentelor, ni se imprimă puternic în ”personalitatea fiziologică” și pot contribui ulterior la regăsirea unui echilibru psihosomatic.

Literatura abundă de metafore ale chemării locurilor natale și poate că ar fi bine să se ia în considerare mai mult acest sfat prețios al lui Hipocrate, îndeosebi astăzi, când omul este într-o neliniște continuă.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

9 răspunsuri la „regim de viata naturist – 8 Sfaturi pentru relaxare și odihnă”

 1. “Reîntoarcerea periodică în locurile natale…”. Si daca am trait mereu in locul natal crezi ca e mai bine? 🙁 As cam fugi de el, drept sa-ti zic…

  1. Avatar Cristescu Bogdan
   Cristescu Bogdan

   Să stai numai într-un loc la fel te face slab nu puternic. Vezi tu, organismul când intră în contact cu medii diferite, el prinde experiență, se adaptează, pune în aplicare sistemul imunitar pus la cale de când ești mic și îți aduce noi satisfacții prin simpla lui funcționare bună și în alte peisaje.

   Oricum, de ce să nu vrei să stai și în alte locuri nu știu. Eu nu pot înțelege de ce vrei ai vrea să nu pleci de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp. Chiar și la facultate, e bine să mergi să o faci în alt oraș chiar dacă ai universitate la tine acasă!

   1. E vorba de diferenta aia fina intre “a vrea” si “a putea”. Oricum, promit sa ma straduiesc 🙂

 2. Sfaturile privitoare la somn pentru cine sunt? Sau aplicam vorba aia inteleapta “Sa faci ce zice popa, nu ce face el” 😀

  1. Avatar Cristescu Bogdan
   Cristescu Bogdan

   Să știi că eu mă confrunt cu probleme severe aici la țară dacă nu dorm când trebuie. Acum încerc să revin, mă culc normal pe la 11-12, dar e mai ok decât 3-4 dimineața!

   1. Raspunsul meu era pentru Jorjette (autoarea articolului – sau cel putin asa se afiseaza), care imi raspundea la comentarii la ora 2-3 noaptea. Pana la urma e vorba si de ritmul personal. Eu functionez mai bine la ore mai tarzii (si fiu-meu la fel – la el e chestie nu neaparat genetica, dar a lucrat multa vreme, din Ro, la program 9-18, dar dupa ora Pacificului -PST)

   2. Avatar Cristescu Bogdan
    Cristescu Bogdan

    Oricum, dormim amândoi în același pat, dacă unul se bagă în pat, în câteva minute vine și celălalt. Dacă unul dintre noi nu doarme, fie nici celălalt nu doarme, fie Jorjette se bagă singură în pat și se supără pe mine că stau mai mult. De multe ori nu doarme din cauza mea 🙂 Oricum, suntem într-o perioadă de tranziție și încercăm să ne schimbăm vechiul stil de viață dobândit în timpul șederii noastre la oraș…încet, încet…După mai bine de 1 an, n-am reușit încă în totalitate.

   3. Ar mai fi un aspect. Cand te apuci sa creezi ceva si stii ca ai dormi mult mai linistit cand e gata sau cand vezi ca functioneaza corect.

 3. Avatar florentina

  am mai auzit si eu de treaba asta cu dormit cu capul la nord si picioarele la sud, am tot incercat mereu cand mi-am renovat casa sa tin cont de treaba asta, dar nu am inteles niciodata de ce!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *